Suatu petang yang kelam kabut (-_~)

Entry kali nih agak panjang sebab nak cerita betapa kelam kabutnya saya petang nih...Memang gila punya laju macam lipas kudung saya buat kerja...Nak dijadikan cerita dah jadi kebiasaan bila incik hubby nak pergi kerja saya akan tanya dia balik ke tak..Sebab senang isteri dia nih nak masak sedap sedap kan..Tapi dah incik hubby cakap dia takut kena duty aje so dia tak berani nak janji..Last last dia jawab dia wassup petang nanti bagitahu saya.

Disebabkan mc, duduk rumah dengan senang lenang sambil blogwalking...Petang pukul 5.15 jemput kak nam kak nam tuh dari taska...Pastu,baring depan tv ngadap tengok Bukan Kerana Aku Tak Cinta...Tengok banyak kali tetap tak jemu...Sambil tuh saya duk tunggu wassup incik hubby..Okey dah nak dekat pukul 6.00 petang dia tak wassup wassup..Selalu kalau dia tak wassup maknanya dia memang tak balik..Tapi instinct seorang isteri tuh kuat menyatakan dia balik..So terus wassup dia tanya balik ke tak..No answer tapi status wassup last seen..Maknanya dia dah baca tapi tak reply..Okey hantar wassup lagi tanya balik ke x..Sekali ambik ngko incik hubby jawab,"Balik cyg jap lagi.."

Okey dengan tindakan reflek macam kena kejutan letrik melidat saya bangun...Tengok jam kat dinding, tik tok tik tok ahhh sudah...Dah pukul 6.05 petang...Mampuihhh ceq..Ada sejam 21 minit sebelum buka puasa.OMGGGGGGG..OMG la sangatttt kan...Terus pergi dapur tanak nasi..Lepas tuh keluarkan ayam,ikan kerisi dalam fridge..Rendam dalam air untuk nyahbekukan..Okey nih satu masalah sempat atau tak nak masak...Takpe, ai is tawakal...Rileks kepala otak duk fikir nak masak apa..Idea dah datang..Ayam masak sup, ikan goreng dan tumis sayur kobis...

Ambik bawang merah,kupas 3 biji..2 biji tumbuk,sebiji hiris...Masa tumbuk bawang teringat pulak air belum masak..Okey stop kejap capai cerek isi air, terus masak...Pastu sambung tumbuk bawang lagi....Pastu keluarkan pulak bekas sayur,fishball...Hiris lobak,kobis...Fishball belah 4..Okey untuk sayur setel..Bahan untuk sup setel...Sekarang nak siang ikan, ayam..Okey ini agak mencabar kredibiliti saya sebagai seorang isteri yang berkerjaya...Statement hakkkpuiii...hahaha...Nak siang ikan kerisi paling ai is don't like...Setakat buang insang,potong ekor is kacang goreng aje..Bab nak buang sisik dia yang ishhh...Buat jugak walau terpaksa..Okey done siang ikan...Basuh bersih bersih,tabur serbuk kunyit,garam..Gaul gaul..Panaskan kuali dengan api yang besar menggagau,masukkan minyak..Dah panas terus goreng ikan dengan keadaan api yang penuh kasih sayang..

Okey, bahagian dapur sebelah panaskan kuali kecil..Masukkan minyak...Dah panas tumis bawang dan fishball..Biarkan kejap..Sambil tuh,cuci pinggan mangkuk dalam sinki...Tinggal cawan cawan aje tak berbasuh..Angkat ikan dari kuali..Lepas tuh angkat pulak sayur bubuh dalam mangkuk..Okey siap dua lauk...Bukak kabinet cari periuk kecil basuh basuh panaskan...Dah panas,masuk minyak...Dah panas,campak kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga...Masukkan bawang yang ditumbuk tadi..Gaul gaul bagi naik bau...Biar kejap sambung pulak basuh saki baki harta karun dalam sinki tadi..Pinggan mangkuk cawan sudu main letak aje kat tray khas untuk tapis air basuhan tadi..Selalu saya susun cantik aje tapi kali nih main letak aje..Dah carca merba jadinya..Ah lantak asalkan berbasuh..Okey sambung masak...Sekali tengok kentang tak kupas lagi..Capai sebiji,buang kulit belah 8..Basuh basuh campak dalam periuk...Pastu masukkan serbuk kurma sikit..Gaul gaul masukkan ayam..Biar sekejap,masukkan air...

