Juadah iftar semalam

Berbuka tanpa incik hubby..Dia kena pergi Alor Setar...Cian dia kempunan nak repeat makan tomyam ayam yang saya masak semalam...huhuhu..T_T

Hari nih I is malas..Beli juadah iftar kat bazar Ramadhan Seremban 2 aje..Dah lama tak makan nasi kerabu..So, berbuka nih I makan nasi kerabu+air jambu batu..Kuih pulak beli onde onde untuk diri sendiri..Donut, pau goreng inti kacang dan ayam goreng untuk Aina Auni...

Serius sedap gila makan nasi kerabu plus air jambu batu yang asamnya berenang renang di lautan hijau..hahaha...Alhamdulillah syukur atas nikmat Allah berikan...Rezeki hari nih..Korang berbuka apa tadi?

URGENT...Perlukan watermark baru..

Koranggg nak tanya lah...Korang boleh tak suggestkan saya siapa siapa yang boleh design watermark untuk saya..Ringkas dan menarik...Saya rasa macam takde safety pulak bila upload gambar kat blog tapi takde watermark...Takut hak cipta terpelihara tercemar pulak...

Ada sesiapa yang sanggup design or kenal mana mana yang boleh design ASAP...Perlukan segera nih...Tolong ye...Nanti drop komen korang..Saya sangat sangat memerlukan watermark tuh..Lagi satukan nak mintak tolong, kalau nak tempek watermark kat gambar tuh kena guna satu aplikasi (selain daripada photoshop) yang saya dah lupa namanya...Boleh bagi tak nama aplikasi untuk tempek watermark kat gambar tuh..Gila pelupa saya nih..Apa pun cannot...T_T

First time merasa pakai beg mahal T_T

Sebelum nih saya ada up entry pasal shopping raya kan kan...Kat entry tuh saya ada bagitau korang saya ada beli sesuatu sebagai reward diri sendiri...

Sebenarnya macam nih, masa jenjalan kat Terminal One singgah sekejap kat Parkson..Tengah buat sale sekarang nih rugi lah kalau tak singgah kan...

Jalan punya jalan ternampaklah segerombolan beg beg berjenama yang tengah sale. Tak ke gila meroyan saya jadinya...Tengok purse, clutch, handbag yang mahal mahal tetiba jadi murah mau tak meroyan..
Sekali tuh terpikat lah saya kat satu handbag nih..(Actually ada lagi satu saya berkenan jugak purse kaler pink jenama apa dah lupa...Tapi harga tengah sale jadi RM39.90..Sebelum sale tak pasti harga asal purse tuh..) Selepas fikir masak masak saya decide beli handbag nih..Jenama Timber je korang..Harga asal beg nih RM300+++ tapi after diskaun 70% korang kira lah sendiri..mihmihmih....Serius saya cakap ye kalau beg nih dijual dengan harga asal RM300+++ mau saya fikir lapanplohlapan kali sebelum nak membeli...Saya seriau sikit nak keluar duit lebih nak beli barang yang harga RM100+++..Kalau baju ok lagi...hahaha...Bukan kedekut tapi bila terfikirkan anak anak terus padam niat nak merasa handbag berjenama...

So bila ada sale nih takkan nak lepaskan peluang ke"gold"an kan..Haruslah grab satu..Bila difikir balik tak salah kot beli as a reward untuk diri sendiri yang dah bekerja 6 tahun dalam sektor kerajaan...Serius saya bagitau korang nih yang saya seorang yang down to earth. Tak kisah pakai apa pun walaupun harga murah...Asalkan saya suka dan puas hati. Nak merasa pakai barang berjenama tunggu sale lah..Kalau tak setia aje dengan jenama cap ayam...

Nota kaki*Jumaat nih nak rembat purse kaler pink pulak.Mintak2lah ada lagi....

Iftar di rumah mama kali ke 3 dan sambut hari lahir ayah ke 56

Sabtu lepas saya adik beradik,incik hubby,adik ipar dan mama pakat pakat nak sambut birthday ayah...So, juadah iftar hari tuh kitorang makan kuih muih aje..Lepas buka puasa dan solat, saya, incik hubby dan adik ipar terus keluar. Mula mula kitorang singgah Sate Kajang Hj Samuri order 30 cucuk sate ayam dan 20 cucuk sate daging. Lepas tuh, kitorang pergi bandar PD beli kfc barrel...

Tunggu dalam 20 minit nak dapatkan ayam kfc punya pasal..hahaha...Dah dapat ayam kfc singgah kejap kedai kasut. Nak cari hadiah untuk ayah. Dah settle pilih terus pergi kedai kek King's..Pilih punya pilih akhirnya kitorang decided pilih kek oren...Harga asal RM 52.00 lepas diskaun 30% dapatlah RM 36.40..

Settle semua tiba tiba teringat pulak adik dan mama saya pesan beli abc kat Sate Kajang..On the way balik saya pun singgah semula Sate Kajang beli abc..Kang tak beli terkempunennn pulak adik dan mama saya tak dapat makan abc...

Alhamdulillah sambutan hari lahir ayah walaupun sederhana tapi happening sebab dapat berkumpul dengan family besar saya...Seronok berkumpul ramai ramai macam nih kan kan...

