Hutang saya masih berbaki RM 295,000 T_T

Pening kepala saya macam nih nak langsaikan hutang hutang..Bukan sikit sikit tau kawan kawan...Banyak tuh hutang saya kena langsaikan....RM 295,000 tuh..Mana saya nak cekau nak langsaikan hutang tuh....

Memang pening dan serabut kepala otak dibuatnya lah....Kesian dekat diri sendiri yang banyak hutang nih....




















Banyakkan hutang saya? Hehehe...Nasib baik saya gigihkan jugak balas jejak kawan kawan sikit sikit...Kalau tak mahu jadi 300++ nak dekat 400++....Sebab tak nak serabut tengok bayak sangat komen yang tak terpublish, saya gagahkan diri jugak balas...So,nih aje baki yang masih tinggal....RM 295,000...

Maaf ye kawan kawan yang saya tak sempat singgah rumah tuh...InsyaAllah, nanti saya akan sampai rumah kawan kawan jugak....

IntanBerlian Mega Giveaway 2013

klik banner untuk menjoinkan diri

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-
1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry


To sayang2 semua

Assalamualaikum....

Lamanya tak jengah rumah kawan kawan...Rindunya lah saya kat kawan kawan semua. Payahkan kalau lappy rosak nak ketuk rumah kawan kawan pun payah...Saya ikut dan aje nak jejak rumah kawan kawan...Sekarang nih memang saya tak mampu nak jejak sebab sangat sangat busy lor....

Petang nih kat office saya ada majlis perpisahan salah seorang pegawai yang akan bertukar ke Kedah. Again, saya diberi mandat untuk jadi MC okey...Kepala tengah ting tong wei nak cari ayat yang sesuai nak gunakan. Kepala miong miong menggagau cari dan fikir pantun yang bersesuaian...

Nanti saya update entry nih kemudian...Rasanya lepas nih jenuhlah kawan kawan nak baca entry2 saya sebab banyak entry2 tertangguh nih....Nak termuntah rasanya saya nih..hahaha

Wordless Wednesday #19 - Event blogger (Kump. 3)


Nota kaki* Sorry dah lama tak jejak rumah kawan kawan...Dah lappy nanti saya jejak ye...

Isnin yang menceriakan...

Assalamualaikum.....

Baru dua hari tak update entry rasa rindu kat kawan kawan membuak buak....Hari nih no Monday blues. Alhamdulillah hari nih mood saya okey....

Sebelum subuh saya dah bangun masak nasi dan lauk lauk untuk incik hubby dan anak anak..Sambal sotong dan sambal sardin...Rutin baru dalam jadual harian saya sebab incik hubby cuti seminggu...Kasihannya incik hubby saya, makan minum tak terjaga tapi saya kat office makan sedap sedap...Sebab tuh, saya ubah rutin harian saya bila incik hubby cuti...Bila dia cuti, anak anak pun dia nak jaga. So, sekurang kurangnya makan minum diorang terjaga...

Lepas tuh, semalam ada event dengan anak anak yatim bersama blogger blogger kat Kg Melayu Subang...Pada mulanya saya nak pergi seorang, sekali last minute incik hubby nak ikut join sekali...Seronoknya (^_^)...Pergi sana merempit tuh...Terasa romantik jer naik motor berdua duaan...hehehe....

Nanti dah ada lappy baru, saya update entry pasal event anak anak yatim ye...

Nota kaki* Saya tak boleh terjah rumah kawan kawan sebab komputer office nih block fb dan blog lain. Kalau blog dot my aje saya boleh terjah...Nanti saya ketuk pintu rumah kawan kawan ye..

Pencarian follower ke 1234 dan 1301...

Alhamdulillah follower saya semakin hari semakin ramai...Tapi taklah berpuluh puluh riban macam blogger blogger otai kan....Bagi saya ada follower 1000++= nih dah kira syukur....

Setakat hari ini pukul 01.05 petang, follower saya dah pun mencecah 1233.....So, tinggal lagi seorang saja saya nak capai follower 1234...Siapakah yang bertuah tuh?hehehe...

Saya pun tengah nak cari follower yang ke 1301...Kenapa follower 1301? Sebab sempena tarikh lahir saya...So, kepada dua bakal follower saya yang bertuah nih, opkos lah kan saya akan review blog diorang dan ada hadiah istimewa menanti.....

Nota kaki* Tak sabar nak tunggu follower yang bertuah tuh...

Sunnah dan Adab Adab Hari Jumaat


Cendol!!!


