Resipi Biskut Semperit Susu Yang Mudah dan Sedap

Assalamualaikum...

Alhamdulillah semalam sempat lah jugak buat 2 jenis biskut raya..Orang buat malam malam ahkak Jenab buat pagi pagi time puasa..Dah tak dapat rasa doh tuh okey ke tak..Harapkan kak nam dua orang tuh mana lah diorang tahu nak komplen kan..Yang diorang tahu "Ermmm..Dapnya Ummi." Tak tahulah betul betul sedap ke tak..Tawakal jela...Dah lah first time nak buat, sekali ofismate sorang nih dengar saya buat semperit susu terus nak order....Adehhh..Buat ajelah orang dah order...

Semalam buatlah semperit dalam keadaan yang redha dan tawakal ajelah...Apa rupa apa rasa ai is tawakal...Alhamdulillah,walaupun acuan semperit yang dibeli tuh murah tapi bolehlah kan..Jadi gak lah rupa semperit ahkak Jenab...Walaupun sehari suntuk menanggung sakit dan bisa bisa tangan akibat menekan acuan murah semperitku itu...Dah urut pun still sakit..Macam saya cakap awal awal tadi redha ajelah...

Okey membebel panjang lak..Meh meh nak share dengan korang resipi semperit susu yang mudah dan sedap nih...


Bahan bahan

250 g buttercup
1/2 tin @ 250ml susu pekat (saya guna 230ml aje..tak suka manis sangat)
600 g tepung jagung
Sedikit pewarna
Coklat chips

Cara cara buat :

Pukul sebati mentega+susu pekat..Sampai sebati ye bukan sampai kembang tau..Lepas tuh masukkan pewarna..Gaul sekejap kemudian masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sampai jadi doh..Lepas tuh masuklah doh dalam acuan semperit..Buatlah sampai habis..Hias lah semperit korang ikut suka..Saya guna coklat chips.

Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 10-15 minit...Macam oven saya, saya guna suhu 150 darjah celcius selama 15 mint.

Peringatan : Kalau doh korang lembik just tambah saja tepung jagung sampai jadi doh yang korang nak..Kalau doh terlalu keras just tambahkan mentega...

Walaupun semperit saya tuh tak secantik mana tapi alhamdulillah malam tadi try test makan semperit..Fuhh sedap puuuulakkkk semperit ai...Syukur...Kawan kawan leh try buat..Tambah lagi biskut raya yang ada..

31 comments:

  1. comelnye kaler pink...resepinye senang, tapi kitorang xde oven plak nk bakor... akak, kite rase, kalau try gune pump yg untuk picit cream atas kek tuh pon buleh buat semperet...tapi kite tak pernah cube... idea jelah.. hihi :D

    BalasPadam
  2. mmm..dapnya kuih semperit..mak aisyah wat gak kueh raya.. tapi bt biskut cornflakes je.

    BalasPadam
  3. Cantik pulak bila mimi guna warna pink. Kakak buat kuih samprit yg picit keluar macam tikar panjang tu Mimie..

    BalasPadam
  4. wow.. hebatnya.. N selalu tengok mertua buat je dan malam tadi N buat choco flake.. bset kan buat kuih raya sendiri

    BalasPadam
  5. cantik, mudah N mesti sedap kan....sue ni mak tak kasi buat kuih tahun ni..takut tak abis

    BalasPadam
  6. ramai yg buat.. termasuk dku..tp daku lupa xde acuan semperit..jd keadahnya sekut lain.

    BalasPadam
  7. buat biskut ni mudah . yg susah bab menerap dan tggu sampai siap masak ... lama tu x menahan .

    BalasPadam
  8. Akak pun buat masa hari sabtu tu Mimi..
    Cantik pulak menyerlah kaler pink Mimi ni :)

    BalasPadam
  9. wah dah buat biskut raya
    kalau anak-anak dah kata sedap, memang sedaplah tu
    budak kan tak pandai bohong =)

    BalasPadam
  10. wow..kaler dia...menyerlahhhh..saya pernah try ni..tapi saya lagi suka semperit ori..huhu

    BalasPadam
  11. ok apa tu..buat sndri puas hati..anak makan pon senang hati

    BalasPadam
  12. saya dh buat dh semperit susu ni. Bunganya x secantik yg mimi buat.

    Tifaanvar

    BalasPadam
  13. comel je.. suka semperit ni.. cair je kat mulut...

    BalasPadam
  14. Comel2 biskut akk tu. Mudah aje resepinya ye kak..

    BalasPadam
  15. noe ada simpan resepi biskut ni...cadangnya mmg nak buat :)

    BalasPadam
  16. feveret husband Ros tau ni. Semperit susu ke, dahlia tradisonal ke.. tapi, nak membuat tu, tak terbuat.. bahan dah beli.. payah nak buat sebab semua kelengkapan kat ruamh husband. Ros gi sana hujung minggu je.. tu yang tak terbuat :(

    BalasPadam
  17. mesti ada acuan semperit yer kak.. rezepi mudah tapi alat2 xde..huu

    BalasPadam
  18. pergh..semperit wane pink..lg gila lah ank buah shida kalo dpt ni hehee..dah la gila semperit dorg tu kak mi hehee..

    BalasPadam
  19. mmg sedap..
    hihi..sy buat utk anak tekak aje.
    dh buat separuh adunan bru teringat nk warnakan..

    BalasPadam
  20. Klu x dk acuan nya..bolh ke guna acuan yg lain..

    BalasPadam
  21. Waaaa menarik!nak mintak resepi ye!

    BalasPadam

Terima kasih tinggalkan jejak korang kat sini. In shaa Allah saya akan balas jejak korang. Yang penting takmo komen yang bukan bukan ye..