Untuk ayah SELAMAT HARI LAHIR KE 56 TAHUN. SEMOGA ALLAH KURNIAKAN KESIHATAN YANG BAIK DAN BAHAGIA DGN MAMA HINGGA KE SYURGA. SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZEKI AYAH.

Ayam kfc yang sedap
Dapat lepas gian makan sate...mihmihmih
Kek oren yang gila soft....Memang sedappp..

Shopping raya

Biasalah kan hari Jumaat kan rehat panjang. So, saya dengan officemates keluar nak shopping. Sebenarnya kitorang nak pergi De Haja sebab ada promosi. Sekali bila dah sampai butik De Haja tak boleh nak pilih langsung sebab crowded sangat dengan keadaan butik yang agak kecik..Dan pilihan tudung dan shawl yang tinggal tak berapa menarik kat mata saya nih.

So, kitorang decided pergi KM Plaza...Sampai kat sana. Serius meroyan kejap tengok pilihan baju, kerongsang yang ada...Sampai kat satu kedai nih saya berkenan dengan baju raya yang simple tapi kainnya jenis cotton yang soft dan lembut. Sejuk aje dan mudah digosok dan tak mudah berkedut...
Mula mula memang saya decided nak tema kaler pink tapi awal awal lagi dah kena "sound" dengan incik hubby. Dia tak nak baju raya kaler pink...Mihmihmih. .Macam tau tau aje kepala brain bini dia nih..
Alhamdulillah, hampir setengah jam berurusan cari baju yang ngam dengan saya sekeluarga akhirnya dapat jugak...InsyaAllah sangat puas hati...Total baju melayu incik hubby+baju kurung saya+baju kurung aina+baju kurung auni=RM 300.00....Nih pun selepas saya mintak kurang...Okey settle bab baju raya...

Lepas tuh saya cari butang baju melayu incik hubby..Alhamdulillah Allah permudahkan urusan saya..Dah jumpa yang berkenan, RM 15.00...Pastu, saya cari kerongsang pulak...Dah jumpa yang matching dengan baju.3 biji RM 15.00 free satu kerongsang...Alhamdulillah rezeki bulan Ramadhan..
Ada lagi 45 minit sebelum waktu rehat habis, kitorang berjalan kaki ke Terminal One. Singgah Parkson jalan jalan cuci mata..Terberkenan kat satu purse kaler pink nih, jenama apa saya dah terlupa...Dah nama pun ada sale kan haruslah harga purse tuh murah daripada harga asal. Gila serius memang saya berkenan..Tapi tak jadi nak beli sebab maybe nak beli tunggu bonus masuk...Ada masa lagikan...Jangan tak tahu ye walaupun saya tak jadi beli purse yang buat saya gila meroyan tengok tadi tapi saya beli something yang saya berkenan jugak...Bukannya nak membazir dan beli semata mata nak bergaya sakan sebab raya tapi sebagai penghargaan untuk diri sendiri kan...Apa yang saya beli tuh nanti saya update next entry ye...

Dah puas ronda ronda tengok jam tinggal 15 minit aje waktu rehat nak habis. Saya sempat singgah kat satu booth yang jual baju kurung dan tudung..Pilih punya pilih saya decided beli shawl yang berharga RM 16.00. Officemate yang tolong pilihkan. Disebabkan baju raya saya kosong tak bercorak, so dia pilihkan shawl yang memang kena dengan baju..Jangan tak tahu tau officemate saya nih memang terror matching kan kaler baju dan tudung dengan tepat tanpa bawak contoh baju@tudung time shopping...Saya tak reti wei kalau tak bawak contoh baju@tudung bila nak shopping. Jenuh kepala otak nih memikirkan kaler yang sesuai untuk baju@tudung kat rumah..Kalau main agak agak kompom takkan sama..hahaha...I is failed...

Okey lah settle semua..Masing masing dah shopping, kitorang pun balik office.  Alhamdulillah sampai office terlebih 2 minit aje. Waktu rehat last pukul 2.45 petang..Tapi apa apa pun saya dah lega sebab dah shopping baju raya. Tinggal nak shopping kasut raya anak anak aje..


Butang baju melayu+ 3 bijik kerongsang + 1 free kerongsang kaler coklat..


Bukan main budak kecik dua orang nih bergaya dengan baju raya diorang....Saya jadi geram tengok gaya diorang nih...

Semakan Keputusan Temuduga Penolong Pegawai Tadbir N27

Assalamualaikum...

Pengumuman penting untuk mereka yang telah pun selamat menjalani temuduga jawatan Penolong Pegawai Tadbir Gred N27..


Tarikh asal keputusan temuduga ialah 29 Julai 2013 dan ditunda ke tarikh yang dimaklumkan seperti di atas..Harap maklum ye korang....

Pagi pagi dah mengamuk!!!

Nak tahu si Auni nih punye fiil...Pagi tadi masa tengah gosok baju, dia menangis..Mata pejam tapi memang menangis kuat lah...Saya fikir dia mengigau so, saya biarkan ajelah dan terus gosok baju. Dengar Auni menangis lagi sah bukan mengigau nih. Nasib baik baju dah siap digosok. Saya pergi dekat Auni, dukung dan pujuk dia..Sambil tuh saya cakap "Adik nak susu erk, ummi buat ye."

