Emosi Terganggu Gara Gara Stress Antara Sebab Susu Badan Kurang

Emosi Terganggu Gara Gara Stress Antara Sebab Susu Badan Kurang | Assalamualaikum dan hai korang..Nak tanya korang yang pernah menyusukan anak pernah tak alami masalah susu badan kurang atau bekalan susu tidak mencukupi? Apakah punca susu badan kurang atau pun tidak mencukupi? Antara punca susu badan kurang dan tidak mencukupi ialah anak terlalu kuat menyusu, ibu stress dan emosi terganggu, tiada sokongan daripada keluarga terdekat, pengambilan ubat ubatan dan amalan pemakanan yang tidak betul. Jadi, bila berlakunya masalah seperti ini sudah semestinya pelbagai masalah lain yang akan timbul.

Pengalaman Mimi sendiri sekarang ini ialah Mimi menghadapi situasi di mana anak yang berusia 10 bulan semakin kuat menyusu, stok susu tidak mencukupi untuk menampung keperluan hariannya. Alhamdulillah suami dan keluarga bagi sokongan moral yang kuat untuk menyusukan anak sehingga berusia dua tahun. Cuma ketika ini emosi Mimi sedikit terganggu gara gara stress di pejabat. Akibatnya Mimi akui penghasilan susu berkurangan. Dulu, ketika awal awal mulakan penyusuan memang Mimi buat double pumping. Kiri kanan ada susu. Setiap kali mengepam stok susu memang dapat banyak. Happy saja tau tengok hasil susu yang dipam banyak.

Sekarang ni, betapa struggle nya Mimi mengepam susu nak pastikan bekalan susu cukup untuk anak sebab kini Mimi tak boleh lakukan double pumping. Ini disebabkan susu di bahagian breast sebelah kiri semakin berkurangan. Kalau dulu pam dapat 4 oz atau 5 oz. Sekarang ini kalau pam, 1 oz pun tak sampai. Memang sedih betul. Sebelah kanan pula, sebelum ini kalau pam susu mesti dapat 10 oz sekali pam tetapi sekarang, sekali pam paling banyak dapat susu 7 oz ke 8 oz itu pun kadang kadang. Dulu tak perlu risau pasal stok susu yang disimpan sebab memang banyak tapi sekarang dah tak ada. Hari ini pam susu untuk bekalan stok keesokan harinya.

Rasa nak teriak jangan cakap. Nak nak bila sampai rumah anak nak direct feeding tak nak minum dalam botol. Cuba bayangkan bila masanya nak pam susu? Kalau sekejap sekejap nak menyusu. Bila tak bagi dia menangis tu yang tak sanggup dengar. Sayu saja hati ni dengar. Memang macam macam produk Mimi try untuk banyakkan susu. Yang beli di facebook lain, yang kawan suggest kan lain, beli sendirinya lain. Sampai tak tertelan dah tekak ni dengan macam macam produk semata mata nak banyakkan susu.



Sehinggalah Mimi mencuba produk MOMMA® Pregolact™ berperisa coklat yang bertindak sebagai milk booster dan  juga berfungsi sebagai susu untuk ibu mengandung. Sebelum ni, ada juga yang syorkan Mimi cuba MOMMA® Pregolact™ untuk milk booster tetapi masa itu tak terfikir pun nak cuba. Bila ada masalah susu berkurangan, akhirnya Mimi berpeluang untuk rasa dan alami sendiri MOMMA® Pregolact™ ini.



Apa itu MOMMA® Pregolact™?

MOMMA® Pregolact™ merupakan produk susu bernutrisi yang membantu ibu yang mengandung dan menyusu untuk kekal sihat dan cergas serta dapat membekalkan nutrisi yang lengkap buat anak di dalam kandungan atau anak yang disusui. Selain daripada itu, antara kebaikan lain MOMMA® Pregolact™ ialah meningkatkan susu ibu (milk booster), memekatkan susu ibu dan meningkatkan tenaga untuk ibu.

Selain itu MOMMA® Pregolact™  juga sesuai dijadikan susu untuk ibu mengandung tau. Hah, bukan saja bertindak sebagai milk booster malahan buat korang yang mengandung sangat sesuai dijadikan susu untuk ibu mengandung. Sebelum Mimi terlupa, Mimi nak beritahu korang MOMMA® Pregolact™ ini terdapat dua perisa iaitu Vanila Bliss dan Coklat. Boleh pilih salah satu perisa kegemaran untuk dijadikan sebagai susu untuk ibu mengandung atau milk booster.

Jadi, secara amnya MOMMA® Pregolact™ kita boleh lihat dan tahu susu ini bukan sahaja dijadikan sebagai susu untuk ibu mengandung bagi ibu yang mengandung malahan dijadikan sebagai milk booster untuk ibu yang menyusukan.





Untuk pengetahuan semua, MOMMA® Pregolact™ ini diformulasikan dengan Activ-4 Plus yang menjadikan ibu dan anak CANTIK, SIHAT, BERTENAGA dan BIJAK serta merangsang pengeluaran susu ibu (milk booster).

CANTIK - Menghalus melicin dan mencantikkan kulit ibu dan bayi
SIHAT - Kesihatan yang baik dan merawat stress
BERTENAGA - Tenaga ekspress buat ibu ibu yang sering keletihan
BIJAK - EPA & DHA dapat membantu meningkatkan perkembangan otak bayi
MILK BOOSTER - Melancarkan saluran susu meningkatkan pengeluaran (milk booster) serta kepekatan susu badan bagi ibu yang mempunyai masalah susu kurang.



Hah, korang yang menghadapi salah satu masalah di atas sesuai sangat consume MOMMA® Pregolact™ ni tau. Tak perlu risau bila consume
MOMMA® Pregolact™ akan rasa manis, rasa krimer, tinggi kandungan lemak dan sebagainya sebab semua itu bukanlah ciri ciri MOMMA® Pregolact™ tau. Ia diformulasikan dengan advanced formula di mana MOMMA® Pregolact™ ini : -

♡ Pure Milk
♡ Tiada gula
♡ Tiada Krimer
♡ Rendah Lemak
♡ Bahan bahan semulajadi
♡ Penggunaan sehingga untuk 30 kali ataupun untuk kegunaan sebulan

Apakah 12 bahan SEMULAJADI yang terkandung dalam MOMMA® Pregolact™?

Mesti korang nak tahu kan kandungan semulajadi yang terdapat di dalam MOMMA® Pregolact™. 12 bahan semulajadi yang terkandung di dalam MOMMA® Pregolact™ ialah zaitun, kismis, omega 3, delima, buah tin, habbatus sauda, susu kambing, kurma, madu, safron, inulin (prebiotic), coklat serta vanila.

Jadi, tidak mustahil MOMMA® Pregolact™ mampu mengatasi pelbagai masalah yang dihadapi oleh ibu ibu yang menyusu atau ibu ibu mengandung kerana kandungan 12 bahan semulajadinya memang terbaik dan terkenal sebagai milk booster, memberi tenaga serta memang sangat sesuai dijadikan susu untuk ibu mengandung. Yang paling penting tak perlu ragu atau was was untuk consume MOMMA® Pregolact™ kerana ia mempunyai Halal JAKIM dan mendapat kelulusan KKM ya. Ia sangat sesuai untuk wanita yang merancang ingin mengandung, ibu mengandung dan ibu menyusu.

Bagi korang yang mengandung atau mempunyai keluarga dan kawan yang mengandung, disyorkan untuk mengamalkan MOMMA® Pregolact™ ini. Sebab apa? Sebab susu ini ialah susu untuk ibu mengandung memang sesuai buat korang yang sedang mengandung kerana khasiat yang terdapat di dalamnya bukan saja untuk diri sendiri tetapi juga untuk anak yang dikandung.