Aina dan Auni belajar tentang tubuh badan

Sejak lappy rosak dan sibuk dengan tugasa kat office, saya lupa nak update perkembangan terbaru Aina dan Auni....Baru baru nih, saya luangkan masa ajar Aina dan Auni tentang tubuh badan kita....Saya ada cerita kat kawan kawan yang saya belikan buku buku untuk Aina dan Auni..Salah satunya saya belikan Kamus Adik (3 bahasa).

Saya ajar lah anak anak saya kening, mata, mulut, bibir, lidah, gigi, tangan, kaki, rambut, dahi, hidung dan bla bla bla...Sambil ajar diorang tuh saya tunjuk, sentuh dan buat mimik lagi..Lepas tuh diorang akan ikut...Contohnya kalau saya sebut mulut, saya akan tunjuk mulut dalam masa yang sama dan buat muncung sekali..Diorang akan ikut sebut dan sentuh mulut sambil muncung mulut....

Bila saya tanya diorang mana mulut automatik diorang akan buat muncung....Sebenarnya banyak cara kita nak ajar anak anak nih...Kena kreatif lah kan....Saya selalu aje baca blog kak Ina cara dia ajar Alisha dan Aqilah....Kira kak Ina nih sumber inspirasi dan ibu contoh bagi saya untuk didik Aina dan Auni...Saya jugak suka baca artikel cara didik anak anak menjadi bijak....

Semoga Aina dan Auni menjadi anak yang solehah dan bijak...Saya harap diorang akan mudah terima ilmu dan berjaya dalam hidup bila besar nanti.....

Hari pertama Aina free diapers

Assalamualaikum....

Hari nih saya nak cerita pasal Aina yang free diapers hari Selasa yang lepas. Malam sebelum tuh saya dah pesan kat adik sepupu waktu siang jangan pakai Aina pampers. Nak ajar dia free diapers. Adik sepupu saya pun kata ok...

Petang tuh lepas balik kerja, adik sepupu saya cakap lama jugak lah Aina tak terkucil kan....Nak dekat petang baru dia pakaikan Aina pampers semula lepas Aina buang air kecil kat depan pintu...Kohkohkoh....Tempat strategik punya dia buang air...

Tapi takpelah kan, hari pertama dia free diapers....Lepas nih nak latih dia betul betul free diapers....Tuh lah kan, masa lebih banyak habis dekat office so, nak latih tuh kena tunggu peluang time cuti jelah...

Saya doakan Aina berjaya dalam misi FREE DIAPERS nih...InsyaAllah anak saya pasti boleh...

Bijaknya kamu Auni (^_^)

Assalamualaikum...

Hahaha...cerita yang dah basi 2 hari...Nih cerita pasal Auni sebelum masuk tidur....Time tuh saya tengah tengok tv, dah lupa cerita apa....Tengok jam dah pukul 11 malam....Sekali, saya ajak Aina dan Auni tidur. Tinggallah mak dan adik sepupu saya kat ruang tamu tengok tv...

Sekali adik sepupu saya nih cakaplah "Bye,bye..Good Night.." Aina jawab "Bye." ajelah. (Tapi takpe, walaupun dia lambat cakap saya tak kisah sebab saya tahu Aina bijak jugak tapi dengan cara yang berbeza... )

Auni pulak jawab, "Bye...Good Nai" ataupun "Bye...Good Night"....Apalagi saya, mak dan adik sepupu bantai tergelak Auni jawab macam tuh...Saya ketawa sebab suara dia comel aje bila cakap good night tuh...Terkejut jugak tau dia jawab macam tuh....Betapa ruginya saya sebab tak dapat tengok perkembangan terkini anak anak saya. Sebab tuh bila dapat tahu perkara baru yang anak anak saya buat, saya jadi teruja sangat sangat..yelah, bila jadi ibu bekerjaya nih masa dengan anak anak terhad..Time cuti ajelah dapat tumpukan sepenuh perhatian dekat diorang....

Nota kaki* Seronokkan bila tengok anak anak bijak...

Wordless Wednesday #18 - 1Pipi


Alahai Auni sweetnye kamu (^_^)

Assalamualaikum....

Rindunya saya kat kawan kawan semalam sehari suntuk tak update blog langsung...Kesian kan saya lappy rosak tak dapat nak update entry selalu...

Okey nak cerita pasal Auni semalam.....Nak dijadikan cerita, semalam saya sibuk basuh pinggan. Lepas tuh Auni datang....Dia tepuk tepuk saya...

Auni : Ma....Ma...
Saya : Ye saya..
Auni : Ma....Ium...

(Saya pun tunduk pastu muncungkan mulut cium mulut yang Auni muncung tuh....)

Auni : Ma....Ium...

(Saya tunduk lagi pastu muncungkan mulut cium mulut yang Auni muncung....)

Auni : Ma....Ium...(sambil tunjuk pipi dia)

(Saya cium pipi Auni..)