Saya pun buatlah susu untuk dua orang anak kesayangan saya dua orang tuh...Dah siap buat saya bagi Aina dan Auni botol. Aina ambik dan terus minum...Sekali Auni bantai mengamuk menagis lagi kuat dari tadi bila saya hulurkan botol susu...Dah kenapa pulak budak bertuah nih..Saya dah lah lambat pergi kerja hari nih gara gara sakit gusi dan kepala..Nak kejar masa punya pasal saya biarkan Auni menangis dan masuk bilik siapkan baju untuk diorang pergi taska.

Saya nampak incik hubby bangun dan tambahkan milo dalam susu Auni. Saya dari bilik dengarlah incik hubby pujuk Auni tapi Auni tetap jugak menangis sampai lah dia lari kat bilik dapatkan saya. Saya tanya dia kenapa...Auni jawab sambil tunjuk tangan kat luar "Aina". Dah kenapa pulak dia sebut kakak dia. Setahu saya Aina tidur sambil minum susu..

Saya pujuk Auni, bagi dia susu tapi dia tolak tak nak. Pelik pulak saya kan..Sekali.....Saya terperasan sesuatu...Something wrong with the bottle...Barulah saya faham kenapa Auni menangis...Rupanya dia menangis sebab saya dah tertukar botol susu masa saya bagi mula mula tadi....Hahaha...Silap saya jugakkan masa bagi diorang botol tak tengok betul betul mana satu Aina punya mana satu Auni punya..

Sekarang saya dah faham perangai Auni nih...Dia pantang kalau barang dia kakak dia guna tau korang...So start dari sekarng kena hati hati bab bab barang dua beradik nih...Kang jadi lagi macam pagi tadi..hahaha

Gusi bengkak!

Assalamualaikum...

Ya Allah!!!Sakitnya gusi saya nih...Dah tiga hari sebenarnya saya sakit gusi tau..Berpunca dari gigi geraham bongsu sebelah kiri...Gigi geraham bongsu kanan dah keluar habis tau tapi...Gigi geraham bongsu sebelah kiri saya nih tak keluar habis...Baru keluar separuh...Yang lagi separuh tak keluar lagi..

Tuh yang buat gusi saya sakit tuh..Memang tak tahan wei sakit gusi nih...Sebelum nih bukan main ekkk saya nih..Tak pernah sakit gigi la sakit gusi..kadang kadang bila orang sakit gigi atau gusi ke saya rasa hairan tengok mood diorang boleh berubah...Macam nak marah...layan pun nak tak nak aje kan...

Bila dah terkena pada batang hidung sendiri baru ngko tahu Mimie!!Rasakan...Tapi walaupun menahan sakit gusi saya tetap maintain mood saya..Tak nak terlalu moody sangat. Anak anak buat perangai pun saya slow aje..Sabar kan..Anggap nih semua dugaan berpuasa...

Nota kaki* Serius memang sakit...

Iftar di rumah mama

Semalam saya, incik hubby n anak anak berbuka kat rumah mama kat Telok Kemang...Juadah yang simple tapi sedap wei...

Resipi nasi marjerin kismis + ayam bakar pedas

Assalamualaikum....

Semalam dah keluarkan teaser..Kali nih saya nak bagi resipi pulak....

Untuk resipi nasi : Marjerin+penumis+kismis. Korang panaskan dalam kuali bagi sampai naik bau. Lepas tuh masukkan dalam nasi yang korang tengah masak. 

Untuk ayam pulak : Bawang besar+cili kering=blend..Pastu 2 ulas bawang putih+ 1 inci halia+1 btg serai=tumbuk lumat. Perap ayam = kicap manis+sos tiram+bahan yang diblend+bahan yang ditumbuk+serbuk lada hitam+garam. Perap dalam 10-15 minit..Lepas tuh bakar dengan suhu 160 sehingga masak...



Resipi nih saya reka sendiri..Tekak saya rasa okey jer..Anak anak pun puji sedap..Cumaaa..pedas aje...

SELAMAT MENCUBA!!

Nota kaki* Sebab ada yang bertanya saya update sikit je...Yang pasal nasi marjerin tuh kan kalau korang nak tumis bubuh bawang kecil+bawang putih boleh aje..Cuma ikut tekak saya, saya tak suka bubuh bawang yang ditumis dalam nasi...Sebab tuh saya tak tumis bawang..Saya cuma tumis bahan penumis (kulit kayu manis+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga dll) + kismis..Takde masalah kalau korang nak tumis bawang pun...Ikut selera masing masing okey..

Teaser : Nasi marjerin kismis + ayam bakar pedas

Juadah iftar semalam...Simple jer....Nanti saya share resipi ye.

Sarung bantal jadi sarung guni

Assalamualaikum....

Tengoklah ragam dua beradik nih. Sarung bantal di buatnya macam sarung guni. Lepas tuh, diorang bantai berlari tengah rumah. Konon konon lumba lari dalam guni.

Bercinta dengan anggota tentera


Keywords untuk hari nih...Macam macam tapi yang paling menarik minat saya...yang saya highlightkan kotak pink tuh...Ada jugak yang cari bercinta dengan anggota tentera kan kan..mihmihmih...

Paling atas sekali nukilan Dayana isteri Ashraf Muslim....ermm..Sedihkan baca nukilan dia...Semoga dia terus tabah

Nukilan hati seorang isteri bernama Dayana



Sungguh ! Beratnya memegang kasih dan cinta pada seorg suami ! Berdoa agar jodoh dia mmg milik aku seorang smpai mati dan sungguh ..andai jodoh dia tetap ada bersama org lain , aku akan terima dgn terbuka dan terus kuat mcm yg mami lakukan !!