Antara khasiat yang boleh ibu ibu mengandung perolehi jika mengamalkan minum MOMMA® Pregolact™ ini ialah menaikkan HB, mengurangkan alahan(morning sickness), menghilangkan rasa letih, lesu & penat, anak dalam kandungan cerdas & bijak, mengelakkan sakit pinggang & kejang kaki manakala bagi ibu yang menyusukan anak ia membantu meningkatkan perkembangan otak bayi, merawat stress, merawat masalah kulit kepala gatal/rambut gugur, meningkatkan imunisasi badan, kulit ibu dan bayi cantik & halus, penggalak susu ibu (sebagai milk booster), kurangkan masalah kulit kering/eczema, mengurangkan risiko demam kuning dan juga sebagai tenaga ekspress buat ibu yang sering kepenatan. Banyak khasiat yang boleh diperolehi jika kita mengamalkan MOMMA® Pregolact™ ini. Memang sesuai diamalkan sebagai susu untuk ibu mengandung bagi ibu ibu mengandung kerana bukan ibu sahaja mendapat khasiat malahan anak yang dikandung juga mendapat khasiat. Begitu juga untuk ibu yang menyusukan. Bukan sahaja bertindak sebagai milk booster, malahan khasiat yang diperoleh lebih dari itu. Jadi, tak rugi untuk melabur sedikit demi kebaikan sendiri dan anak.



Apa yang Mimi rasa hasil selepas Mimi amalkan MOMMA® Pregolact™ ini, memang tersangat best tau. First, rasa coklatnya yang sedap dan pekat membuatkan perut kenyang. Tak perlu sarapan pun tak apa cukup sekadar minum MOMMA® Pregolact™ perisa coklat dan minum air suam banyak pun dah cukup kenyang. Tak ada langsung rasa perut berlubang asyik minta sumbat dengan makanan. Bukan itu saja, ia juga membantu memberi Mimi tenaga tambahan bila seharian penat bekerja. Bila minum, badan memang rasa bertenaga walaupun berpuasa. Selain itu, perubahan yang Mimi rasa selepas amalkan MOMMA® Pregolact™ ialah hari hari nak membuang. Wah, bukan saja bertindak sebagai milk booster dan beri tenaga malahan ia juga melancarkan sistem penghadaman tau. Suka tak suka?


Dan yang paling Mimi teruja walaupun berpuasa susu tetap Mimi boleh pam seperti biasa dan susu pun banyak. Selalunya kalau puasa, Mimi pam waktu pagi saja waktu petang tak dapat nak pam sebab susu kurang. Ya lah kan, lagipun air suam pun tak dapat minum banyak macam selalu kan. Kalau pam waktu pagi pun dapatlah 4 oz. Tetapi sekarang, alhamdulillah dua kali pam. Pagi dan petang. Pagi dapatlah 5 oz dan petang pun sama 5 oz. Itu kalau puasa lah. Kalau tak puasa, sekali pam waktu pagi dapat 7 oz. Itu dah kira hasil yang memberangsangkan sebab susu jadi banyak. Memang sangat bagus produk ini dijadikan sebagai produk milk booster utama korang. Bukan itu saja tau, dulu kalau pam, susu yang awal tu kelihatan jernih dan cair atau orang panggil mild milk. Tapi, selepas consume MOMMA® Pregolact™, awal awal pam susu yang keluar pekat tau. Tak cair pun. Teruja kuasa dua jadinya. Memang nampak kesan perbezaan yang ketara dari segi kualiti dan kuantiti susu yang dipam. Jadi, memang tepat pilihan Mimi memilih MOMMA® Pregolact™ sebagai produk milk booster.

Seperti yang diberitahu sebentar tadi, MOMMA® Pregolact™ ini bukan sahaja untuk ibu menyusukan anak saja malahan ibu ibu yang merancang untuk mengandung atau pun yang telah mengandung boleh amalkan juga kerana MOMMA® Pregolact™ bukan saja baik untuk tenaga, ia juga bertindak sebagai susu untuk ibu mengandung. Bila mengandung dan usung perut ke sana ke sini mestilah menggunakan tenaga yang banyakkan. Memang sesuai sangatlah consume MOMMA® Pregolact™ ni tau. So, boleh syorkan kepada kawan kawan atau saudara mara yang ingin mengandung atau sedang mengandung untuk cuba susu ini. Untuk korang yang menghadapi masalah sama seperti Mimi, Mimi syorkan korang cuba MOMMA® Pregolact™ sebagai milk booster korang. Ternyata berkesan.

Sebenarnya kan, dah banyak tau testimoni daripada pelanggan pelanggan yang berpuashati dengan hasil yang mereka dapat selepas consume MOMMA® Pregolact™ yang bertindak sebagai milk booster serta sesuai dijadikan susu untuk ibu mengandung. Korang boleh lihat sendiri testimoni yang berjaya selepas consume MOMMA® Pregolact™.











Jadi, buat korang yang ada masalah susu kurang, tidak bertenaga ataupun sedang mengandung bolehlah dapatkan MOMMA® Pregolact™ yang bertindak sebagai susu untuk ibu mengandung dan juga sebagai milk booster untuk menambahkan lagi kuantiti susu yang terhasil. Banyak testimoni berjaya telah membuktikan keberkesanannya, malahan Mimi sendiri juga dapat banyak kesan yang positif selepas amalkan MOMMA® Pregolact™.

Nak tengok lagi banyak testimonial berkesan yang lain korang juga boleh layari
http://bit.ly/testimonialMOMMA

Untuk maklumat lanjut mengenai MOMMA® Pregolact™ boleh layari facebook dan website MOMMA®:

Facebook: http://www.facebook.com/momma.nutrition

Website: http://shop.momma-nutrition.com

Atau 

Boleh juga datang terus ke kedai beralamat:

MOMMA® Industries Sdn Bhd,
No 6-25-3, Tingkat 2, Jalan Medan Pusat Bandar 8A,
Bangi Sentral, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor

Hotline tempahan: 016-923 6962 / 016-924 6962

Veet Sensitive Touch - Peranti Inovatif Perlu Dimiliki Semua Wanita Terkini

Veet Sensitive Touch - Peranti Inovatif Perlu Dimiliki Semua Wanita Terkini | Kecantikan dan wanita memang tidak dapat dipisahkan. Namun, penjagaan kecantikan luaran tidak memadai sekiranya penjagaan dalaman tidak dititik beratkan. Kenapa Mimi cakap sedemikian? Realitinya memang ramai wanita yang agak cerewet dengan penjagaan luaran wajah, rambut dan sentiasa ingin kelihatan cantik namun bahagian dalaman kurang teliti penjagaannya. Bukan kerana malas tetapi berlakunya kesukaran untuk menjaga bahagian sensitif kita. Salah langkah, berlaku sesuatu yang tidak diingini. Bahagian sensitif kita perlu penjagaan yang rapi dan teliti.



Memang adakalanya mencantikkan diri menjadi sesuatu yang agak rumit terutamanya apabila ingin menanggalkan bulu-bulu halus pada kulit di bahagian sensitif seperti kening, kawasan bikini dan bawah lengan yang turut memerlukan perapian yang tepat. Alat-alat sedia ada seperti pisau cukur dan penyepit tidak boleh melakukan ini semua. Memahami keperluan wanita kini, jenama depilatori No. 1 dunia, Veet melancarkan alat elektronik baharu yang memudahkan proses penjagaan dan perapian bulu yang dikenali sebagai Veet Sensitive Touch.



Ia merupakan peranti terkini dengan pelbagai unit kepala boleh diguna dan diganti bagi memudahkan perapian bulu di bahagian tubuh yang sensitif seperti kening, bawah lengan dan kawasan bikini. Aksesori khusus lain pada peranti direka bentuk bagi membolehkan peranti digunakan dengan lancar dan mudah tanpa risiko terluka pada kulit.

Wanita kebiasaannya menggunakan kaedah sedia ada seperti menggunakan penyepit atau rawatan benang halus bagi membentuk kening serta menggunakan pisau pencukur bagi menanggalkan bulu pada kawasan bikini dan bahagian bawah lengan.

Bersaiz kecil seperti berus gigi elektronik, Veet Sensitive Touch mudah sahaja dibawa di dalam beg tangan serta membantu anda menyelesaikan situasi masalah bulu dimana-mana jua.  Veet Sensitive Touch ini membantu untuk membentuk kening, sideburn, menanggalkan bulu di bawah lengan dan di kawasan bikini.



Peranti Inovatif Veet Sensitive Touch ini mempunyai alatan seperti berikut :

1 penggaya kecantikan
1 kepala pencukur dua belah untuk perapian kening yang optimum
1 kepala perapi kawasan bikini
2 sambungan sikat
1 penutup penggaya,
1 berus pembersih
1 beg pouch
1 bateri AA

Korang boleh rujuk gambar di bawah cara penggunaan Veet Sensitive Touch ini untuk membentuk kening dan juga kawasan bikini.





