Dugaan family saya di Ramadhan pertama

Tadi adik saya bagitahu semalam berlaku sedikit pergaduhan antara ayah saya dan seorang budak lelaki yang duduk sebelah rumah family saya. Dia kawan kepada adik sepupu mama saya...Kerja kampung bawak bot dan jet ski aje...

Kisah nih adik saya yang no 3 ceritakan tadi. Adik saya yang no 2 mandi tau lepas tuh masa nak keluar bilik mandi dia terperasan ada handphone kat ruang dinding antara bilik mandi dan rumah sebelah. Dia keluar terus tanya adik lelaki saya yang no 5 sama ada dia letak handphone dalam bilik mandi...Adik lelaki saya terus pergi ambik dan dia cakap bukan dia punya..Adik adik saya selongkar sekali jumpa video adik saya no 2 tuh tengah mandi...Bukan satu tapi banyak video yang sx yang ada...Adik no 2 saya siap bluetooth video tuh nak simpan sebagai bukti.

Ayah saya balik kerja, diorang mengadu hal tuh. Apa lagi ayah saya naik hangen lah kan terus direct jumpa budak tuh. Budak lelaki tuh memang mengaku tuh handphone dia tapi dia cakap dia dianiaya. Kalau betul dia dianiaya kenapa perlu dia nak tolak ayah saya masa ayah saya tanya hal tuh kat dia??Nasib baik adik saya no 3 tuh menjerit cakap kat dia kalau dia tolak ayah saya memang dia kena..Budak tuh cakap dia dianiaya tau tapi muka dia time tuh macam takut takut dan rasa serba tak kena..Kalau dia dianiaya kenapa mesti dia nak tolak ayah saya bila ayah saya tanya..Kalau dia tak bersalah kenapa mesti dia takut dan rasa serba tak kena...

Saya yang dengar nih jadi vah vah vah verrrehangennn tau...Saya tanya adik saya, dah buat report polis ke?Adik saya cakap ayah saya tak nak buat sebab kalau buat report polis,polis mesti nak tengok video adik saya tengah mandi kan untuk dijadikan bukti...Ayah saya fikirkan maruah adik saya sebab tuh dia tak nak buat report.Yelah sekarang nih kan macam macam boleh jadi..Dalam kes polis pun boleh terlepas sampai ke pengetahuan ramai..Fikirkan tuh semua ayah saya tak nak buat report...Budak tuh pun teruk gak kena bambu dengan ayah saya...Yelah korang bayangkanlah time bulan puasa nih, budak tuh boleh buat kerja yang tak senonoh...Ayah saya suruh pulangkan simkad budak tuh..Handphone ayah saya suruh ambil dan simpan sebab dalam tuh tersimpan semua video sx..

Ayah saya lagi bertambah risau bila suami adik saya yang jadi mangsa rakaman video tuh cakap nak cari budak tuh sampai dapat. Risau bukan apa takut adik ipar saya hilang pertimbangan pulak dia belasah budak tuh...Adik ipar saya nih memang orang jenis cool aje tau korang, cakap slow aje,muka pun muka kesian..Susahhhh sangat nak tengok dia marah tau..Tapi bila jadi macam nih nak nak melibatkan maruah isteri dia, suami mana yang nak duduk diam aje kan...Nak nqk time kejadian dia takde sebab bertugas...

Allahu rabbi, memang dugaan sangat sangat berat untuk keluarga saya lah pada hari pertama umat Islam berpuasa. Family saya masing masing trauma sebab dalam rumah sendiri pun tak selamat dah..Masa adik saya bagitahu,darah saya naik 1000 darjah celcius..Tahap mendidih menggelegak dah...

Pengajaran dari cerita nih,korang berhati hatilah walau dalam rumah sendiri sebab belum tentu dalam rumah kita selamat kan...Zaman sekarang bukan macam zaman dahulu dah...Kalau korang duduk rumah makesure kunci pintu,pagar semua...Makesure semua celah dinding ke apa ke takde apa apa yang mencurigakan...Bila dah jadi macam nih, saya risau tau korang keselamatan family saya..Risau sangat sangat..Takut budak tuh akan buat yang lagi teruk.


Senarai semak top pengomen

ENTRY MELEKAT
UNTUK ENTRY BARU SILA SKROLL BAWAH YE..

Assalamualaikum...

Hari nih saya nak buat senarai semak top pengomen bulan Januari hingga Mei 2014...

Kalau orang lain guna istilah top komenter lah top pengkomen lah, saya guna istilah pengomen..Da jugak beberapa blogger guna istilah pengomen. Tak kisahlah bunyi macam pelik ke apa ke asalkan orang faham..hahaha...Dah dah malas nak merapu...Okey yang tersenarai please alert ye..Yang mana saya dah garuskan nama maknanya dah bagi details...

Pengomen Januari hingga Mei 2014


  • Qasehnya Rania
  • Ayut
  • Maria Firdz
  • Yana Yani
  • Ros_Reeza
  • Nurzakiah Hanum
  • Azhafizah Md Nor
  • Niesa
  • Tifaanvar
  • Shida Radzuan

Yang belum beri details, sila beri details ye sayang sayangku semua..Bagi nama dan alamat ke mimiazirah84@gmail.com 

Nota kaki* Mulai Jun 2014,saya akan senaraikan 10 top pengomen beserta review blog sekali.

Jadual Tadarus

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah habis 1 juzuk...Hari nih sepatutnya dah masuk juzuk ke 2 masa Subuh tadi tapi tak sempat..Takpe Zohor nanti in shaa Allah akan mula juzuk 2 pulak....

Saya berazam nak khatam lagi tapi secara individu..Sebelum nih khatam secara berkumpulan. Semoga Allah permudahkan...




"Ummi,Ummi marah adik ke?"

Kejadian tengahari tadi. Incik tengah mop lantai ruang tamu. Saya pulak masak nasi goreng untuk anak anak...Tetiba dengar suara incik hubby marah dengan kuat. Dia marahkan anak. Saya datang jenguk tanya kenapa marah anak?Incik hubby bagitahu Auni main tuang air sirap dekat luar rumah...