Percaya pada jodoh ! Percaya pada ketentuan ! Menangis air mata darah pon kalau takdir dah begitu..kita ada dua pilihan, terima atau menarik diri !!!

Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah...mudah menyebut kun fa ya kun...

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah...
Kerana satu dunia tahu

Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan..



Kuih dulu....Kuih sekarang


Hehehe...Setuju tak korang??

Khasiat dan kebaikan buah delima


-Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
-Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
-Menyingkirkan lemak berlebihan
-Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
-Mencegah rasa mual
-Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
-Mencantikkan kulit muka
-Membantu memulihkan pesakit kencing manis
-Berupaya menghapuskan kahak
-Memberi tenaga dan mencegah keletihan
-Mencegah angin ahmar bagi warga emas
-Meningkatkan peredaran darah
-Mencegah dan merawat kanser
-Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
-Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
-Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
-Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
-Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
-Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
-Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik
-Membantu mengurangkan batuk dan lelah
-Membantu merendahkan dan menstabilkan tekanan darah
-Membantu mencerdaskan minda dan daya ingatan kanak-kanak dan pelajar
-Membantu membaik pulih sistem hati dan limpa
-Membantu mencuci buah pinggang dan saluran kencing
-Membantu menstabilkan hormon wanita yang menopous

Dan Dia lah (Allah) Yang menjadikan (untuk kamu) kebun-kebun Yang menjalar tanamannya dan Yang tidak menjalar; dan pohon-pohon tamar (kurma) dan tanaman-tanaman Yang berlainan (bentuk, rupa dan) rasanya; dan buah zaiton dan delima, Yang bersamaan (warnanya atau daunnya) dan tidak bersamaan (rasanya). makanlah dari buahnya ketika ia berbuah, dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya; dan janganlah kamu melampau (pada apa-apa jua Yang kamu makan atau belanjakan); Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang Yang melampau. (Al-An’am : 141)

Wordless Wednesday #26

Terima kasih kak Intan

Serius sangatttt terharu dengan hasil kerja kak Intan...Saya dan Auni jadi "model" dalam buku latihan untuk pelajar sekolah rendah...Jangan terperanjat okey..Bukan muka saya dan Auni duk bertempek dalam buku tau..No no no...Cuma nama kitorang aje digunapakai tau...Popular kejap..Muahaha...

See...Terharunya saya...Terima kasih kak Intan caaayanggg kak Intan sangat sangat..Gambar nih kak Intan send dekat wassup group blogger PinkUmmi...

Sesiapa nak join boleh wassup no korang kat no hp saya yang tertera sebelah kiri blog saya nih....

CPUV/BE baru lagi...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah pagi nih check akaun Nuffang, saya dapat CPUV/BE baru lagi..Kali nih CPUV/BE Volkswagen - Think Blue bla bla bla....Dua CPUV/BE saya Digi Wowww dan Mitsubishi dah metered...Terima kasih Nuffnang sebab baik hati bagi CPUV/BE baru....

Boleh lah kumpul duit nih nak buat belanja pergi Langkawi tahun depan, bawak family saya....Terima kasih kat korang jugak sebab sudi jengah blog saya...


Kan best kalau ada mesin melipat baju

Korang nak tahu tak bab kerja yang paaaaaaaalingggggggggggggg saya lemah dan malasss sekali nak buat ialah lipat baju...Weii, memang dasar pemalas saya nih tau..Korang bagi ajelah kerja lain kat saya confirm i is rajin okey..Tapi tolonglah jangan bagi lipat baju..Hareemmmmmm saya nak buat...Kadang kadang berminggu minggu bersapau kat atas katil..Nasib baik ada bilik lagi satu...Time nak tidur larikkkk bilik second sebab kemas...Maser bedroom tuh bikin jantung gugur aje tahu...

Heyy, incik hubby pun dah faham sangat kot perangai bini dia yang memang bapak gergasi pemalas nak lipat baju...Kan best kalau ada mesin lipat baju..tKalau takde pun ada Doraemon pun okey kan kan....Ngko request aje Senah apa ngko nak confirm Doraemon tolong..Boleh tak macam tuh....mihmihmih...

Haahhh tapi korang jangan tak tahu bila saya tengah hagen satu badan a.k.a tengah marah kan confirm licin semua baju saya lipat...Sebab amarah membuak buak kan..Settle semua kerja..Tapi gila apa...Asal nak suruh lipat baju kena bikin wa marah...Takkan hari hari mahu marah...Tak patut tak patut....Tak mahu marah marah tau...

Saya harap sangat sangat lah kan one day nanti ada cerdik pandai bijak bestari kat Malaysia (ada ke?) nih cipta mesin lipat baju untuk rakyat Malaysia terutama kaum ibu yang bekerja nih...Untuk mengurangkan kepenatan dan keletihan mata tengok baju menimbun macam gunung Kinabalu...Rasa rasanya ada tak fiil macam saya nih? Malas nak lipat baju yang menimbun...Kalau ada barang dalam rumah sila cari dalam timbunan baju ye..kihkihkih...