Bagaimana untuk mencuci Veet Sensitive Touch selepas menggunakannya?
Sekiranya ada bulu atau habuk yang melekat, guna berus pembersih yang disediakan untuk membersihkan kawasan pisau cukur. Bahagian kepala peranti pula boleh dibersihkan dengan air dan lapkan air yang ada manakala untuk bahagian badan peranti tidak boleh dibasuh direct dengan air kerana ia akan merosakkannya.

Selepas menggunakan Veet Sensitive touch ini, Mimi puas hati sangat dengan hasilnya. Kulit lembut dan licin selepas cukuran dan tidak kasar. Langsung tak rasa seriau, takut atau bimbang kulit terluka bila mencukur kerana pisau cukur dilindungi dengan comb yang boleh diubah mengikut penggunaan. Nak jaganya pun mudah saja. Kalau pisau cukur biasa bulu atau habuk mudah melekat dan susah nak bersihkan tetapi Veet Sensitive Touch ni mudah saja nak bersihkan. Dan yang paling best mata pisaunya bergerigi tidak mudah berkarat. Ia juga boleh dibawa ke mana mana dengan menyimpannya di dalam beg uncang yang disediakan.

Sehingga kini, Mimi sangat berpuas hati dengan hasil selepas penggunaan Veet Sensitive Touch. Mimi bagi 5 bintang untuk Veet Sensitive Touch. Memang memudahkan dan membantu kaum wanita untuk sentiasa kelihatan bersih, kemas dan cantik di bahagian dalaman sekaligus memberikan keyakinan yang tinggi. Jadi, Mimi highly recommended kat korang Veet Sensitive Touch dan ia merupakan peranti inovatif yang perlu semua kaum hawa miliki. Salah satu keperluan yang wajib ada dalam beg korang tau.



Okeylah, korang boleh dapatkan Veet Sensitive Touch ini pada harga RM119.00 di kedai farmasi utama di seluruh negara serta penjual- penjual melalui dalam talian.

Korang juga boleh dapatkan maklumat lanjut mengenai Veet Sensitive Touch di
http://www.veet.com.my/en/products/electric-trimmer/sensitive-touch/sensitive-touch-beauty-trimmer/.

Pek Isian Semula Mandian Kanak Kanak dan Bayi Carrie Junior Yang Mudah Guna

Pek Isian Semula Mandian Kanak Kanak dan Bayi Carrie Junior Yang Mudah Guna| Assalamualaikum dan hai korang. Mimi percaya kebanyakan parent memang cukup kenal dengan jenama mandian CARRIE JUNIOR. Macam Mimi sendiri memang belikan mandian CARRIE JUNIOR untuk anak anak since anak yang sulung lagi tau. Kalau pergi shopping mall, nak beli mandian untuk anak anak memang akan cari CARRIE JUNIOR. Kalau ikut perkiraan, tahun ini merupakan tahun ke 7 Mimi beli produk CARRIE JUNIOR untuk kegunaan anak anak. Lama tak?



Sebelum berkongsi dengan lebih lanjut, Mimi nak share serba sedikit tentang CARRIE JUNIOR ini. Mungkin di luar sana masih ada segelintir yang belum familiar dengan produk ini dan masih tercari cari produk yang bersesuaian dengan anak anak. Seperti yang telah diwar warkan di media massa seperti televisyen, majalah mahupun internet, CARRIE JUNIOR merupakan rangkaian premium penjagaan diri si manja yang membantu merapatkan hubungan ibu bapa dengan si manja melalui waktu mandian yang menyeronokkan. Rekaan pembungkusan yang menarik dan berwarna warni membantu kanak-kanak mencetus imaginasi di dalam bilik mandi.



Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi
ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin
bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit
lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan pelbagai
pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa
segar dan bersih sepanjang hari.  CARRIE JUNIOR yang bertindak
membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan
harian.



Tak perlu ragu, was was atau bimbang kerana CARRIE JUNIOR telah diiktiraf Halal di mana rangkaian CARRIE JUNIOR termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia
juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.

Untuk pengetahuan korang, selama lebih daripada 20 tahun, CARRIE JUNIOR telah mencipta jenama yang dipercayai dalam pasaran penjagaan diri kanak-kanak yang dirumus khas untuk kanak-kanak dan bayi. Sebagai jenama yang percayai dengan inovasi, CARRIE JUNIOR sentiasa mencari cara baru bagi memenuhi keperluan pengguna setia yang sentiasa mengutamakan nilai dan kualiti.

Macam Mimi sendiri, Mimi amat cerewet dengan penjagaan anak anak. Nak nak berkaitan dengan produk yang bersesuaian. Takut juga tak sesuai dengan kulit anak anak kan atauun mendatangkan ketidakselesaan kepada anak anak. Memang Mimi menitikberatkan kualiti sesuatu produk itu. Jafpdi, bila dah jumpa produk yang sesuai kenalah maintain beli setiap bulan kan.

Namun, memandangkan kos sara hidup yang kian meningkat masa kini telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Begitu juga dengan Mimi. Sentiasa mencari cara untuk mengurangkan perbelanjaan agar tidak terlebih berbelanja. Namun bajet yang ketat tidak bermaksud Mimi perlu mengorbankan keperluan penjagaan diri terutamanya apabila tiba masa mandi anak anak. Memandangkan CARRIE JUNIOR kini menawarkan pek isian semula sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan setia, ia merupakan suatu pilihan penjimatan kos. Memang sangat sangat membantu Mimi untuk berjimat cermat.



Anak anak Mimi un seronok sangat bila dapat stok CARRIE JUNIOR. Memang diorang guna dari dulu lagi. Masa dapat tu, bukan main seronok diorang lagi. Bukan setakat wangi yang kekal sepanjang hari tetapi ia juga tak pedihkan mata pun. At least, stok pek isian yang ada ini boleh berjimat berbulan lamanya. Untuk pengetahuan korang juga, pek isian
semula CARRIE JUNIOR ini mudah guna dan menjimatkan bukan sahaja khas untuk pengguna setia tetapi juga sesuai untuk pengguna baru yang ingin mencari produk penjagaan diri buat anak anak tanpa perlu berbelanja
lebih.



Pek isian semula baharu ini turut membantu memulihara alam sekitar
kerana ia mengurangkan keperluan membeli botol mandian baru yang akan
meningkatkan pembaziran sisa plastik dan memberikan kesan buruk kepada
alam sekitar. Dengan CARRIE JUNIOR Refill Packs, ibu bapa dapat
berjimat dan menyelamatkan alam sambil menyediakan si manja dengan
kelengkapan peribadi yang terbaik.



Apa yang best, CARRIE JUNIOR Refill Packs kini tersedia untuk rangkaian Hair and Body Wash dan Baby Bath. So, lagi berganda ganda la korang boleh berjimatkan. Bila botol pertama dah habis, beli saja pek isian semula saja. Tak perlu membazir duit beli yang baru kan.

Korang boleh dapatkan pek isian semula CARRIE JUNIOR Baby Bath 500g berharga RM8.90*(Semenanjung) dan RM 9.30* (Sabah & Sarawak) manakala CARRIE JUNIOR Hair and Body Wash terdapat dalam harga RM9.90* (Semenanjung) dan RM 10.40* (Sabah & Sarawak). Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di gedung-gedung runcit terkemuka, pasaraya hyper, pasaraya, dan farmasi terkemuka di seluruh Malaysia.
Harga yang tertera * itu maksudnya harga tersebut termasuk GST ya.

Jadi, lepas ini bolehlah dapatkan rangkaian CARRIE JUNIOR untuk anak masing masing. Bukan kita saja nak wangi wangi, anak anak pun kena wangi wangi juga kan. Jangan lupa cepat cepat dapatkan CARRIE JUNIOR untuk si manja korang tau.

Drama Menanti Februari Slot Samarinda : Info dan Sinopsis

Drama Menanti Februari Slot Samarinda | Assalamualaikum dan hai korang
Sekarang ni di TV3 slot Samarinda menayangkan drama Menanti Februari lakonan Fathia Latiff dan Zul Ariffin menggantikan drama Misteri Wan Peah. Walaupun ramai duk update drama Misteri Wan Peah best tapi Mimi tak tengok langsung sebab takut...hahaha...