Tak fikir panjang saya datang dekat Auni,cepuk tangan comel dia tiga kali. Bukan kuat pun tapi bagi budak mesti lah akan menangis sebab kena cepuk...Saya ambik gelas kat tangan Auni terus pergi dapur sambung masak. Auni menangis saya tak pujuk. Bukan tak kesian tapi budak kalau dipujuk nanti lagi dia naik lemak...

Bila dah siap masak nasi goreng, saya panggil Aina dan Auni makan. Sekali Auni datang dekat saya...

Auni : Ummi, Ummi marah adik ke?
Saya : Apa?? (Saya tanya sebab tak dengar sangat)
Auni : Ummi, Ummi marah adik ke?
Saya : Masa nih saya terdiam. Terkejut saya bila dengar Auni tanya macam tuh..Tak sangka budak seusia macam Auni tanya saya macam tuh...

Tak banyak cakap terus saya dukung Auni...Saya usap usap kepala dia.

Saya : Tak...Ummi tak marah dah..Ummi sayang adik..Ummi mintak maaf ye..

Bila Auni bersuara macam tuh memang saya nak nangis tapi saya cover aje...Terharu pun ya,sedih pun ya. Tak sangka anak sekecil Auni pandai ambil hati saya. Bila dia tanya macam tuh, Allah terus sayu hati saya...

Saya mengaku yang saya agak tegas dan garang dengan anak anak...Walaupun saya tegas dan garang, saya tak boleh tau dengar incik hubby saya marah anak anak tau. Tak tahulah kenapa..Bagi saya tahap ketegasan dan kegarangan incik hubby saya bila dia marah anak anak tuh terlalu over tau walaupun dia rasa taklah over mana...Macam mana eh nak explain tak reti saya...huhuhu...

Dekat rumah saya memang ada standby rotan halus tuh untuk ajar anak anak. Tapi bukan untuk pukul diorang tau tapi rotan tuh saya akan pukul kat lantai ke kusyen ke bantal ke untuk menakutkan dan gertak diorang aje.

Setiap ibu bapa ada cara tersendiri nak didik anak anak kan...Saya bukanlah semendang tegas dan garang dekat anak anak. Tak ye..Ada ada masa saja...Saya ada jugak guna pendekatan yang lembut,memujuk dan puji anak anak...Supaya diorang sedar saya dan abi diorang sayangkan diorang bukan bencikan diorang.

Jadual Tadarus Al Quran sepanjang Ramadhan

Assalamualaikum....

Kawan kawan dialu alukan untuk mendownload jadual tadarus Al Quran yang saya tempek kat bawah..Bolehlah kita buat check list sehari berapa kali kita dah tadarus kan...In shaa Allah sebulan dah khatam Al Quran...Semoga urusan kita semua dipermudahkan..


Bila dah download boleh print siap siap tampal.kat dinding bilik ke kat mana mana...Senang nak tengok dan tandakan...

Mana satu adik mana satu kakak?


Mana satu adik mana satu kakak??

Jangan buat jalan raya macam hak sendiri

Assalamualaikum....

Salam Jumaat kawan kawan...Hari nih saya busy sikit sebab kena rekod aset yang ada kat pejabat nih..Dah la tarikh tutup 30/06 nih..Kelam kabut nak buat sebab yang bertanggungjawab pulak cuti lama...So yang tinggal kena ambik alih tugas dia kan..Never mind...

Nak bebel kat korang sikap pemandu jalan raya nih terumatama kaum Hawa..Walaupun saya kaun Hawa tapi saya tetap nak lepas geram. No wonder lah pemandu lelaki ramai sangat marah pandu wanita kan. Saya akui kadang kadang kaum wanita nih macam leka sikit dalam pemanduan...

Macam saya nih boleh dikatakan drive kereta memang macam drifter tau tapi taklah sampai cecah 200km/j..Giler apa kan...Drive laju yang masih boleh dikawal lah tapi setiap peraturan saya follow okey..Kalau had kelajuan 90km/j saya akan slowkan kereta. Nak masuk simpang ke nak ke kiri ke,ke kanan ke bagi signal..

Al kisahnya semalam masa nak pergi kerja, dah lepas roundabout depan saya kancil kaler hitam...So,saya ada kat laluan saya lah kan dengan keadaan kereta yang laju. Kancil hitam depan saya nih boleh dia masuk jalan saya tanpa beri signal ke kanan..Bayangkan keadaan saya time tuh..Kemain kecik nak himpit bumblebee aiiiii...Dah lah sebelah tembok batu...Nak selamatkan keadaan ai tekan brekkkkk slow slow sambil tuh dengan rasa yang amat gerammmm terus tekan hon kerwta ala ala hon lori sekuat hati dan panjanggggg...Fedulik...Lepas tuh,ada peluang bumblebee daku mencantas kereta kancil tuh sekali tengok lahaiiii kaum aku jugak...

Nih bukan bermakna saya nak salahkan pemandu wanita aje tau pemandu lelaki pun tak kurang hebatnya...Mentang mentang ngko bawak kereta besar,kereta ala ala sport kemain ekkk ngko ngan dak Mimie kan??Kalau hok pemandu lelaki pulak suka suki dia jugak main himpit himpit bumblebee lepas tuh main cucuk cucuk vontot bumbleebee aiii...Eee geram tauuuu....Ingat sikit jalan raya nih bukan hak sdn bhd ye...Geram nih gerammmm...

Gulai ayam yang simple dan sedappppppppp sangatttttt (^_^)

Gila kentang punya sedap gulai ayam saya masak semalam..Bukan nak puji diri sendiri tau korang tapi memang kenyataan. Nak nak guna pulak rempah gulai dan rempah masak cap bunga rose...Lagggggiiiiii bertambah sedapppp..Kak Ina saya faham keterujaan akak bila cakap masakan akak sedap guna rempah gulai nih...Memang terbaik kak Ina...Tak tergambar dengan kata kata la kesedapan gulai ayam saya masak semalam....