Disebabkan sedar diri sangat malas lipat baju, saya cari inisiatif untuk mengurangkan kepenatan dan menjimatkan masa iaitu beli hanger banyak banyak, sangkut aje baju baju habis cerita kan...(tuh pun still ada baju yang kena lipat...Takkan kain batik dengan baju basahan yang dah koyak koyak makan dek lipat pakai duduk rumah pun korang nak sangkut guna hanger T_T)

Bila lah mood rajin nak lipat baju tuh nak mai kan....Lemah seluruh badan urat belikat saya nih kalau tengok baju menimbun...Kena kuatkan semangat balik kerja nih lipat baju...Tak suka betullah tengok baju menimbun tapi bila fikir balik kan dah memang salah sendiri siapa suruh ngko pemalas, biarkan baju tuh menimbun...Sendiri mahu ingatlah kan...T_T

DIY Samsung Galaxy Note II Wallpaper

Assalamualaikum...

Saja nak tunjuk kat korang seni kreatif saya yang tak berapa kreatif nih....DIY tau...Semalam terbaca entry seorang blogger nih pasal DIY Samsung Galaxy Note II wallpaper..Nak credit entry nih kat dia I is lupa...It's my bad okey...Pelupaaa sangattt...Sorry ye..Nanti saya try cari entry blogger tuh dan update dalam entry saya nih...Sorry ye yang!!!

Okey, tanpa melengahkan masa dengan kadar laju yang tak seberapa nih saya download aplikasi berkenaan. Bila dah download, gila meroyan ngko..Jenuh nak pilih wallpaper yang mana satu sebab semua cantik cantik korang. Akhirnya, saya decide pilih colour favourite okey...Pink la apa lagi...

Edit punya edit akhirnya dapatlah rupa wallpaper Samsung Galaxy Note II saya macam gambar kat bawah nih..My love my family tau...Cantik tak cantik? Cepat jawab kang i pok pok kang kihkihkih...So far, kami masih berempat lagi okey...InsyaAllah, maybe wallpaper nih tetiba berubah wajah pulakkan....Tapiiii buat masa nih saya akan kekalkan momentum wallpaper nih...

Keywords popular bulan lepas

Kebanyakannya semua search pasal peperiksaan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL)..

Semua orang tahu kan hujung bulan lepaskan ramai yang sedang ambil peperiksaan kpsl. So, sebelum peperiksaan tuh bermula maka berkoyan koyan lah yang datang cari maklumat pasal kpsl..Kira nih contoh contoh SEO lah kan...Kadang kadang kena jugak bermain dengan SEO nih..Sekurang kurangnya taklah blog korang lupus dek masa kan kan...

Selain tuh, keyword pasal aurawhite...Sekarang nih kan demam Aurawhite. Mana pergi semua cerita pasal Aurawhite....Kategori SEO jugak kan kan kan...

Total carian pasal Aurawhite 312, kpsl lak 744 carian...Majoriti bulan lepas ramai cari pasal kpsl kan..Lepas nih nak draft contoh soalan soalan kpsl yang saya ambik sebelum nih...Kot kot boleh bantu calon calon tahun depan pulak kan..

Nota kaki* Berdebar debar tunggu 29 Julai nih..

Star rating leaderboard turun jadi 3 bintang

Sebelum nih saya ada update star rating iklan di blog saya kan...Tadi bukak Nuffnang dan update survey saya tertengok star rating iklan leaderboard di blog saya dari 4 bintang jadi 3 bintang...

Sebenarnya star rating nih penting tau sebab mempengaruhi CTR iklan di blog korang. Kalau CTR kurang 0.2% memang tak dapat bonus lah...Just dapat income yang biasa tuh la....Nampaknya saya krna usaha lebih untuk pastikan star rating saya maintain dan naik jadi 4 bintang semula..Kalau bolrh nak 5 bintang..Boleh???

"Adik nyeee"

Auni pagi pagi dah buat lawak tau korang...Tiba tiba dia bantai menangis sambil cakap "Adik nye" @ "Adik punya"..Hairan jugak pesal tetiba menangis cakap adik punya. Rupa rupanya anak bertuah saya seorang nih nampak kakak dia Aina pakai seluar dia..Hahaha...

Saya apa lagi bantai ketawa lah.Incik hubby pun ketawa...Cam betul dia seluar kesayangan dia. Saya pun tak perasan bila masa Aina tukar seluar sebab sebelum nih dia pakai seluar kecik aje..mihmihmih...Selagi tak bukak seluar yang Aina pakai tuh selagi tuh dia menangis. Saya pun pergi dalam bilik ambik seluar Aina dan suruh Aina salin seluar tuh. Bila dah dapat seluar dia terus senyap..Auni Auni...Apa pun tak boleh...

Nih lah seluar Auni yang Aina pakai. Seluar nih punya pasal Auni sanggup menangis...mihmih
 
Muka happy lepas dapat pakai seluar...Siap request "Mi..nak gambar"...Anak bertuah yang banyak ragam banyak fiil. Geram pulak hati hamba tengok budak kecik nih..kihkihkih......

Cerita hari ini

Assalamualaikum....

Gigih I menaip entry pepagi lepas sahur...Mihmihmih. ..Sahur tadi sempat jugak masak nasi goreng request daripada incik hubby...Rencah nasi goreng bubuh isi ayam, sebiji telur dan sayur sawi...