Sedikit info berkenaan drama Menanti Februari ni ialah drama ini meruakan terbitan Sha's Media Sdn Bhd yang diarahkan oleh Ayie Mustafa. Drama nin menampilkan Fathia Latiff, Zul Ariffin dan Afiq Muiz sebagai peneraju utama drama air mata ini. Drama ini dah pun bersiaran di TV3 kan.

Bila tengok drama ni, sakit pula hati tengok perangai mak tiri Arie tu kan. Hati busuk, dengki, mulut celupar...Aishh geram je. Sama dengan perangai anak lelaki kesayangan dia yang pemalas tu...

Info Menanti Februari

Judul : Menanti Februari
Episod : 16 Episod
Tarikh / Masa : 27 March 2017
Siaran : Slot Samarinda (TV3)
Pengarah : Ayie Mustafa
Terbitan : Sha's Media Sdn Bhd
Pelakon : Fathia Latiff (Fiza), Zul Ariffin (Arie), Afiq Muiz (Edi), Riz Amin, Wan Nor Azlin dan ramai lagi.

Serba sedikit berkenaan sinopsis drama Menanti Februari. Menanti Februari mengisahkan Arie yang berkahwin dengan Fiza atas dasar cinta sehingga rakan baik mereka Edi memendam rasa. Namun, kebahagiaan yang diharapkan oleh Fiza tidak kesampaian lantaran Arie terlalu sibuk dengan kerjanya sehingga mengabaikan perasaan dan kurang memberi perhatian kepada Fiza. Bagai satu kebetulan, segala peristiwa manis dan pahit mereka berlaku dalam bulan yang sama iaitu Februari.

Namun, rumahtangga Arie dan Fiza diuji dengan kehilangan Arie sehingga 6 bulan lamanya. Dalam tempoh 6 buan tersebut, Edi dan Fiza semakin rapat dan akhirnya disatukan sebagai suami isteri. Namun, Arie yang disangka telah tiada ditemui selamat tetapi terpaksa menghadapi Fiza dan Edi yang telah disatukan sebagai suami isteri. Arie tetap mahukan Fiza kembali kepadanya untuk menebus semua kesalahannya sebelum ini.

Siapa pilihan Fiza? Arie atau Edi? Aishhh, berdebar pula tunggu episod demi episod drama ni.
Sumber : http://engkumuzahadin.blogspot.com

Pengalaman Dari Pengguna Minyak Yu Yee Cap Limau

Assalamualaikum dan hi korang

Korang ada tak yang menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau untuk diri sendiri atau untuk baby korang? Mesti ada yang gunakan? Mimi sendiri pun menggunakan Minyak Yu Yee Cap Limau untuk baby. Dari anak first lagi tau. Kalau baby kemhung cepat cepat sapu, gosok gosok perut baby dah okey dah. Bau pun best, berangin je kan.



Ramai di kalangan ibu ibu yang menggunaan Minyak Yu Yee ni untuk kegunaan harian mereka. Mana mana pergi mesti ada Minyak Yu Yee dalam beg. Salah satu benda wajb ada daam beg baby. Minyak ni memang terkenal dari dulu lagi turun temurun kan. Walaupun suatu ketika dulu ada kontroversi melibatkan Minyak Yu Yee ni namun, isu itu tidak berpanjangan. Segalanya telah selesai. Jadi, tak perlu ragu tak perlu bimbang menggunakannya.



Kalau dari jauh nampak botol warna merah, kuning dan biru dah tau dah tu botol apa kan? Sebagai pengguna kita hanya tahu guna dan fungsi tapi tidak ambil tahu mengenai kandungan produk kita guna tu. So, Mimi nak cerita sikit kandungan yang terdapat pada Minyak Yu Yee Cap Limau. Kandungan bahan Minyak Yu Yee Cap Limau ialah Peppermint Oil, Clove Oil, Menhol, Nutmeg Oil, Borneol, Cortex Cinnamoni, Resina Calamus Draco dan Light Liquid Paraffin.

Minyak Yu Yee ni digunakan unuk kegunaan luaran sahaja tau dan pastian jauh daripada kanak kanak. Ia sesuai digunakan untuk sakit sakit ringan pada sendi dan otot dan juga melegakan kembung perut dan selsema.



So, bukan untuk baby sahaja, kanak kanak dan orang dewasa un boleh guna. Kawan Mimi sendiri yang umur dah cecah 40-an guna Minyak Yu Yee unuk kegunaan sendiri bila sakit kepala dan selsema.

Cara nak gunakan pun mudah saja. Titiskan minyak di taak tangan kemudian sapu pada bahagian yang sakit. Macam Mimi memang guna untuk baby. Selalu lepas mandi akan sapu sikit di bahagian belakang, dada, perut dan tapak kaki. Urut urut confirm baby tidur lena tau.

HALAL ATAU TIDAK?

Korang tak perlu risau atau gusar sebab Minyak Yu Yee Ca Limau nih halal tau. Bila korang beli, korang akan nampak logo halal dan sticker hologram KKM di bahagian atas botol. Jadi, korang tak perlu lagi ragu ragu atau was was bila menggunakannya. Dijamin Halal dan selamat. Boleh tengok gambar dibawah sticker hologram dan cop Halal.



Minyak ini boleh didapati di mana mana pasaraya di Malaysia. Tak susah pun nak cari dan pastikan korang beli yang ada hologram KKM dan cop Halal okey.

Kulit Wajah Sihat Berseri Dan Cerah Sempurna Dengan SAFI BALQIS OxyWhite

Assalamualaikum dan hai korang

Siapa kat sini pengguna produk SAFI, angkat mouse. Mimi sebelum ni memang pengguna setia SAFI. Ingat lagi time belajar dekat UiTM dulu, Mimi mengalami masalah jerawat yangteruk. Besar dan merah tau. Bila berjalan tuh tunduk ke bawah tak sanggup berdepan dengan orang. Confident level memang jauh merundum lah. Nak bergaul sangat dengan orang pun tak sanggup.

Macam macam produk Mimi try tapi satu pun tak dapat atasi masalah jerawat Mimi sampailah Mimi try Safi Balqis yang packaging lama tuh tiub putih penutup biru. Alhamdulillah berkesan. Kulit muka pun makin okey tau. So, siapa kata produk murah tak berkualiti.

Kalau ambil kira dari dulu sampai sekarang dah macam macam produk SAFI yang berada di pasaran tau. Tak terhitung dek jari. Hah, buat peminat SAFI, sekarang nih SAFI ada keluarkan produk baru iaitu Safi Balqis OxyWhite gabungan Nano Oxygen dan Nano BioWhite.


Rangkaian produk Safi Balqis OxyWhite

Untuk makluman korang apabila kulit kita berada dalam keadaan sihat serta mempunyai oksigen yang cukup proses pencerahan kulit wajah akan jadi lebih cepat dan efektif. Oksigen yang terdapat di dalam kulit akan berkurangan apabila keadaan kulit tercemar serta sinaran UV yang berbahaya. Ramai yang tidak sedar sinaran IR (Infra-merah) daripada matahari dan benda berbahang menyebabkan kulit menjadi semakin kusam dan gelap.

Setiap penghasilan produk keluaran SAFI dilakukan berdasarkan penyelidikan oleh SAFI Excellence in Research & Innovation (SERI Research Institute) yang terletak di Subang Jaya. Makmal Research & Development (R&D) Halal terbesar di Asia Tenggara menggunakan sumber bahan global yang berkualiti tinggi dan tidak diuji pada haiwan, agar dapat menjamin keberkesanan produk dan memperkukuhkan falsafah SAFI - Selamat dan Suci.

Formulasi OxyWhite terhasil daripada gabungan teknologi Nano Oxygen dan Nano BioWhite. Teknologi Nano Oxygen yang bertindak membebaskan oksigen tambahan ke dalam lapisan epidermis kulit wajah agar mengaktifkan sel kulit supaya membantu Nano BioWhite untuk mempercepatkn proses pencerahan kulit secara efektif dengan memperlahankan pembentukan melanin yang menjadi punca pigmentasi sambil meratakan tona kulit.


Antara rangkaian produk Safi Balqis OxyWhite yang Mimi gunakan.