Tuh pun korang saya masak tuh tak cukup bahan tau...Macam lengkuas takde..Kunyit takde tapi tuh tak bermakna masakan tak sedap...Walaupun ada bahan yang kurang masakan tetap tip top mabeles les les la...


Kuahnya toksah cakap korang memang pekat giler wessss...Saya masak nih tak bubuh santan ye...Just guna air asam aje tau...Tuh pun dah kira seeedapppp..Rasa sekali nak rasa duaplohpat kali...Eh memang sedaplah walaupun tak cukup bahan....

Cara saya masak gulai nih memang simple aje...Sebab bahan tak cukup. Kalau cukup mahu semua saya bubuh dalam gulai...

Cara nak buat : Bawang merah+bawang putih+halia = blend.Pastu bahan yang diblend tadi+rempah gulai+rempah masak+cili boh tuang atas ayam.Gaul rata perap dalam 15 minit. Panaskan minyak,masukkan semua bahan perapan tadi. Biarkan masak kejap...Last sekali masukkan air asam jawa+gula+garam..Biar kuah mendidih..Dah siap boleh hidang dan makan...

Memang sedap lah korangggg...Entah berapa kali saya asyik duk ulang cakap sedappp aje..Tapi memang sedaplah korang..Rempahnya unik tau..Kalau tahu lah macam nih punya sedap saya order duaploh bungkus kat kak Ina...Lepas nih siapa pergi Terengganu memang jadi mangsa saya lah nak kirim rempah gulai dan rempah masak nih...hahahaha

Sapu tangan hadiah top komentar

Semalam saya bukan setakat dapat rempah gulai dan masak aje tau tapi saya dapat sapu tangan hadiah top komentar blog kak Ina.

Rasa sayang pulak saya nak guna sapu tangan tuh,so saya simpan aje dalam kotak tuh....Biar tak kotor..Alhamdulillah masih kekal dalam carta top komentar blog kak Ina....Walaupun saya tak singgah hari hari tapi bila singgah saya akan pulun habis komen entry kak Ina...

Terima kasih banyak banyak kak Ina untuk hadiah nih..Suka sangat sangat...


Cantikkan korang...Sayang nak guna...Simpan aje dalam kotak tuh..Nampak macam lukisan dalam frame aje kan...hehehe...

Rempah Gulai Cap Rose dan Rempah Masak Cap Rose

Semalam jiran saya bagi bungkusan tau. Ingatkan apalah..Bila tengok bungkusan tuh saya dah dapat agak daripada siapa.

Rempah gulai dan rempah masak cap bunga rose yang saya kirim daripada kak Ina a.k.a blogger IntaNBerliaN.


Ada dua bungkus rempah gulai dan sebungkus rempah masak yang saya dapat. Mulanya saya kirim memang nak bayar pun tapi kak Ina tak nak apa apa bayaran..Alhamdulillah rezeki..Terima kak Ina..Semoga Allah murahkan rezeki kak Ina sekeluarga...

Nota kaki* Saya dah try masak guna rempah gulai dan rempah masak nih..Memang sedaplah korang...Tak dapat nak gambarkan dengan kata kata.

Gangstar pakai lampin dewasa???

Assalamualaikum....

Kali nih keywords pelik dan kelakar bangat...Adoiii apa apa ajela yang diorang nih carik...Gelak guling guling saya tengok..


Yang lain tuh saya tak kisah...Yang saya kisah tuh keyword yang second tuh...Jadah pergi cari gangstar pakai lampin dewasa??Adoiiiii...Tolonglah carikan saya siapakah gerangan yang cari keywords nih...Nasib baik masa taip entry tengah malam,leh cover ketawa..Kalau tak memang ketawa besar ler...

CPUV UMobile Prepaid Free Meal


Tetiba aje muncul cpuv baru...uMobile Prepaid Free Meal...Whattheeheckkkkk??Tetiba aje ngko ada??Pastu start 13 Jun lak tuh...Apakah???

Apa apa pun terima kasih incik Nuffnang sebab bagi dak Mimie iklan Nuffnang baru..Setakat nih ada 7 6 yang on going...

CPUV #55 - uMobile Prepaid Feel Free

Nuffnang berwajah baru

Memang bikin menyirap darah aje bila bukak Nuffnang tau..Terhegeh hegeh macam siput vahvahvah...Tunggu punya tunggu aisehmen daku berdosa pada Nuffnang...Wah wah wah...Dah berwajah baru korang...Lagi mesra pelanggan gitu..I loikeee....


Saya lagi suka view akaun Nuffnang yang baru nih lagi mesra alam kot kalo compare dengan yang lama..Warna pun ada tukar juga...Biru dia pekat sket dah tak guna kaler ala ala turqoise lagi...Ke korang dah tau lama cuma saya aje tertinggal keretapi..hahaha...Lantak nak juga cerita kat korang. Tak kisah lah kot kot ada suara sumbang cakap ek eleh tuh pun nak kecoh kan kan...Hado makcik kisah??Hahaha


Nampak lagi woowwww new look Nuffnang nih kan...Nih yang buat hari hari nak login Nuffnang..hahaha

Wordless Wednesday #3/14 - Blackout


Menu Berbuka : Ayam Goreng Berempah versi Pink Ummi

Assalamualaikum...

Hahhhh tajuk kemain lagi ngko...Tak nak kalahkan...Macam hebak sangatlah resipi ciptaan sendiri kan...Tak mampu der nak kalahkan Dato Chef Wan tuh...

Eh tapi tetap nak share dengan korang resipi baru saya cipta semalam..Al kisahnya nak masak lah ayam goreng sekali tengokkkk serbuk kunyit taraaakkkk..Duk fikirlah kan nak goreng macam mana serbuk kunyit dah habis...Fikir punya fikir datang idea time time petang...Apa rasa tak daku kisah asalkan berani eksperimen....

Jangan tak tahu lepas ayam tuh dah digoreng, bila makan perghhhhh tak sia sia main hentam kromo aje... Sedap pulakkan..Rasa pedas pedas rangup manja gitu..