Saya pulak makan sesudu dua aje nasi goreng sebab dah melantak berkoyan koyan putu mayam, el marino blanc, kurma dan air suam...Azam bulan Ramadhan nih selain buat ibadah dan amal jariah ialah nak kurangkan makan nasi. Actually minum air dan makan kurma pun dah kenyang sebenarnya kan kan..Nak kurangkan makan nasi sebab bulan puasa nih kurang minum air suam, so kebarangkalian nak kena sembelit memang tinggi..Sakit wooo kena sembelit. Badan saya memang tak boleh kurang air..Siap lah nanti duduk bertapa berjam jam dalam bilik termenung..

Pagi nanti dalam pukul 9 lebih saya nak bawak anak anak pergi Royale Bintang kat Seremban. Ada kelas DX...Dah mintak permission incik hubby dan dia izinkan..Nak cari dan tambah ilmu macam mana nak cari side income...Memandangkan gaji yang cukup cukup tampung kehidupan harian, gagahkan diri cari side income untuk bantu family. Saya bukan berasal daripada keluarga yang senang okey...Susah...Kalau diimbas balik memori lama sungguh air mata nih mencurah laju macam air terjun Lata Kijang. So, dengan keazaman yang membara bara nih saya cari jalan nak ubah nasib keluarga yang selalu dipandang serong dan difitnah...Korang tahu ajelah kan ekonomi sekarang macam mana kan...Sebagai contohnya harga ayam kat pasaran dari RM6.50 terus mencecah RM9-RM9.50 sekilogram...Kurang hajooo aje kan...Asal puasa aje naik...Hampagassss betul..

So, kalau ada sesiapa nak join saya cari side income jangan segan silu wassup saya...Yang penting rajin, rajin dan rajin..Trademark yang selalu bikin saya ketawa "Ikut bodoh bodoh, buat gila gila"..Kohkohkoh...

Okeylah korang. Saya stop dulu. Ada hal penting perlu dibuat...Jumpa korang next entry okey...

Bye bye...

Nasi Ambeng

Gigih pusing kat bazar Ramadhan Seremban 2 cari juadah berbuka. Incik hubby yang bagi cadangan beli juadah berbuka kat bazar sebab kesian tengok bini dia..Katanya kan...Haahhh..tahu pun kesiankan bini dia yang penat nih kan....Hari ke 4 puasa barulah kaki nih merasa jejak kat bazar...

Sebenarnya, matlamat utama saya ialah nak makan putu mayam...Al kisahnya hari Rabu lepas jiran sebelah rumah bagi putu mayam...Haaa...Apalagi dah alang alang incik hubby ajak pergi bazar dengan gediksnya saya request kat incik hubby teringin nak makan putu mayam...Finally, dapat jugak lepaskan hawa nafsu yang membuak buak gara gara putu mayam..kihkihkih...

Tolak ketepi pasal putu mayam okey..Sebenarnya berlaku kecelaruan fikiran kat bazar petang tadi tak tahu nak makan apa...Bosan lah makan menu wajib ada time puasa nih..Nasi lemak ayam, nasi ayam, kuey teow goreng, mee goreng, nasi beriani bla bla bla...Mungkin dah rezeki pakcik penjual nih, saya terjatuh chenta kat Nasi Ambeng..Korang tau tak..Selama 29 tahun +++ saya hidup kat dunia nih, nih 1st time okey makan nasi Ambeng..See...betapa kunonya manusia bernama Mimi Azirah nih...Sob sob sob...So sad T_T...

So far lepas dah mencekik Nasi Ambeng nih....Rasanya...Tak mengecewakan...sedap okey...Macam macam ada rupanya dalam nasi Ambeng nih..Jakun sekejap jadinya...Nasib baik tak gila meroyan..hahaha..Kalo diberi peluang bagi bintang 1 hingga 5, saya bagi 4.5 bintang la...Korang tau tak dia punya rendang ayam perghhhh menggigil satu badan nih dapat makan beb..Sedap wooo... (okey nampak sangat tipu makan rendang ayam sampai menggigil badan...kihkihkih)

Nak tanya korang nih...Korang dah berapa kali makan nasi Ambeng ye? Atauuu ada yang spesis macam saya nih jakun tak pernah makan nasi Ambeng..Share lah ngan saya ye...

Bye bye...

Debu debu putih di lantai rumah

Sabar ajela wahai hati bila bangun tidur tengok banyak debu debu putih bertaburan kat lantai dalam bilik. Atas katil jangan cakap lah...Habis di buat renjis renjis di pilis...Kerja siapa lagi kan kalau bukan dua beradik yang bikin ummi dia jadi tarzan...

Geram pulak hati hamba tengok perangai dua beradik nih lah...ishhh

Sumbangan bubur lambuk anjuran MAINS dengan kerjasama Utusan

Kisah budak sakit telinga

Semalam Aina asyik menangis aje tau sambil tunjuk telinga dia...Dia cakap "sakit". Bila tanya macam mana leh sakit dia jawab "Adik wat"..hahahaha..Tak pasal pasal Auni kena...

Tapi saya tak pastilah telinga Aina sakit sebab apa. Sebab pagi semalam hantar pergi taska okey aje takde pulak dia mengadu sakit telinga.