Selepas seminggu menggunakan produk Safi Balwis OxyWhite nih Mimi memang berpuashati lah dengan hasil yang Mimi dapat. Kulit Mimi memang kurang dah berminyak dan kulit jadi lembut dan lembab saja bila bangun tidur. Tak payah membazir duit beli produk mahal mahal nak dapatkan hasil kulit wajah yang sihat. Beli Safi Balqis OxyWhite pun dah cukup berbaloi tau. Murah tapi berkualiti tau.




Safi Balqis OxyWhite Pembersih Muka Kawalan Minyak & Jerawat

Pembersih Muka Kawalan Minyak & Jerawat ini boleh didapati dalam dua saiz pek iaitu 50g berharga RM7.30 dan 100g berharga RM12.30 (selepas 6% GST). Pembersih muka ini bertindak membersih dengan mendalam agar kulit bebas kotoran dan minyak, mengawal jerawat dengan menyerap lebaihan minyak dan kotoran yang terkumpul di dalam liang pori kulit, Mineral Zink Mikro mengawal pembentukan sebum untuk mencegah jerawat dan sudah tentu sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat.

Setakat hari ni, Mimi memang berpuashati guna pembersih muka Safi ni sebab muka memang bersih dan segar. Dan yang paling best muka dah semakin kurang berminyak tau. Jerawat pun cepat mengecut. Itu yang best.


Safi Balqis OxyWhite Penyegar

Penyegar ni boleh didapati dalam saiz pek 100ml berharga RM10.90 (selepas 6% GST), Penyegar ini bertindak mengeilkan liang pori dengan Ekstrak Cendawan, menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan dan juga memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol.

Selepas seminggu penggunaan, memang kulit Mimi rasa fresh tau. Liang pori pun memang mengecil, segan segan nak munculkan diri. Memang nampak perbezaan sebelum dan selepas menggunakan penyegar Safi ni tau.


Safi Balqis OxyWhite Pelembap Gel

Pelembap gel ni berasaskan air tau korang. So, memang sesuai sangat lah kulit berminyak gunakan sebab jens kulit berminyak elok guna pelembap yang berasaskan air untuk mengurangkan minyak pada muka. Ia bertindak mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah, Vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka, asid hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan, mudah meresap ke dalam kulit tanpa rasa melekit dan sangat sesuai untuk kulit kombinasi dan berminyak juga boleh digunakan siang ataupun malam.

Dah banyak pelembap Mimi try sebelum nih, tapi bila pakai mesti bertambah berminyak. Tapi selepas menggunakan pelembap gel Safi yang berasaskan air ni, memang sesuai dengan kulit Mimi. Ini yang Mimi nak selama ni tau. Bila apply di muka memang rasa sejuk dan meresap terus ke dalam kulit. Kulit memang langsung tak berminyak. Suka suka...

Bagi korang yang ingin mencuba Safi Balqis OxyWhite ni korang boleh dapatkan di semua pasaraya dan pasaraya hiper utama. Untuk makluman lanjut mengenai jenama SAFI korang boleh layari laman laman utama SAFI :

Pemilihan dan Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia

Assalamualaikum dan hai korang

Lama tak ngomel cerita sendiri. Asyik share pasal review apa kata hari ni ubah angin share pengalaman sendiri kan. Kali ni nak share cerita pasal pemilihan dan pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia. Berdasarkan pada pengalaman adik Mimi sendiri. Pergi kerana minat bukan paksaan. Entry kali ni agak panjang sebab cerita secara detail semasa sesi pemiihan berjalan.

Sebelum tu, nak inform kepada yang berminat boleh apply Om Masuk Tentera melalui online di web www.mafhq.mil.my/JOMMASUKTENTERA atau boleh isi borang dan hantar ke alamat yang diberikan pada iklan. So, kena alert lah tentang iklan pengambilan Perajurit Muda ni. Kena rajin cari maklumat di web web berkaitan seperti www.army.mil.my atau beli surat khabar Utusan Malaysia. Ataupun kalau korang terlepas peluang isi permohonan online atau borang, boleh saja korang walk in interview pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Macam adik Mimi sendiri, dia terus walk in interview. Ikutkan dah isi permohonan online tinggal nak download dokumen yang diperlukan tapi tuhlah kecuaian Mimi sendiri tersilap sangka tarikh tutup permohonan. Jadi, incik suami pun dah call ke Sel Pengambilan, boleh datang walk in terus. Sebelum pergi, pastikan dokumen dokumen penting yang diperlukan ada dan lengkap.

Adik Mimi dia guna kelulusan SPM, so dia kena bawa dokumen dokumen seperti kad pengenalan asal dan salinan, slip @ sijil SPM dan salinan, Surat Beranak dan salinan, Surat Berhenti Sekolah dan salinan, Salinan Kad Pengenalan Ibu Bapa, Salinan Kad Pengenalan Waris terdekat selain Ibu Bapa (ini untuk kes kematian Ibu Bapa) dan sekeping gambar berukuran passport. Kalau ada diploma atau ijazah bawa lah yang asal dan salinan serta transkrip sekali. Yang penting jangan lupa bawa pen. Time ni adik Mimi pakai kemeja putih lengan oanjang, seluar slack hitam, kasut hitam dan stoking hitam.

Mimi sekeluarga bawa adik, Amin pergi pemilihan Perajurit Muda pada 21 Januari 2017 (Sabtu) di Kem Wardieburn, Kuala Lumpur. Kami sampai seawal pukul 7.30 pagi sebab pemilihan mula pukul 8.00 pagi. Sampai di Kem Wardieburn, sarapan dulu isi perut kosong.

Tepat pukul 8.00 pagi, semua calon diminta beratur di depan dewan. Lelaki dan perempuan asing. Semasa beratur, akan ada beberapa anggota tentera yang bagi taklimat berkaitan syarat kelayakan dan juga proses selanjutnya. Untuk pengetahuan korang syarat utama untuk masuk Perajurit Muda ni keputusan SPM korang mestilah BM (Kepujian), Lulus mata pelajaran Sejarah Lulus salah satu mata pelajaran berikut : Matematik ATAU Bahasa Inggeris ATAU Sains. Tak cukup syarat yang dikehendaki time tu juga angkat kaki balik. Alhamdulillah, untuk tapisan pertama adik lulus.

Kemudian, calon yang lepas syarat pertama masuk ke dewan akan jalani tapisan seterusnya iaitu isi borang makkumat diri dan mengukur berat, tinggi dan bmi calon calon. Alhamdulillah, tapisan kedua adik Mimi lulus. Ramai juga calon yang balik sebab tak cukup tinggi, kurang berat atau terlebih berat dan bmi kurang atau lebih. Bagi calon calon yang lepas diorang akan dipanggil untuk sesi akhir sebelum diserap jadi Perajurit Muda.

Pada, 19 Februari (Sabtu) hanya incik suami saja yang bawa adik pergi sesi pemilihan akhir di Markas 1 Briged di Rasah, Seremban. Mimi malas nak ikut sebab fikir confirm lama habis. Tak kuasa tunggu berjam jam. Sebab lainnya tak ikut sebab dekat saja dengan rumah..hahaha...

Semasa pemilihan akhir ni, Mimi dapat maklumat dari incik suami. Untuk sesi pemilihan akhir ni dokumen dokumen penting juga kena bawa x-ray dan laporan dari doktor (radiologi), surat tawaran, kad pengenalan asal dan salinan, slip @ sijil SPM dan salinan, Surat Beranak dan salinan, Surat Berhenti Sekolah dan salinan, Salinan Kad Pengenalan Ibu Bapa, Salinan Kad Pengenalan Waris terdekat selain Ibu Bapa (ini untuk kes kematian Ibu Bapa) dan sekeping gambar berukuran passport, sampul surat bersaiz kecil (Pos Ekspress) yang harga RM3.20 (termasuk GST). Pen pun jangan lupa bawa. Time ni pakaian yang perlu dipakai t-shirt putih berkolar, seluar track berwarna gelap (hitam/biru gelap), kasut sukan dan stoking.