Sementara tunggu sup masak, kemas ruang tamu yang macam tongkak pecah..Sapu lantai,mop lantai..Pergi lak dapur,tengok sup..Dah masak,masukkan garam,sikit serbuk perasa..Kacau kacau..Tutup api..Buh dalam mangkuk..Okey siap masak...Capai jug, bubuh gula dengan selaju mungkin..Masukkan air panas,kordial anggur..Kacau kacau. Masukkan air panas sikit,air suam last buh ais ketul....Fiiiiiiiuuuuuuu..Lega setel semua kerja..Tepat 7.25 petang setel masak..Tinggal seminit aje berbuka puasa...Betul betul kerja gila..Selalu pukul 5.00-5.30 dah start masak...Kali nih hamekkk...

MORAL OF THE STORY, laki balik ke tak balik ke prepare masak awal awal supaya tak kelam kabut macam nih...Punya laju saya masak tadi..Bayangkan dalam keadaan nak kejar masa kak nam kak nam kesayangan duk mengacau pulak..Sibuk tanya itu ini..Sabar ajelah wahai hati..Alhamdulillah berjaya setel masak seminit sebelum buka puasa..Pecah rekod petang tadi...huhuhu...


14 comments:

  1. hoho.. tangkas. Macam halilintar.. :P Kami duk rumah bujang ni biasanya pukul pon sempat nak start sediakan juadah.. just gi bazaar n tunjuk2 je.. NAsib baik En Hubby call..kalau die buat seprais? Naya.. haha stanzaku

    BalasPadam
  2. hahaha ! faham sangat situasi kelam kabut tu, tp alhmdulillah, berjaya juga memasak utk suami tersayang kan? hehe

    BalasPadam
  3. Pergh hebat lah akak ni! Haha. Mampu menyiapakn dalam masa tak sampai sejam. Tabik spring!

    BalasPadam
  4. baca pn dh semput ooii.. Mimi
    tifaanvar

    BalasPadam
  5. Betul la org kata seorang ibu ni superwoman. .cayalah kak mimi!

    BalasPadam
  6. Zumal dapat bayangkan kekalutan berdasarkan entri nie... Hehe. Hebat ler dapat siapkan dalam 1 jam lebih jer ^_^

    BalasPadam
  7. Tu diaa.. K.mimi da berjaya jadik superwoman. Haha. Tabik spring utk k.mimi. Inilah dia kelebihan wanita. Huhu

    BalasPadam
  8. ekspres betul sis ni. hihi :) kerana terpaksa aku relakan jugak untuk memasak :)

    BalasPadam
  9. memang bersilat la kat dapur kalau camni lagi lagi nak tunggu ayam n ikan tu dinyahbekukan..memang amek mase..tu lah kan..kene prepare awal ape pun.

    BalasPadam
  10. tajuk kelam kabut, Ros pun baca dalam keadaan kelam kabut. hihi

    BalasPadam
  11. hihi kak bukak puasa kat tempat kak jam 6.36 juga ker sama kat sabah????

    BalasPadam
  12. Haha... X cukup kaki tangan la tu... Sy mmg biasa prepare awal kak.. Suami sy mmg tak tntu baliknya... Ckp x blik kdg2 blik juga... Tapi syukur dia balik ...

    BalasPadam
  13. kan. betul tu.
    alhamdulillah siap juga ye..

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..