Deko deko rumah

Sebelum nih saya pernah update saya cat dinding rumah kat ruang tau dan dapur...Saya tak ingatlah entry bila nak cari malas...So siapa ada baca mungkin perasanlah...

Bila dah cat tuh timbul tompok tompok putih tau kat dinding..Memang mencacatkan rumahlah...Buruk nau...Bincang punya bincang incik hubby bagitahu nak cat dinding rumah warna lain..Dia decided nak cat warna kelabu..Saya setuju..Tapi saya ada bagi idea nak bagi rumah nampak eksklusif kena pilih cat momento..hahaha..Bernas sangatlah idea saya nih kan...Padahal dah lama idamkan cat rumah guna cat momento..

Hiasan rumah saya nak simple dan nampak kemas...Alhamdulillah puas hati bila tengok rumah dah berubah..Macam yang saya bayangkan...Cuma ada beberapa benda lagi nak diubah dan tukar tapi perlahan lahan dululah..Taklah nak ubah 100% dalam tempoh masa yang singkat kan..Kena sikit sikit dulu...Setakat nih hasil tangan saya dan incik hubby macam dalam gambar gambar bawah nih...


Sebelum nih dinding nih warna merah+pink..Sekarang dah tukar warna...Saya pilih cat momento Sparkle Silver..Pakej cat momento dapat sekali cat Primer (Putih)+berus+kayu pengacau cat+plastik keras untuk ratakan cat..Apa entah nama dia saya lupa. Sebelum apply cat momento kena apply cat Primer dulu...Cara mengecat ialah kiri kanan..Selalu kita cat atas bawah kan..Untuk momento effect nih kiri kanan..Tin untuk momento tak besar mana pun...Yang bestnya cat momento nih cepat kering....

Frame Ayat Kursi dan Allah & Muhammad tuh beli dekat Nilai 3..Saya pilih kaler hitam sebab saya dah survey google bagai yang warna silver nampak berseri dan masuk dengan warna hitam,putih dan merah...TV tuh incik hubby bukak kaki bawah tuh dan sangkut kat dinding..Penyangkut atau tapak tv tuh pulak incik hubby beli dekat Mydin...Plug tv tuh sebenarnya asalnya satu aje tau..Incik hubby panggil adik saya no 4 datang buat wiring dan tambah plug lagi..Ada 4 tempat adik saya buat dalam rumah saya..Dia buat sama sama dengan kawan dia...


Dinding nih dulu warna pink...Sekarang tukar warna light grey.Yang nih dinding sebelah kanan kalau dari pintu masuk.Nama cat nih lupa lah pulak tapi saya panggil light grey..Hentammm aje asalkan faham..Cat nih memang odour less dan kalau anak conteng dinding boleh hilang...Cat nih memang takde bau ye sayang sayang semua...Incik hubby beli 5 liter..Dapat jugaklah cat dinding dalam toilet...

Cermin tuh incik hubby beli dekat Nilai 3 jugak...Kali pertama pergi tak dapat beli sebab tak muat masuk dalam kereta..Yelah dengan saya lagi anak anak lagi..Kali kedua dia pergi sorang baru muat...Cermin tuh saya decided..Saya memang nak cermin besar tuh sebab satu satunya kedai yang jual murah..Kedai lain semua jual harga RM150 ke atas bila mintak kurang kedek nak bagi...


Yang nih pulak dinding sebelah kiri...Setakat nih hiasan dinding nih jela..huhuhu..Frame gambar bunga tuh beli kat Nilai 3 jugak...Sofa still guna sofa lama..Incik hubby plan nak beli sofa jenis L-Shape..Tapi bukan sekarang..Buat masa nih guna sofa lama dulu..


Untuk langsir sliding door pulak incik hubby pilih warna hitam+silver..Beli dekat Nagoya..12 meter..Yang langsir putih tuh pulak saya yang pilih..Bidang 60 beli 6 meter..Langsir nih pakcik Lan saya yang jahitkan...Nihlah serba ringkas deko deko rumah saya...Total damage pulak korang boleh rujuk kat bawah..

Jumlah perbelanjaan untuk deko deko rumah :-

Frame ayat Kursi+Allah & Muhammad = RM150
Pakej cat momento Sparkle Silver = RM168
Cat light grey 5 liter = RM148
Cermin besar = RM120
Frame bunga = RM50
Langsir hitam corak silver 1 meter = RM16.80 x 12 meter = RM201.60
Langsir putih 1 meter = RM7 x 6 meter = RM42
Pengikat langsir =RM5.90
Upah jahit langsir =RM160
Tambah 7 buah plug = RM66
Upah wiringman= RM100
Tapak penyangkut tv = RM40.00

Total damage = RM1,251.50

Tinggal lagi operasi mencari sofa L Shape dan kabinet tv yang bersesuai..In shaa ada rezeki lebih incik hubby nak cat dapur dan bilik pulak...

18 comments:

  1. Rajinnya deko rumah... Nampak cantikla cat momento tu. Berkenanlah pulak tengok. Hehe...

    BalasPadam
  2. Salam kenal Pink Ummi..

    Cantik decor rumah Pink Ummi.. Saya pun suka mendeco rumah tapi ikut mood, huhuhuhu..

    Lepas nampak hasil decor tu terasa puas hati kann terus hilang penat... hehehehe

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum dan singgah pagi Sis...simple tapi cantik sangat sis....luas mata memandang....

    BalasPadam
  4. as salam n hai kak mimi..lama x jenguk blog akak,dah bertukr rupa da rupanya..kekeke..klu nilai 3 tu,akk g weekdays lg murah tau..cermin pjg tu kita pernah usha blh dpt 70rngt je..tp kita xbli coz xmuat msuk kete...hehe

    BalasPadam
  5. rajinnya awak suami isteri mengecat rumah..akak planning nnt utk rumah kami, nak psg 3d wallpaper je..

    BalasPadam
  6. lawo2.... utk tahun baru nyer ke nih hehehehe....

    BalasPadam
  7. saya pn dlm proses mengubahsuai barngn dlm rmh tapi gn yg ade dl je

    BalasPadam
  8. banyak jugak belanja tu, tapi tak pe la , janji cantik N puas mata memandang kan

    BalasPadam
  9. nak deko rumah memang banyak guna duit
    saya pun tak berdeko sangat
    untuk momento tu kan
    sebenarnya boleh ikut kreativiti kita
    bukan takat kiri kanan je
    bulat-bulat pun boleh =)

    BalasPadam
  10. keluar duit lebih sikit apa salahnya kalau hasilnya cantik kan..mata yang memandang pun sejuk je.

    p/s:dah takdelah kaler signature kak mimi iaitu pink :)

    BalasPadam
  11. Terbaik! Cantik. Rumah kak mimie betul2 nampak ekslusif. Seriusly ana suka rumah waner silver. Perabot hitam putih. Fuh2. Lawa!

    BalasPadam
  12. Tahniah Mimi, seronok bila tengok rumah kita ada perubahankan, kira pandangan baru lah...cantik cat momento tu,beri impak pada dinding..:)

    BalasPadam
  13. cantik kak :) banyak jugak belanja nya kan kak

    BalasPadam
  14. Cantiknya kak.. Perubahan kat umah naikkn mood kita jgk kn.. :)

    BalasPadam
  15. emh sndiri syiokk le buat deko deko.sy ni msh ddk kuarters so kena ikut apa yg ada.

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..