Pemilihan akhir ada 4 sesi tau iaitu pemeriksaan dokumen. Kalau tak lengkap di anggap GAGAL. Kemudian pemeriksaan kesihatan. Time ni ramai yang calon balik sebab tahap kesihatan atau fizikal yang tidak memuaskan. Contoh rabun jauh, rabun warna, bahu senget sebelah ke tangan patah ke dan sebagainya. Balik tu maknanya dikira GAGAL.

Bila calon lepas pemeriksaan dokumen dan kesihatan, calon akan diuji dari segi IQ dan Psikologi. Calon kena jawab soalan soalan yang diberikan. Selalunya bab ni, ramai je calon yang lepas. Dan akhir sekali calon kena buat ujian fizikal iaitu lari 2.4km, mendagu, melompat dan tekan tubi. ( sebarang perubahan ujian fizikal tertakluk kepada keadaan ketika itu ya).

Alhamdulillah, akhirnya adik Mimi LULUS ke semua ujian. In shaa Allah tiada aral melintang, 01 April 2017 (Sabtu) adik Mimi akan lapor di PUSASDA sebagai Perajurit Muda. Doakan segala urusan adik Mimi dipermudahkan dan berjaya tamat latihan selama 6 bulan.

Nota kaki* Kami yang kakak kakak dan abang abang ipar bergabung sama sponsor keperluan yang adik kena bawa masa lapor di PUSASDA.

Atasi Masalah Selulit Dengan Lunavie Concentrated Cellulite Cream

Assalamualaikum dan hai korang

Bila ada selulit ni memang menjadi igauan buruk bagi kita kan. Rasa menyampah betul kan kalau ada kulit oren kat peha, lengan atau kat perut kan. Dah guna macam macam produk pun still tak hilang lagi kan? Hah lepas nih korang tak perlu risau lagi dengan masalah selulit sebab Mimi nak perkenalkan korang dengan satu produk yang boleh bantu untuk selesaikan masalah korang.

Pernah dengar tak produk Lunavie Concentrated Cellulite Cream? Hah kalau tak pernah dengar meh Mimi nak share dengan korang tentang krim selulit nih.



Lunavie Concentrated Cellulite Cream ini dihasilkan dengan gabungan tumbuh tumbuhan dan ekstrak buah buahan yang mampu mengurangkan penampilan selulit pada permukaan kulit korang. Selain daripada itu, ia juga mampu menganjalkan, sekatakan dan melembabkan kulit korang.

Lunavie Concentrated Cellulite Cream nih baunya best tau korang. Wangi tau bau krim selulit nih macam bau macam pisang pun ada. Hah, cara nak gunakan krim ini pun senang saja. Guna dua kali sehari seeloknya waktu pagi selepas mandi dan waktu malam sebelum korang masuk tidur. Sebelum terlupa, Mimi nak bagitahu korang, selepas beberapa minit sapu krim selulit nih korang akan rasa berangin dan pijar pijar sikit. So, adalah diingatkan sebelum korang nak touch touch baby ke nak touch muka korang ke basuh tangan selepas sapu krim seulit nih tau. Sebab dah dua kali terkena gara gara lupa basuh tangan. Pijar muka iols okey...Tapi taklah pijarnya macam cili padi tuh. Nih pijar ada rasa beranin jer tau.



Macam Mimi sendiri pun amalkan seperti yang disyorkan. Picit krim atas tapak tangan kemudian sapu kat kawasan yang ada selulit tuh. Setakat ini, seminggu lebih dah gunakan memang nampsk perubahan tau. Selulit tuh dah kurang atau dengan erti kata lainnya semakin kurang. Kalau tidak kasar je bila rasa macam kena cakar dek harimau. Dulu tak pernah pun ada selulit tapi sejak berat badan naik sebab pregnant so, bila berat dah turun faham faham sajalah selulit menjelmakan diri kat peha sebab peha nak mengecil katanya.

Korang yang nak dapatkan makluman lanjut mengenai krim selulit keluaran Lunavie nih bolehlah layari laman web LUNAVIE seperti di bawah :

Fakta Mengenai Meroyan Yang Perlu Anda Tahu

Assalamualaikum dan hi korang

Baru baru ini kita dikejutkan dengan berita seorang ibu yang telah mengelar bayi perempuannya yang berusia dua bulan. Menurut berita, ibu tersebut mendengar bisikan halus supaya beliau berbuat demikian. Sebagai ibu, hati saya sedih mendengar berita duka ini namun tidak terus menuding jari pada si ibu kerana tidak berada dalam situasi beliau.

Bila jadi perkara sebegini, pastinya akan mengaitkan ibu tersebut dengan meroyan. Kebarangkalian itu ada kerana emosi ibu ibu yang selepas bersalin ini tidak menentu. Jadi, adalah tidak adil kita menyalahkan ibu yang dalam pantang atau selepas pantang membunuh anak dengan menuduh dengan pelbagai tohmahan yang tidak berasas. Kita sepatutnya mengkaji dari sudut yang lain kenapa dan mengapa perkara begitu boleh berlaku.

Tak ramai pasangan di luar sana yang mengambil tahu kesan tekanan emosi yang dialami wanita terutamanya selepas melahirkan anak terutama semasa dan selepas pantang. Jsdi, amat penting kita mengambil inisiatif untuk belajar dan menambah ilmu mengenai meroyan ini.

Ada tiga peringkat penyakit meroyan yang perlu kita tahu iaitu :

1. Baby Blues

Baby Blues ini merupakan level meroyan paling rendah. Biasanya berlaku dua tiga hari lepas bersalin dan boleh berlanjutan sampai dua minggu lamanya. Tanda tanda si ibu dah kena Baby Blues ialah mood swing, mudah cemas selalu menangis, kurang selera makan dan susah tidur. Biasanya akan berlaku pada ibu yang beranak pertama kali di mana waktu tidur ibu tidak menentu dengan melayan anak yang sedang menangis. Ditambahkan pula suami yang tidak membantu isteri akan menyebabkan isteri stress.

2. Pospartum Dpression

Merupakan level meroyan pertengahan. Seperti Baby Blues juga tetapi simptomnya lebih lama dan lebih teruk. Biasanya berlanjutan sampai 6 buan lepas bersalin. Ibu yang biasanya kena Pospartum Depression ni biasanya tidak mampu menjaga bayi sendiri. Antara tanda tanda dah kena penyakit ini ialah mood swing yang teruk, menangis yang melampau lampau, susah nak bonding dengan bayi (kadang rasa benci dengan bayi sendiri), rasa tiada tenaga dan tidak boleh tidur, rasa nak hempas bayi ataupun cederakan bayi dan rasa diri tidak berguna.

3. Pospartum Psyhosis

Merupakan level meroyan yang paling dashyat. Biasanya yang kena penyakit ini akan berhalusinasi. Jika isteri dalam pantang sudah mula merepek cakap yang bukan bukan atau dia cakap nampak benda yang bukan bukan, maka berhati hatilah. Ibu yang kena Pospartum Psychosis tidak boleh menjaga anak sendiri kerana ketika itu fikirannya tidak rasional.

Dan untuk makluman korang ada banyak jenis meroyan ni tau. Adalah penting untuk kita mengambil tahu jenis meroyan yang ada iaitu :

1. Meroyan Api

- ibu akan menjadi bengis, baran, cepat marah sampai ketahap menjerit-jerit dan lupa diri.
- mood swing yang ketara
- perubahan sikap lebih ketara bila dalam keadaan haid

2. Meroyan Ketung

- ibu menjadi murung, hiba, sayu, mudah menangis, perasa dan adakalanya kelihatan seperti bodoh.
- berlaku kebanyakkannya kepada ibu yang kehilangan anak
- ada kes sehingga membunuh diri

3. Meroyan urat

- ibu mengalami ketegangan urat saraf sehingga sentiasa mengeraskan diri seperti mengalami kekejangan otot.
- selalu berlaku ketika cuaca sejuk, atau jika si ibu tersilap makan benda benda yang bersifat sejuk.
- berlaku kepada ibu ibu yang melakukan kerja kerja berta atau banyak menggunakan urat besar sejurus lepas bersalin.

[ Jenis - Jenis Makanan Sejuk dan Berangin Yang Perlu Dielakkan Orang
Yang Berpantang Dan Mudah Kena Angin Dalam Badan ]

4. Meroyan lendir

- ibu sentiasa pucat lesu, mata pudar, keguguran rambut dan badan menjadi susut.
- keguguran rambut yng extreme
- mengalami masalah dingin seks terhadap pasangan
- penyebab utama apabila darah kotor dan angin jahat di dalam tubuh tidak dikeluarkan sepenuhnya sepanjang tempoh berpantang.