Dia mengadu sakit bila nak masuk maghrib. Saya check jugak telinga dia tengok tengok kot ada haiwan kecil masuk kan tapi xde pulak. Saya korek jugak telinga dia guna cotton bud tuh tapi takde apa pun...Risa jugaklah. Tapi saya syak mungkin telinga dia bengkak dalam sebab saya pernah jadi macam tuh. Bangun tidur aje terasa telinga sakit dan bengkak semacam..
Hopefully telinga dia dah okeylah lepas nih. Risau jugakkan...Sedangkan kita yang tua nih pun tak tahan sakit nih kan pulak budak budak kan...

Budak kecik yang sakit telinga...Mood memang zero lah...

Kisah bayi 14bulan terbeli kereta

Kisah nih berlaku kat AS, baby girl 14 bulan terbeli kereta Austin Haeley tahun 1962 di eBay.

Baby tuh berjaya dalam bidaan ke atas kereta tuh yang berharga AS$225(RM712) selepas dia bermain telefon pintar milik ayah dia. Ayah dia tahu pasal hal nih pun bila dia terima email dari eBay..

Nota kaki* Bahayalah macam nih. Budak budak sekarang bijak kan..mihmihmih

Utusan Malaysia percuma

Apa yang menarik pasal Utusan hari nih saya suka tajuk yang atas sekali sebelah kiri...Bayi 14 bulan tidak sengaja beli kereta..kohkohkoh..Lawak gila okey!!!!

Frustnye saya T_T

Assalamualaikum...

Semalam kan punyelah saya eksited sebab dapat puasa..Konon konon kena ganti puasa 6 hari je tahun nih sekali kena jugak ganti 7 hari...uwaaaa....

Ceritanya macam nih..Semalam lepas ambik Aina Auni dekat taska, saya bergegas balik rumah sebab nak solat asar. Sebelum nak solat tuh saya nak shi shi dulu lah...Sekali bila tertengok dekat seluar kecik saya alahaiiii...Frustnye sayaaaa...T_T..

Dah lagi sejam setengah je nak bukak pose....Sedih lah...Main mainkan saya macam nih...Sempat jugak lah solat subuh n zohor kan...Tapu takpelsh, kenalah ganti kan...Tapi alhamdulillah walaupun puasa saya tak penuh sehari tapi untungnya perempuan nih ialah pahala yang kita dapat sama dengan pahala penuh sehari walaupun puasa separuh jalan...Ini apa yang ustaz saya cakap tau...

Nota kaki* Alhamdulillah,  hari nih insyaAllah puasa penuh...Dah yakin betul betul bersih....

My love my family

Alhamdulillah hari nih saya puasa

Assalamualaikum...

Alhamdulillah hari nih saya dah mula puasa. Sepatutnya esok tapi bila dah clean clear haruslah mandi n solat kan...Eksited ngko nak puasa...Sebelum nih saya tak pernah miss puasa awal ramadhan..Miss pun pertengahan ramadhan tapi tahun nih terkena time awal ramadhan dan akhir ramadhan...

Azam saya lepas ramadhan ni dan kita beraya sakan, saya nak terus ganti puasa. Tak nak ganti last last minit....Boleh percaya ke? Mihmihmih...

Nota kaki* Tahun depan nak puasa penuh lah...

Wordless Wednesday #25 - Aptb

Sekadar gurauan di bulan puasa....

Selamat Berpuasa!!!


SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA KAUM MUSLIMIN DAN MUSLIMAT....SEMOGA IBADAH KITA BERTAMBAH BAIK DARI SEMALAM DAN AKAN BERTAMBAH MENJADI LEBIH BAIK UNTUK ESOK...

Nota kaki* Nanti saya update ragam Aina dan Auni di bulan puasa...Walaupun diorang belum puasa lagi tapi nak update jugak gelagat diorang kan....Tungguuuuu!!!!

Rezeki hari pertama di bulan Ramadhan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, dapat "hadiah" dari Nuffnang lagi....Ikutkan "hadiah" yang saya terima nih dah mula dari 12 Jun tapi baru hari nih dia keluar kat akaun...Tapi apa apa pun terima kasih Nuffnang bagi BE Mitsubishi Mirage (June) lagi...BE DRB-Hicom dah metered....


Saya nak ucapkan SELAMAT BERPUASA kepada semua kawan kawan blogger yang saya sayangggggggggg nih...Semoga di bulan yang mulia nih kita sama sama melakukan segala amal ibadat dengan penuh tawaduk agar beroleh ganjaran dariNya..InsyaALLAH....

Hari busy sedunia saya

Sorry ye kawan kawan...Tak dapat nak balas jejak korang atau nak taip entry mengarut panjang lebar sebab saya busy sangat sangat hari nih. Kejar dateline nak submit claim...Stress dibuatnya bila dapat claim last minute nih...Kalau betul semua takpe jugak...Ada jugak yang salah dan kena betulkan...

Blueberry Cheese Tart???

Tak sama macam blueberry cheese tart kat Aeon Seremban...Yang nih beli kat King's Giant Senawang..

Janji harus ditepati bukan dicapati

Ya Allah kasihannya incik hubby saya...Dia bukan lah nak berkira ke apa tapi bila tulang empat kerat digunakan dan dijanjikan bayaran mestilah dia tuntut kan...

Ceritanya macam nih..Incik hubby saya nih dia memang rajin bekerja tau. Boleh dikira dengan jari berapa dia luangkan masa dengan saya dan anak anak. Semua hanya kerana mencari rezeki yang halal untuk saya dan anak anak.