Taraaaaa.....Ayam Goreng Berempah versi Pink Ummi katanya....hahaha...Padahal hentam aje sebab serbuk kunyit dah habis...Lantak asalkan boleh makan...

Cara nak buat sangat la senang dan mudah..Main campak campak aje...Tepung gandum+serbuk ketumbar+serbuk rempah kari+serbuk lada sulah+garam.Gaul sebati.Panaskan minyak goreng ayam sampai masak...Dah siap boleh hidangkan...Sukatan tuh ikut anggaran korang ye. Saya guna lebih kurang setengah sudu teh saja untuk semua serbuk.Tepung dua sudu besar...Sebab goreng ayam 4 ketul aje tak banyak...

Makan panas panas perghhhh memang sedap...Lepas nih boleh try untuk menu berbuka puasa simple tapi sedappppp....Selamat mencuba ye korang..

Cara makan hati unta

Sebelum nih saya ada up pic dan tanya kawan kawan cara makan hati unta kan??Kalau tak ingat baca entry SINI..Ada yang bagitahu saya kena rebus dan minum air dia..Thanks pada sudi share..Setelah puas saya cari maklumat cara nak makan hati unta, saya nak share dengan korang lah kanm.Sharing is caring....Banyak rupanya cara nak makan hati unta nih...

Ada empat cara nak makan tau..Cara yang pertama potong nipis nipis hati unta tuh pastu goreng tanpa minyak sampai jadi macam arang tuh korang...Pastu tumbuk halus sampai jadi serbuk. Setiap malam sebelum tidur,rendam sikit serbuk tuh dalam segelas air yang mendidih. Biar sejuk @ suam dulu. Pastu tapis dan minum. Kena amalkan setiap malam.

Cara yang lain pulak rebus hati unta tuh pastu minum air...(Sue ada bagitahu saya cara nih...Tq Sue) @ goreng hati unta dan makan macam tuh aje @ bakar sikit hati tuh dan tumbuk sampai halus jadi serbuk. Pastu makan serbuk hati unta tuh..

Nih antara cara makan hati unta yang saya jumpa kat blog dan web...Nanti saya share dengan korang cara lain kurangkan semput,lelah dan asma nih ye..

Cincin yang hilang

Saya tak tahulah sekarang nih kan menjadi jadi pulak penyakit lupa saya nih tau korang....Sejak bersalin kan Auni memang saya makin lupa..Kadang kadang tuh sampai dua tiga hari baru saya ingat.

Contohnya semalam saya pakai cincin yang saya beli guna duit mas kahwin...Semalam memang saya pakai tau. Lepas tuh masa nak ambik wuduk saya bukak lah...Pastu saya ingat saya ambik cincin sekali dengan pin tudung...Dah habis solat,memang saya rasa saya pakai balik. Tapi pagi nih saya baru sedar yang cincin tuh sebenarnya saya tak pakai pun. Puas cari kat rumah tapi takde.. Kat pejabat pun takde....Bukan setakat cincin tuh aje tau, cincin nikah saya pun sebenarnya dah lama hilang.

Incik hubby saya tak tahu pun pasal nih. Saya takut nak bagitahu sebab nanti dia punya bebel tuh nanti macam mak Jemah hujung kampung Pinang Sebatang hah...Pagi nih macam nak bagitahu dia tapi saya duk fikir nak bagitahu ke tak...Adoi serba salah tau korang..Tak tahu nak korek celah mana dah cincin tuh..Adoii serba salah dibuatnya...Saya tak nak lah nanti incik hubby fikir saya langsung tak menghargai nilai dan kepentingan cincin cincin tuh...Nak nangis tapi tak ternangis...Memang tahap kronik peluoa saya nih...

CPUV Stadium Astro World Cup

Assalamualaikum...

 

Alhamdulillah..Pagi tadi check akaun Nuffnang dapat CPUV baru lagi. Kali nih CPUV Stadium Astro World Cup...Terima kasih Nuffnang sudi bagi CPUV lagi untuk blog saya..So,setakat nih ada 5 CPUV yang sedang On Going...

Sekarang nih kan musim bola sepak kan, Astro pun giat lah promosi sana sini pasal World Cup kan...Sana sini bola bola bola..huhuhu....

CPUV #54 - STADIUM ASTRO WORLD CUP

CPUV Bulgogi Brothers Korean


Tergerak hati nak check akaun Nuffnang..Ada cpuv baru...Kali nih Bulgogi Brothers Korean..Tengok tarikh since 18 Jun lagi tapi baru muncul hari nih...Apakah??

Apa apa pun terima kasih Nuffnang sebab sudi bagi cpuv baru untuk blog saya..

CPUV #53 - Bulgogi Brothers Korean

Novel novel yang diadaptasi ke drama dan filem

Nak share dengan korang antara novel novel yang telah diadaptasi..Sekarang nih jadi trend plak drama dan filem dari novel..


  • Lagenda Budak Setan - Lagenda Budak Setan
  • Catrina - Catrina
  • Ombak Rindu - Ombak Rindu
  • Love You Mr Arrogant - Love You Mr Arrogant
  • Teduhan Kasih - Teduhan Kasih
  • Sebenarnya Saya Isteri Dia - Sebenarnya Saya Isteri Dia
  • Aku Isterinya - Aku Bukan Mistress
  • Projek Memikat Suami - Projek Memikat Suami
  • Kerana Terpaksa Aku Relakan - Kerana Yerpaksa Aku Relakan
  • Jauh Dari Cinta - Jauh Dari Cinta
  • Suami Aku Ustaz - Suami Aku Ustaz
  • Yess Boss - Yes Boss
  • Cinta Pandang Kedua - Cinta Pandang Kedua
  • Bukan Kerana Aku Tak Cinta - Bukan Kerana Aku Tak Cinta
  • Setia Hujung Nyawa - Setia Hujung Nyawa
  • Nora Elena - saya tak ingat tajuk novel
  • Kau Untukku - Kau Untukku
  • Tuan Rumah Pembantu Rumah - Tuan Rumah Pembantu Rumah
  • Adam dan Hawa - Adam dan Hawa
  • tajuk drama tak ingat - Kasih di Antara Kita
  • Seindah Sakura - Seindah Sakura
  • Jauh - Jauh
  • Ariana Rose - The Wedding Breaker
  • Novel novel Sharifah Abu Salem - Trilogi Cinta
Nih antara novel yang saya tahu diadaptasi ke drama dan filem...Yang sebelah kiri tajuk drama dan filem..Sebelah kanan tajuk novel.