5. Meroyan tinggal

- ibu tiba tiba asyik berleter, bercakap seorang diri dan mengambil peluang melarikan diri dari rumah.
- ibu mungkin tidak mahu bayinya sendiri
- ada tahap sehingga menjadi ganas

6. Meroyan bulu

- ibu sentiasa seram sejuk selepas bersalin
- jika berlarutan, ibu akan mula menghidap rheumatoid arthiritis atau keradangan sendi
- ini berlaku apabila ibu banyak bermain air dan bersejuk sejuk ketika dalam pantang

7. Meroyan kulit

- ibu akan merasa gatal serta miang seluruh badan dan tergaru garu seperti kelakuan kera.
- tandanya darah kotor tak habis keluar jadi kekotoran akan keluar melalui liang roma peluh
- akan berterusan jika darah darah nifas tidak habis dikeluarkan sepanjang tempoh berpantang.

Jadi, kepada suami suami di luar sana jangan biarkan isteri korang stress. Biar isteri fokus kepada bayi yang baru lahir. Biaran dia berehat sepuasnya dan menyusukan bayi dengan tenang. Janganlah korang tambah kesakitan jiwa kepada isteri semasa dia dalam tempoh berpantang kerana dia telah mengalami kesakitan fizikal semasa bersalin.

Shapee Nursing Bra Yang Selesa dan Memudahkan Ibu Ketika Menyusukan Bayi

Assalamualaikum dan hi korang

Kepada bakal bakal ibu dan ibu ibu yang masih menyusukan baby pastinya sibuk mencari dan menyediakan keperluan yang penting bila ada baby kan. Contohnya barang keperluan bayi dan keperluan ibu itu sendiri. Bercakap mengenai barang keperluan ibu sendiri Mimi nak share salah satu keperluan yang penting untuk korang highlightkan iaitu nursing bra.

Sebagai ibu yang mengamalkan penyusuan susu badan sepenuhnya, nursing bra yang selesa dan sesuai amat perlu dititik beratkan agar penyusuan kepada bayi jadi selesa. Jadi, amat penting bagi ibu ibu menyusu di luar sana mencari nusing bra yang sesuai dan selesa seperti material nursing bra dan tali nursing bra iu sendiri. Mimi nak share dengan korang nusing bra yang mampu memberikan korang keselesaan yang maksimum iaitu Shapee Nursing Bra.



Sebagai pengguna Sahpee Nursing Bra, Mimi nak share dengan korang kelebihan jika korang memakai Shapee Nursing Bra ni. Shapee Nursing Bra ini direka dengan 3D Seamless Design ( non wired ) untuk memberikan keselesaan Miss B korang. Ia juga direka dengan memberi 360° sokongan keselesaan kepada korang jika memakainya. Tali nursing bra ini juga dipertingkatkan buatannya agar memberikan sokongan yang maksimum kepada Miss B korang. Apa yang best lagi ia juga mempunyai klip pada tali bra yang fleksibel boleh di mana ia boleh dibuka dan disambung semula untuk memudahkan korang bila nak menyusukan baby tau. Shapee Nursing Bra ni terdiri dari 3 warna iaitu hitam, nude dan pink.

Mimi sendiri selepas pakai Shapee Nursing Bra ni sangat berpuas hati dengan rekaannya cantik, kemas dan selesa. Nak susukan Adhwa dan nak pam susu pun senang tau korang. Just bukak klip pada tali bra tu saja. Selesai menyusukan atau mengepam susu pasang semula klip pada tali bra. Semudah abc tau. Shapee Nursing Bra ni membuatkan Mimi rasa selesa tau. Kalau Miss B bengkak dan susu mengalir keluar tak perlu risau baju basah ke apa sebab Shapee Nursing Bra memberi perlindungan yang maksimum tau.







Shapee Nursing Bra juga mempunyai bra pad yang boleh dikeluarkan dan ditukarkan. Memudahkan korang untuk mencuci bra dan tak perlu risau bentuknya rosak. Cara nak cucinya juga sangat mudah tau korang. Just keluarkan bra pad melalui ruang yang ada terbuka sikit dan boleh cuci bra macam biasa. Shapee Nursing Bra ni juga diperbuat dari material yang memudahkan kulit untuk bernafas iaitu nilon dan spandex di mana ia memberikan pengaliran udara yang sangat baik. Dannn yang paling best bila memakai Shapee Nursing Bra ni kan korang ia mampu menutup lebihan lemak pada badan korang iaitu memberikan badan korang efek slim gitu.

Kalau korang beli Shapee Nursing Bra ni korang akan dapat percuma extender hook. Ia sesuai digunakan untuk mereka yang memiliki tubuh badan yang besar. So, tak perlu risau nursing bra ni sempit atau tak muat untuk korang, just pasang saja extender hook tuh pada 0 Shapee Nursing Bra inidatangkan dengan tiga saiz yang berbeza seperti :-

o   M         32D/34B/34C

o   L          34D/36B/36C

o   XL        36D/38B/38C

Korang boleh rujuk jadual saiz bagi Shapee Nursing Bra seperti di bawah.



Untuk maklumat lanjut mengenai Shapee Nursing Bra ni boleh terjah web dan facebook seperti berikut :

Shapee Nursing Bra
Harga : RM45.00


Sebab 5 Barangan Dari Lazada Harus Dimiliki

Assalamualaikum dan hai korang...

Sebelum bebel bebel panjang panjang Mimi nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina buat semua yang menyambut perayaan ini. Gong Xi Fa Cai ♡♡♡



Okeylah korang, jom layan bebelan Mimi yang agak panjang ni. Actually kan korang, hari hari Mimi usha Lazada since awal Januari tau. Kononnya nak cari hadiah birthday untuk diri sendiri. Al maklum sajalah January Women katakan. Bila hari hari usha Lazada mahu tak meroyan dibuatnya. Mandi tak basah tidur tak lena makan saja yang berselera..hahaha...Bukan setakat pilih hadiah untuk birthday woman saja tau, hadiah untuk suami dan anak pun ada. Hah isteri dan ummi solehah gitcheuww...

Usha punya usha recce punya recce akhirnya berjaya juga Mimi pilih 5 barangan yang Mimi berkenan sangat sangat. Siap siap add to cart gittchueww...Total ngam RM 2,017.00 tau. Naik juling mata hakak pilih 5 barangan bagi genap RM 2,017.00. Kesannya hari ni pergi office kepala sakit...hahaha...Gigih tau.

Mesti korang tertanya tanya apakah 5 barangan yang Mimi pilih dan nak sangat memiliki barangan tersebut? Hah jom jom baca Mimi share dengan korang sebab Mimi nak sangat 5 barangan dari Lazada ni.

1) Samsung Galaxy J7 Prime (2016) 3GB+32GB (Pink Gold)

Harga : RM 1,199.00



Actually, dah lama Mimi usha Samsung Galaxy J7 Prime ni sejak hujung tahun lepas lagi. Tapi time tu, hati tak tergerak pun nak beli sebab dengan keyakinan yang membara katanya, Mimi dapat rasakan mesti akan keluar warna pink. Sekali betul tekaan hakak tau. Lompat bintang 50 kali tengok iklan Samsung Galaxy J7 Prime Pink Gold menari nari di kaca televisyen. Datanglah 1000 jenis jenama handphone yang lain tak ku hirau tak ku endah sebab Samsung Galaxy J7 Prime terpahat di hati. Reka bentuknya yang elegan, sofistikated, nipis dan ringan membuatkan si pemilik J7 Prime tampak lebih bergaya dan mewah. Korang tengoklah sendiri gambar Samsung Galaxy J7 Prime ni mana Mimi tak meroyan? Kenapalah J7 Prime ni mencarik carik halus hati tisu Mimi ni.