Nak dijadikan cerita, pegawai incik hubby saya minta tolong dia racun kan segala benda samak samun di kawasan rumah dia (bukan kerja hakiki incik hubby). Dia pun janji akan bayar upah incik hubby saya sebab tolong racun semak samun di rumah dia. Dia janji nak bayar hari nih tau kat incik hubby saya.

Bila incik hubby saya minta upah, dia pukul canang kat semua orang dalam kem yang incik hubby saya minta duit dia. Incik hubby saya jadi bengang sebab dia malukan incik hubby. Seolah olah incik hubby "pau" duit dia...Bila incik hubby cakap tuan dah janji nak bayar, korang tahu apa pegawai tuh cakap?Dia suruh mintak kat pejabat gaji nanti diorang bayar. Korang agak agak kan pejabat gaji akan bayar ke kalau takde kena mengena dengan kerja hakiki? TAK lah jawabnya? Pendek kata, dia tak nak bayar upah incik hubby saya.

Saya nih tak tahu nak cakap apa. Marah ada, geram ada...Tapi saya tak melenting pun. Saya suruh incik hubby sabar. Lepas nih dia kena hati hati jangan sampai dipergunakan.

Mentang mentanglah dia pegawai, dia memainkan incik hubby saya..Incik hubby saya sampai merajuk lah..Saya tak sangka ada jugak manusia macam tuh. Kalau tak nak bayar upah jangan berjanjilah kan...Cakaplah mintak tolong aje tak payah cakap nak bayar upah. Bila dituntut mengelak untuk dibayar dan sebar fitnah...Sabar ajelah kan...Hanya Allah saja yang dapat membalas perbuatan dia. Kitorang hanya mampu bersabar dan sabar.

Dinner Jumaat lepas

Simple but nice....

"Mi...adik yak cuk"

Assalamualaikum...

Nak share dengan korang cara anak dara saya si bijak Auni nih bagitahu saya kalau dia dah membuang najis @ berak..

Macam malam tadi anak anak bertuah saya nih main kat luar. Abi diorang sibuk nak berborak borak dengan geng kan, so sambil sambil tuh boleh tengok anak anak main kat luar kan.

Saya duduk lepak dalam rumah membesarkan badan sambil tengok tv..Tengah tengah saya syok layan tv Auni datang menggesel gesel kat saya sambil cakap "Mi..adik yak cuk.."

Saya nih buat bodoh ajelah kan...Saya fikir dia bergurau sebab takde plak bau busuk...Saya suruh dia pergi main..Lepas tuh, dia masuk lagi, dia cakap "Mi..adik yak cuk" sambil picit hidung dia..
Saya pun check lah popo dia sekali betullah dia berak...hahaha...Pandai Auni nih...Direct dia bagitahu kat saya dia berak tapi ummi dia nih sengal tak faham faham lagi...hahahaha...

Aura Alam - Warna Pelangi


Nak share dengan korang warna warna pelangi yang mempengaruhi sistem tubuh badan kita dan waktu solat kita....Saya terbaca dekat FB...Mungkin korang pun ada terbaca jugakkan...ahhhhh fedulikkkk kan...Nak share jugak kat blog nih....Tak nak panjang klik cecepat tanda X tuh...miahahaha...


BERKESAN APABILA DI AWAL WAKTU DAN AURA BERJEMAAH TEMPAT AZAN 
DILAUNGKAN SAHAJA

Waktu Subuh

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ..). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.


Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulula.) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Cara saya blogwalking

Saya dah tanya member saya yang pakar pasal problem saya yang tak boleh BW kat blog kawan kawan lain. Dia cakap blogspot memang problem...Dia sendiri nak bukak blog kawan dia tak boleh. Yang takde masalah, blog yang domain selain dari blogspot...

So, disebabkan ada komen komen yang perlu saya balas tiba tiba saya terfikir buat something yang maybe korang pernah buat kot...Saya BW guna handphone dan lappy dalam masa yang sama..Blog yang menggunakan domain dot my, dot com saya BW guna lappy..Yang guna blogspot saya guna handphone...

Yang saya hairannya BW blog yang guna blogspot kat handphone boleh pulak....Kat lappy jer tak boleh. Try guna lappy member pun sama tak boleh jugak...Takkan lappy lappy yang ada nih rosak...Pelik bin ajaib weiii...

Takpela, walaupun buat dua kerja dalam satu masa yang sama okeylah kan...Cepat sikit habis BW..

"Ma...nak gambar"

Anak dara saya yang bertuah sorang nih pantang nampak saya pegang handphone mesti dia request "Ma..nak gambar...".

Ummi dia nih pun rajin benar layan anak bertuah sorang nih..Snap ajelah gambar dia yang comel tuh...

Star Rating Iklan Nuffnang

Assalamualaikum...



Alhamdulillah star rating untuk iklan skyscraper saya meningkat...Dapat lima bintang...Sebelum nih empat bintang..Bila check akuan Nuffnang dan nak update survey saya terperasan bintang skyscraper dah up lagi satu bintang....Alhamdulillah....

Iklan di leaderboard still kekalkan empat bintang...Large rec aje still tiga bintang tak berganjak ganjak..Bila nak naik taraf nih kan...Ala ala five star hotel...huhuhu