Gambar terkini Aina dan Auni


Gambar terkini anak anak saya..Ramai cakap kakak makin kurus..Bukan tak bagi makan tapi tuh lah tak tau kenapa dia tak makan...Adik makan sendiri so si kakak saya ambik pendekatan suapkan dia makan..Kalau makan sendiri jawabnya taklah habis makanan tuh...Adik takpe tolak batu dengan kayu besi semua hahahaha....

Alhamdulillah anak anak semakin membesar dan jadi anak dara..huhuhu...Nih dah boleh kasi adik kat diorang nih...hahaha....

Menu Berbuka : Kurma Frozen Blended

Assalamualaikum...

Hahh...Kemain tajuk ahkak...Menu berbuka ngko..Padahal puasa pun belum...Baru bulan Syaaban Mimie oii..Ahhh..Ado ahkak kesah??Tak salahkan share resipi dengan kawan kawan...

Sebab apa tau saya buat tajuk macam tuh..Sebab mulai hari nih saya akan share dengan korang resipi resipi untuk berbuka puasa.. Biar awal takpe...hehehe.

Malam tadi saya try buat kurma blended tau. Saya namakan kurma frozen blended. Nih pengaruh frozen kuat sangat sampai nama menu pun ada frozen...Cittt..hahaha...Korang boleh try anytime anywhere tau..Memang sedap,lemak berkrim disukai ramai..Tak caya try lah...Kenyang pun kenyang...


Cara nak buat pun senang aje tau....Korang masukkan kurma(yang dibuang biji)+susu cair+susu pekat+ais..Blend sampai semua bahan sebati..Dah siap boleh minum waktu berbuka nanti. Serius korang memang kenyang. Sukatan tuh korang ikut taste korang lah ue nak adjust manis ke tak...

Selamat mencuba tau korang!!!

Tolong Rumahku

Mesti semua orang tengokkan rancangan Tolong Rumahku kat tv3 tuh. Saya suka tengok rancangan nih sebab sikit sebanyak membantu saya nak hias rumah nampak cantik dan kemas. Suka tengok make over yang diorang buat...Simple dan tak sarat...

Actually saya dan incik hubby plan nak tukar cat dinding ruang tamu. Incik hubby nak warna grey. Saya setuju sebab entah kenapa warna grey tuh saya tengok nampak menarik ajekan...Dinding utama belakang tv nih saya cadangkan kat incik hubby guna cat Nippon Paint yang Momento tuh..Selalu tengok iklan cat Momento tuh jadi meroyan plak..

Kabinet tv pun saya nak buang sebab dah jahanam dibuat anak anak...Dalam kepala otak dah fikir nak hias macam mana dan make over macam mana kan...Langsir pun nak tukar...Dah 4 tahun tak tukar langsir tau...Jangan fikir pulak setiap kali raya saya nak tukar cat baru,langsir baru,perabot baru..No no no..Saya bukan jenis macam tuh...Selagi boleh guna saya guna..Akan tukar bila dah capai tempoh tertentu yang mewajibkan kitorang tukar. Sesekali kenalah ubah suasana dalam rumahkan...Tak la bosan...Banyak sebenarnya saya nak buat nak bagi rumah cantik tapi bila ada anak anak kecil nih faham faham ajelah kan....

AG dan Azri tolong rumahku..huhuhu...Rasa sakit aje mata nih hah tengok tapi sabar ajelah...Rumahku Syurgaku kan..Walaupun AG dan Azri tak membantu secara realiti tapi bila tengok rancangan nih sedikit sebanyak mrmbantu jugak nak gunakan ruang yang kecil sebaik mungkin. Masih tengah survey survey apa yang perlu dan tak perlu untuk hiasa rumah. Takut jadi macam apa pulakkan....Kawan kawan ada idea untuk saya jadikan sumber rujukan untuk hiasan dalaman nih??

Jauh Dari Cinta

Novel yang saya baru beli Jumaat lepas...Jauh Dari Cinta. Kalau korang nak tahu novel nih telah diadaptasi ke drama bersiri...Kat Astro Prima...Watak heroin nih Anzalna Nasir..Hero dia saya kenal muka tapi lupa nama...Baru jugaklah dalam bidang seni..huhuhu..Syira Ayub dan Nas-T pun berlakon jugak...

Sekarang nih kalau tengok drama adaptasi dari novel terus saya cari novel kat kedai sebab malas nak tunggu ending drama tuh.. Lama sangatkan...So disebabkan tak menyabau sangat carilah ajelah novel kat kedai buku tak pun pinjam kat kawan..


Tengok cover pun dah buat jatuh cinta...Sekarang nih banyak betul novel yang dah di adaptasi ke drama dan filem..Memang jadi trendkan sekarang nih...Macam biasalah kan tema yang takkan lari konflik cinta,keluarga,dendam,cemburu dan blah blah...Tapi itu jugak yang orang kita tengokkan..huhuhu...Tak sabar nak baca novel nih...Nak tahu ending dia...

Nota kaki* Dah baca separuh novel..Sakit pulak hati hamba dengan Lily...Nak tahu siapa Lily??Tunggu....

Cikodok pisang - Sarapan pagi nih

Assalamualaikum...


Sarapan pagi nih cikodok pisang. Jangan ditanya kenapa tak bulat cikodok saya nih...Masa masuk bancuhan dalam kuali guna sudu kecik tak guna tangan pun...

Apa ada pada bentuk dan rupa??Janji rasa sedap..Yang penting cikodok pisang nih tak rasa tepung lebih okey..Cukup tak suka kalau beli cikodok pisang kat luar lebih rasa tepung dari rasa pisang...Sebab tuh lah lebih suka buat sendiri dari beli kan..Puas hati...