Didatangkan dengan 5.5 inci skrin (IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors) dan Octa-core 1.6 GHz Cortex-A53. Dan apa yang buat Mimi nak sangat J7 Prime ni sebab ia mempunyai 32GB internal storage dan 3GB Ram. Orang yang gila bergambar macam Mimi ni memang sesuaiiii sangat ada handphone yang mempunyai internal storage besar macam ni dan hasil kamera yang cantik. Gila gambar tak cantik kalau dah kamera depan 8MP dan kamera belakang 13MP. Confirm lah gambar cantik nau nau kan. Hah muka kau yang kurang cun terus jadi cun macam Che Ta sebab effect kamera yang awesome. Tak payah nak edit sangat guna aplikasi camera 360 tuh hah. Plastik sangat okey! Dan lagi dan lagi yang paling best, J7 Prime mempunyai non-removable Li-Ion 3300 mAh battery. Ketahanan bateri J7 Prime ni juga menjadi pilihan utama Mimi sebab boleh dikatakan part time job Mimi 100% hadap handphone. Online businesswomen katakan...

Yang nak beli Samsung Galaxy J7 Prime warna Pink Gold yang super awesome ini boleh klik link ni terus [ www.lazada.com.my/samsung-galaxy-j7-prime2016-3gb32gb-dual-sim-lte-pinkgold-samsung-malaysia-warranty-free-gift-worth-200-18461206.html ]

2) Buffalo HDD MiniStation 1TB External Portable Hard Drive Hard Disk HD-PNFU3 (Pink)

Harga : RM 268.00



Kenapa Mimi nak sangat Hard Disk? Hah nak tau sebab apa? Sebab tugasan harian Mimi di pejabat memang hari hari mengadap dokumen surat menyurat tau. Banyak softcopy yang Mimi save di pendrive. Untuk backup kan. Buatnya pc rosak menangis sambil nyanyi lagu ikan kaloi la jawabnya. Ada beratus wei dokumen dalam PC Mimi nih hah. Kadang kadang bila ada tugasan penting nak buat dengan segera, time tu jugalah pendrive kau yang kecil cecoet tu hilang. Arghhhh stress hakak tau tak? Hah bila dah ada hard disk yang besar gabak ni memang mudah sangat sangat kerja kan. Peratusan nak hilang tu agak mustahil kecuali kena kidnap dengan orang tak bertanggungjawab. Kot besar macam ni tak nampak juga depan mata tak tahu nak cakap.

Buffalo Hard Disk ini sangat memudahkan bila digunakan dan USB 3.0 boleh dihubungkan terus di PC dan komuter jenis Mac. Selain daripada itu, PC juga akan di backup secara automatik berjadual dengan Buffalo Backup Utility. Tak perlu risau lah dokumen korang corrupt ke apa kan. Reka bentuknya yang kompak memudahkan kita untuk ambil fail yang diperlukan di mana mana PC tau. Senang cerita senang nak bawa ke mana mana lah.

Kalau korang nak dapatkan juga Buffalo Hard Disk ni korang boleh klik link ni terus [ www.lazada.com.my/buffalo-hdd-ministation-1tb-external-portable-hard-drive-hard-diskhd-pnfu3-pink-18140884.html ]

3) Sokano Cradle Stroller Recommended by Smarter Mum - Red + Black

Harga : RM 236.90



Bila ada baby, ini merupakan salah satu benda wajib kena ada. Actually, stroller baby yang lama dah ada. Tapi memandangkan sekian 5 tahun tak beranak kecil, tup tup ada rezeki dapat baby, makanya stroller lama tuh faham faham sajalah rupanya. Dah kepam semacam dah tengok. Masih boleh guna lagi tapi bila Mimi ada satu sikap yang agak cerewet, maka stroller tu jadi hiasan saja dalam stor. Sebab kain stroller tu dah bercapuk capuk bintik bintik hitam dan warna agak lusuh. Apa ingat penampilan laki bini saja kena jaga? Anak pun kena jaga dan utamakan ye tak? Kena fikir keselesaan baby juga.

So, Mimi decide pilih Sokano Cradle Stroller ni sebab reka bentuknya yang moden dan fesyennya yang up to date. Stroller ni juga boleh adjust dalam keadaan tiga posisi tau yang memberikan keselesaan kepada baby. Brek tayar di hadapan dan belakang juga direka untuk keselamatan baby so, tak perlu risau stroller meluncur laju ke apa. Apa yang best, seat stroller direka untuk memberikan keselesaan kepada baby dan nampak ekslusif sangat tau. Ia juga boleh dibuka untuk dibasuh. Bila baby dalam stroller, tak payah risau baby kena panas ke apa sebab stroller ni mempunyai kanopi 3-tier yang memberi perlindungan yang maksimum dari cahaya matahari. Bila beli stroller, Mimi juga akan pastikan handle stroller boleh adjust supaya senang nak mengadap baby kan. Boleh kawal apa yang baby buat. Semua ciri ciri yang Mimi perlukan ada pada Sokano Crade Stroller. Memang nak sangat stroller baru ni untuk Adhwa sebab dapat mengurangkan sakit pinggang Mimi setiap kali dukung dia. Nampak saja kecil tapi tulang dia padu tau. Incik suami pun mengadu sakit pinggang bila dukung Adhwa.

Korang yang bakal bergelar ibu atau sudah pun jadi ibu, korang amat disyorkan beli stroller Sokano ni [ www.lazada.com.my/sokano-stroller-recommended-by-smarter-mum-red-black-bpa-free-tableware-4562889.html ]


4) (Import) Jargar Automatic Mechanical Movement With Black Leather Strap Gift Box JAG922TG06 (Silver Black)

Harga : RM 116.10



Hadiah istimewa untuk incik suami Mimi. Bukan Mimi saja celebrate birthday bulan Januari tau incik suami pun sama juga. Beza hari saja. Mimi 13hb incik suami pula 22hb. Hah, bila nak pilih barang mana boleh lupakan si dia kan. Kata nak isteri solehah. Selalu nampak incik suami pakai jam jenis sport, kali ni Mimi ubah sikit penampilan dia pakai jam ala ala Maskulin katanya.

Bila incik suami pakai jam ni mesti nampak lagi macho kan. Design jam ni menampakkan lagi sisi mewah si pemakai. Jam Jargar Automatic Mechanical Movement ini boleh didapati di [ www.lazada.com.my/import-jargar-automatic-mechanical-movement-with-black-leatherstrp-gift-box-jag922tg06-silver-black-8424635.html ]

5) Nixon Women's A 5092080 Small Time-Teller Leather Analog Display Quartz Watch

Harga : RM 197.00



Asyik ada koleksi jam tangan warna pink saja kan, sekali sekala tukar warna jam tangan pula. Kali ni Mimi pilih Nixon Women's A 5092080 Small Time-Teller Display Quartz Watch.

Keistimewaan jam tangan Nixon ni ialah selain nampak elegan bila memakainya, ia juga tahan lasak tau. Bukan calang calang jam ni. Jam ni juga kalis air tau dan boleh dibawa masuk dalam air dengan kedalaman 330 kaki. Sangat sesuai dibawa ketika berenang dan snorkeling tapi bila buat aktiviti scuba diving tidak digalakkan memakai jam ni tau..Rosak hakak tak jamin ye..hehehe

Hah, sebab itulah Mimi pilih jam ni sebab sangat sesuai dengan Mimi yang pelupa ni. Bila time nak mandi laut atau kolam selamba badak je berenang langsung tak tanggal jam tangan. Tu yang jam tangan silih berganti sebab rosak masuk air.Jadi, memang sesuai sangatlah jam ni dengan Mimi kan. Jam tangan ni boleh dapat dekat sini [ www.lazada.com.my/nixon-womens-a5092080-small-time-teller-leather-analog-displayquartz-watch-1165183.html ]



Fiiiiuuuu, berpeluh peluh hakak tau pilih 5 barang total semua RM 2,017.00. Cantik tak jumlah RM 2,017.00 5 barang pilihan Mimi dengan tahun 2017. Puji sikitlah hakak Mimi ni pandai...hehehe..






Korang kalau nak shopping barangan lain seperti barangan eletrik, pakaian, mekap dan lain lain lagi korang boleh terjah Lazada Malaysia yang sedang buat promosi sempena Tahun Baru Cina. Boleh klik ini [ http://www.lazada.com.my/cny-red-hot-sale ]. Dijamin korang berpuas hati dengan servis Lazada Malaysia yang pantas dan efisien. Gedung membeli belah online yang terbesar di Malaysia yang menjadi pilihan pastinya Lazada Malaysia.