Kerana Terpaksa Aku Relakan

Sekarang nih kan tengah hot drama kat tv3 Kerana Terpaksa Aku Relakan lakonan Amar Bahrin dan Izreen Azminda..Disebabkan tak sabar saya pinjam novel ofismate....Penat lah nak tunggu kat tv punya cerita. Baca novel puas hati kan...


Kawan saya betul betul menghayati novel nih. tau...Tengoklah keadaan novel dia..hahaha...Kawan saya gelak aje bila saya cakap macam tuh...

Saya bukan sombong tapiiiiii

Assalamualaikum....

Reminder : Saya tak sombong tau!!!

Kalau saya tak balas komen korang bukan bermakna saya sombong. Kalau saya tak singgah blog korang bukan sebab saya sombong. Kalau saya tak follow blog korang bukan kerana saya sombong....Tapi...Ada sebab tau...

Sebabnya:-

a) Saya memang akan balas jejak korang, saya akan komen dekat entry korang tapi macam mana nak komen kalau ada word verification??Korang tahu word verification nih menyusahkan blogger lain nak komen..Sungguh tak mesra alam..Tuh baru satu entry...Kalau 10 entry?Korang bayangkan berapa kali nak kena masukkan word verification.

So silalah pergi kat settings - posts and comments -show word verification..Sila pilih NO...Sekian..

b) Bila singgah blog baru, saya mesti akan follow tau. Tapiii macam mana nak follow kalau habis satu blog tuh saya godek tak jumpa button follow?Orang dah follow blog kita mestilah kita nak follow balik kan..Tapi button follow dah takde acaner tuh?

Nih dua sebab utama saya akan jadi SOMBONGGGG....Saya bukan marah tapi tuhlah kan kenalah faham..Saya bukan nak terjah satu dua blog..Berpuluh tau saya nak terjah...Silalah faham situasi saya ya...Kalau ada yang terasa saya mohon maaf...

CPUV Invest Smart Campaign

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, rezeki lagi....Saja duk gatal check Nuffnang kot kot ada cpuv baru sebab tengok kawan blogger lain duk update dapat cpuv baru....

Saja lah nak tengokkan..Kalau ada rezeki adalah,kalau takde,takdelah kan...Dua cpuv tengah on going yang ada tuh pun dah kira bersyukurkan...

Alhamdulillah,sekali check ada rezeki saya. Kali nih dapat cpuv Invest Smart Campaign...Terima kasih bebanyak Nuffnang kerana sudi hadiahkan cpuv untuk blog saya. Dan terima kasih kat korang jugak sebab banyak bagi sokongan pada saya..Singgah blog saya tinggalkan komen walaupun saya agak lambat balas komen korang...Tanpa korang siapalah saya kan..


CPUV #52 - INVEST SMART CAMPAIGN

Baju dan legging baru untuk Aina dan Auni

Ofismate saya bawak jual kat ofis..Tolong sepupu suami dia...Tapi taklah berniaga macam pasar kan...Saya dah bagitahu incik hubby dia pun okey aje...Bila ummi dah gila pink anak anak pun dapat tempias sekali...Nak nak si kecik Auni dah mula tunnuk minat sukakan pink..hahaha...Ummi ada geng...


Baju tak sama..Seluar aje sama..Kena beli sama takut ada sesi cubit mencubit...Tapi yang selalu mengalah kakak lah kan..Tak pela baju tak sama asalkn seluar sama...Dua pasang nih harga RM40 aje tau...Setiap sehelai jatuh RM10 je...Murah dan cantik...

Cravio Chocolate Bonanza

Assalamualaikum...

Balik kerja semalam saya terus singgah kedai sebelum jemput Aina Auni kat taska. Dah janji nak belikan diorang aiskrim. Masa tengah carikan aiskrim tuh terjumpa lah aiskrim Cravio Chovolate Bonanza nih hah..Nampak menarik aje...


Sebelum beli tuh wajib check tahap kehalalan aiskrim tuh...Okey tengok logo halal termasuk dalam senarai logo halal yang diiktiraf JAKIM..


Ada tiga jenis perasa. Cravio Choco,Cravio Goodie dan Cravio Choco Berry. Saya dah rasa yang Choco Berry...Memang sedappp..Ada 6 pack semuanya. Harga pun murah aje korang...RM6.50 sekotak...

Selamat Pagi Semua



Hari nih saya akan cuba balas jejak kawan kawan ye...Busynya Ya Allah..Mulakan hari korang dengan senyuman...


Dapat patung penyu Terengganu

Sebelum incik hubby outstation kat Terengganu tau..Masa dia balik dia bagi anak anak patung penyu..Tapi bukan dia beli pun. Wife pegawai incik hubby belikan untuk Aina dan Auni...

Macam biasalah kan, Aina atau Auni jadi mangsa Ummi nak ambik gambar.


Yang pink Auni punya..Yang orange Aina punya..

Tudung pemberian incik hubby

Assalamualaikum...

Hai korang....Sihat tak??Alhamdulillah saya dah masuk kerja hari nih. Badan dah sihat dan rasa ringan lepas mengurut semalam. Cuma batuk aje yang tak elok lagi..

Hari nih pergi kerja serba ungu..Pakai tudung hadiah pemberian incik hubby. Dia beli masa outstation ke Terengganu...



Suka suka suka..Tudung nih besar dan selesa..Incik hubby memang tahu taste wife dia..huhuhu...Dia cakap tak tahu nak beli kaler apa so dia belikan kaler ungu sebab dia cakap baju saya ada banyak ungu..Apa apa lah incik hubby janji tudung...Isterimu ini menerima seadanya...Tak kisahlah apa pun dia bagi saya hargai tau..

Kemalangan di KM 17.7 Jalan Pantai Port Dickson

Assalamualaikum....

Hari nih puan blog cuti lagi..Tak sihat..Tapi taklah sampai tak boleh bangun cuma keadaan tak mengizinkan nak kerja..Dah pejabat sejuk beraircond...huhuhu...

Korang entry saya kali nih saya nak luahkan ketidakpuashatian pasal berita dalam Harian Metro hari nih pasal kemalangan yang melibatkan kereta MyVi dan motorsikal yang menyebabkan penunggang dan pembonceng motorsikal maut.

Sebab apa saya nak luahkan ketidakpuashatian??Sebab laporan yang wartawan bagi tuh tak sama dan jauh menyimpang daripada cerita sebenar. Dan pemandu kereya MyVi tuh sendiri ialah adik sepupu saya. Dalam laporan berita nih wartawan maklum yang kereta adik sepupu saya hilang kawalan dan masuk laluan motorsikal tuh. Lepas tuh dia cakap adik sepupu saya cedera ringan...Fuhhh bila baca berita nih saya dan incik hubby hanya senyum sambil menggelengkan kepala...

Cerita sebenarnya macam nih, motorsikal yang ditunggangi dua arwah tuh potong sebuah kereta dan terus masuk laluan kereta adik sepupu saya. Saksi kejadian ialah pemandu kereta yang dipotong motorsikal tuh. Saksi tuh cakap memang lepas motorsikal tuh potong kereta dia,motorsikal terus aje masuk laluan bertentangan dan kebetulan adik sepupu saya lalu,so diorang bertembung. Kereta adik sepupu saya terbalik 3 kali ye..Saya ulang lagi sekali 3 kali terbalik dan keadaan kereta memang teruk...



Dalam kesakitan, adik sepupu saya terpaksa pecahkan cermin depan kereta untuk keluar dari kereta dia...Korang bayangkan keadaan dia time tuh...Mujurlah latihan yang dia belajar masa menjalani latihan bomba dan penyelamat dia praktikkan..

Saya bukanlah nak membela adik sepupu saya ke apa.. Takkkk..Saya cuma nak perbetulkan yang mana tidak benar...Ya mungkin nih dah ditakdirkan Allah dan arwah penunggang dan kawan baiknya itu meninggal dunia cara begini pun telah Allah tentukan..Memang semua ini takdir takde siapa yang boleh menidakkannya. Tapi yang buat saya terkilan laporan berita yang disampaikan. Apa perasaan maklang dan paklang saya bila baca berita nih? Dahlah anak sulung perempuan baru pulak bertugas sebagai bomba dan penyelamat.Malam kejadian adik sepupu saya tuh balik dari rumah ibu ayah dia kat Batu Pahat dan nak balik rumah nenek saya kat Telok Kemang...

Laporan polis pun saya ada simpan sebagai bukti yang adik sepupu saya tak bersalah...Ahli keluarga saya yang lain semua terkejut bila baca berita nih tau...Terkilan dengan sikap wartawan yang melaporkan berita semberono...Fakta yang tidak benar. Kenapa tak siasat betul betul kejadian sebenar sebelum tulis??Bila berita yang disiarkan tak benar takde ke rasa bersalah??

Sebab tuhlah saya tak suka sangat baca surat khabar sebab apa yang disampaikan bukannya fakta tapi auta..Banyak yang tak benar dari benarnya...



Laporan berita yang disiarkan hari nih...Jauh menyimpang dari fakta sebenar...Hari nih saya sekeluarga nak lawat adik sepupu saya.

10 Petua Jadi Suami Mithali




Cara makan hati unta untuk penghidap sesak nafas,semput,asma

Saya dapat hati unta dari ofismate tadi. Sebab saya batuj tjen semput. Dia dapat pun daripada kawan dia. So,dia pulak bagi kat saya..Korang pernah makan atau tahu cara nak makan hati unta nih..Saya ada jugak google tapi al semput betul line nih...Sakit jiwa ajer...


Nih la hati unta tuh korang....Dari Makkah...Nanti kalau dah dapat cara nak makan saya share lah ue. Tapi kalau korang tahu boleh jugak share dengan saya...Hati ayam pun saya tak makan macam mana lah saya nak hadap makan hati unta nih...Adehh..

Wahai Lelaki


P/S - jangan pulak bila isteri buat silap sikit dan kurang beri perhatian,suami ambil kesempatan cari perempuan lain...Alasan sunyi atau kurang perhatian...Jangan buat macam tuh...Salah tau...Sekali hati terluka,walaupun dah sembuh parut tetap ada.. .

Jom follow

Assalamualaikum... Kali nih saya nak ajak kawan kawan follow newbie blogger. Actually,newbie kawan saya masa sekolah dulu..Sebelum nih ada beberapa yang dah follow blog dia tapi tuh lah dia tak aktif pulak disebabkan beberapa sebab yang tak dapat dielakkan.

Atas nasihat saya, dia mula aktif semula dalam blog. Saya cakap sayang kalau ada blog tak dimanfaatkan sepenuhnya...Boleh tambah kenalan dan bertukar tukar pendapat.

So, apa kata korang follow blog dia bagi support. Bila ada newbie nih kita kenalah support kan. Kawan saya nih seorang cikgu tau dan mengajar di KL.


Blog dah cantik sayang kalau dibairkan macam atuh ajekan...Jom korang follow blig kawan saya nih bagi dia support...http://sukasukihatiyana.blogspot.com

Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 14 Jun 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #9 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Cara nak rawat telinga berair

Assalamualaikum...

Korang saya nak tanya kot kot korang pernah alami situasi macam saya lalui sekrang nih...Malam tadi saya tak boleh tidur tau sebab telinga berdengung. And guess what??Saya boleh dengar jelas degupan jantung saya. Mungkin nampak pelik tapi tuh yang saya hadapi sekarang. Dan keluar cecair dari telinga dari telinga kanan saya.

Nak kata telinga saya bengkak sakit takde pulak. Tapi apa yang buat saya pelik,telinga saya tetiba keluarkan cecair macam air tau. Bila saya tidur mengiring sebelah kanan memang dapat rasalah air tuh duk mengalir keluar...Sehingga entry nih ditaip,still keluar cecair tuh tau. So,buat sementara saya just lap dengan kain ajelah.

Korang ada apa apa petua tak yang boleh hilangkan cecair nih dari terus mengalir. Saya risau lah korang sebab saya bab penjagaan telinga nih memaag saya alert. Nak kata telinga sakit tak pulak. Tetiba aje malam tadi jadi macam tuh. Ke sebab suhu badan saya terlalu panas jadi macam tuh.

Bila tak rasa apa apa

Hari nih saya el..Tak sihat..Batuk+demam+sakit pinggang+semput... 4 sakit datang sekaligus...Allah kurniakan sakit supaya saya sedar dan tak lupa kan DIA...Bila tak sihat nak makan pun tak lalu. Bukan apa..Deria rasa langsung tak berfungsi.Makan pun rasa tawar aje...Allahuakbar...Allah tarik nikmat yang diberikan sekejap pada saya..Bila tak rasa apa apa,insaf mula menerpa....Ya Allah besar sungguh nikmat yang Kau berikan...Nikmat sakit supaya saya sedar dan insaf...

Dah wassup incik hubby bagitahu saya tak kerja hari nih. Dia suruh pergi klinik tapi saya tak larat nak drive..Tak sihat sebab faktor cuaca+stress...Dari minggu lepas tak elok lagi...Semoga Allah berikan kesembuhan pada saya. Bila sakit memang apa kerja nak buat pun takde mood. Tapi paksa jugak diri basuh baju,basuh pinggan dan masak...Dan masih diberi keupayaan balas komen dan publish entry dekat blog. Nasib baik guna phone ajelah,blog update sambil baring,boleh komen sambil bergolek..

Jangan lupa 3 perkara


Theme dan keyboard yang cantik untuk smartphone

Assalamualaikum...

Before this ada aje kawan kawan tanya macam mana theme phone saya nampak comel cantik aje kan...Hahh...meh saya tunjuk kat korang theme yang saya dah guna dan sedang guna...Sebelum tuh saya guna theme cupcakes...Sebab dah jemu bijik mata nak something new,tukar theme lain pulak...




Yang atas nih theme Sweetie...Memang susweetttt aje ngko....




Sekarang ummi budak guna theme cute pinky cat nih hah...Ala lupa nama theme dia tapi asal ada bunyi cat tuh kannnn....


Okey yang nih pulak keyboard handphone saya...Before this kaler pink jugak tapi semua pink lah .Kali nih ubah sikit taste...

Nak theme dan keyboard cantik korang pergi aje Play Store/Google Play,korang type GO Launcher X...Kat situ korang akan jumpalah GO Keyboards,GO theme dan so on.. Tapi bila dah berkenan korang kena tengok dulu ada yang kena bayar ada yang free...Nak bezakan yang kena bayar dan free senang aje..Yang kena bayar ada button GET NOW..Kalau free ada button DOWNLOAD...Tapi tapi kalau korang tak berkenan korang pergi terjah aplikasi lagi satu nih...KITTY PLAY..Simbol dia macam kat gambar kat atas nih (gambar no.7)..

Bukan setakat theme atau keyboard aje boleh cantik,korang punya view message pun boleh ubah..Kalau selama nih background message biasa biasa aje tapi kali nih korang boleh tukar background message..Tak caya korang try ye nanti.

Lupa lak nak bagitau KITTY PLAY nih sama lah macam GO Theme tuh...Ada free ada bayar punya. Tapi Kitty Play nih lagi awesome comel loteh diorang punya design..Meroyan jadinya...Nih pun saya tak habis explore ye sayang sayang semua. Silap haribulan keyboard sedia ada nih dak Mimie tukar lagi...Selagi tak puas hati selagi tuh ai tukar tukar sampai hati puas...hahahaha (ketawa jahat)

Cara saya blogwalking dan balas komen kawan kawan

Assalamualaikum...

Hari nih nak share dengan korang cara saya blogwalking dan balas komen korang..Untuk pastikan saya tercicir pun nama korang bila komen kat blog saya ialah saya set komen komen korang ke awaiting moderation. Sebab saya guna awaiting moderation??Sebab cara nih perlukan appoval dari tuan punya blog kan...So dari situ saya boleh tengok siapa yang komen dan sekaligus memudahkan saya nak balas komen korang dan blogwalking ke blog korang...Saya akan klik nama sorang sorang untuk blogwalking.Dah selesai,baru saya publish nama korang...

Cara lain saya buat ialah saya akan terjah satu satu bloglist yang ada kat side bar blog saya...Kalau berkesempatan,memang habis semua entry yang saya tak sempat baca sebelum nih,saya baca dan saya komen. Kalau ada 10 entry baru korang post,10 entry saya komen. Sebab tuh bila saya agak lambat sikit nak terjah blog kawan kawan lain. Saya akan balas satu satu..Dan komen satu satu...Kalau entry baru korang ada 2 aje,maka 2 lah saya komen....

Cara akhir saya blogwalking, saya akan tengok kat dashboard. Hahhh yang nih memang penat sikit kerjalah sebab saya bukan follow 4,5 blog tapi beratus. Mestilah ramai yang update blog....Selalunya kalau singgah saya akan komen 2,3 entry. Asalkan dioraag sedar kehadiran kita kat blog kan...

Korang pulak macam mana cara korang bligwalking dan balas komen kawan kawan?Guna awaiting moderation jugak ke atau lain....Share share lah dengan saya.

Hadiah Giveaway Ephyra dah sampai

Alhamdulilah pagi tadi saya dah pun teria Ephyra dan sehelai tshirt yang saya menang dari giveaway yang dianjurkan oleh Mialiana bersama Ephyra...Tak sabar rasanya nak mulakan cabaran selama 30 hari lepas tuh kena submit entry review pasal kebaikan dan perubahan yang berlaku masa minum Ephyra...


T shirt Ephyra nih saya mintak size xl tau. Sepatutnya size saya size L tapi saja nak besar dan labuh saya mintak size xl...Saya dah ada sehelai size L...Kot kot lepas nih incik hubby saya nak pakai jugak boleh bagi size xl tuh kat dia...

Tak sabar nak start cabaran bersama Ephyra nih...