Auni : Maaaaa......Ium...(dia tunjuk pipi lagi)

(Saya cium pipi dia lagi)

Lepas saya cium pipi dia tuh terus dia pergi kat ruang tamu main dengan Aina....Alahai, sweetnya Auni...Datang dapur kacau saya semata mata nak minta ciuman saya....

Nota kaki* Nih yang buat saya tak sabar nak balik nih, rindu kat anak anak

Anak yang.....


Tangan Auni melecur pegang seterika....

Nih cerita malam Khamis lepas.....Saya tengah nak iron baju...Si Auni nih tahu ajelah pantang nampak benda baru nak main...Kat rumah mak saya nih kalau gosok baju lapik kain aje...

Masa saya masuk dalam bilik nak ambik tudung, saya tegakkan iron tapi plug saya dah tutup. So, saya dah pesan kat Aina dan Auni jangan sentuh iron, panas...Aina fahamlah kan, si Auni kalau dia angguk pun apa yang kita cakap dia tetap buat jugak...Biasalah kan budak tengah lasak....

Saya memang tak tahu pun dia pegang tepi iron tuh. Saya tengok dia gosok gosok tapak tangan dia kat baju sambil cakap "Anas...anas..anas @ Panas panas panas " Saya apa lagi membebel bebellah...Sambil tuh saya sapu tangan Auni dengan minyak Herba Jintan keluaran Dimaz...Minyak memang bagus...Kalau tangan kena gatal gatal atau kena minyak panas atau apa apa yang melibatkan melecur cepat cepat sapu minyak nih....Memang takkan naik gelembung atau nampak melecurnya..


Bahagian merah tuh lah kesan kena melecur tapi tak nampak lecur pun sebab dah sapu minyak...Tapi masa nih faham faham ajelah kan Auni memang asyik menangis ajelah...


Nihlah minyak yang saya gunakan untuk sapu kawasan tangan Auni yang melecur...Minyak nih wangi tau bau limau...Minyak nih jugak boleh digunakan ntuk sakit pinggang, legakan sendi tulang dan gatal gatal...

Nota kaki* Melecur kat tangan Auni dah elok pun..Memang tak nampak lah kesan lecur tuh

Makan makan @ Nasi Ayam Gemas

Assalamualaikum...

Semalam saya dan anak anak teman adik saya pergi butik pengantin...Macam biasalah kan nak uruskan hal dia nak kahwin..Tunang dia nak tempah barang hantaran sekali senang katanya...Keluar rumah lebih kurang 12 tengahari lah....

Lepas dah settle semua urusan, bakal adik ipar saya belanja makan Nasi Ayam gemas yang baru bukak kat Senawang. Adik saya teringin nak makan Nasi Ayam Gemas....Tapi yang nih bukan ori lah sebab yang ori punya lambang keretapi...Restoran yang nih lambang ayam...

Restoran Nasi Ayam Gemas Senawang memang tip top lah...Servis memang pantas dan terbaik...Korang tak payah tunggu lama lama makanan korang sampai. Memang puas hati....Bab servis saya bagi 5 bintang tau...


Cara nak order pun lebih kurang macam restoran fast food KFC, McD...Takde waiter atau waitress datang ambik order ye..Pergi kat kaunter terus korang boleh tengok menu makanan yang tertera....Minuman pulak menunya diletakkan atas kaunter...Dah pilih mana yang korang nak korang boleh terus bayar...So, korang duduk aje dan tunggu aje order korang datang...hehehe


Sirap bandung pilihan hati...Memang kaw sedap dan terasa betullah...(^_^)



Menu pilihan saya Nasi Ayam Black Pepper...Apa yang saya boleh cakap, Nasi Ayam nih kira bolehlah...Cuma sambal cili dia pahit....Memang kureng. Sup pulak terasa, memang sedap..Ayam sedap dan lembut aje...So, saya bagi 3 1/2 bintang lah...Yang lain semua ok cuma sambal tuh ajelah yang kureng...

Nota kaki* Kohkohkoh....Dapat jugak update entry

Petua Awet Muda Cara Islam

Petua 1 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah kalian tu dgn air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

Petua 2 : Sejurus bangun pagi,sebelum mandi dan gosok gigi, minum air dan biarkan ia di dalam mulut selama 10 saat dan sambil itu selawat 3 kali. Kemudian, baru diteguk. Air Liur ada enzim yang boleh jadi ubat.

Petua 3 : Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yg baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur.

Petua 4 : Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi.

Petua 5 : Untuk melihat wajah kita agak muda daripada umur kita, amalkanlah petua ini dengan jujur dan ikhlas. Senang sahaja, pertama, setiap kali selepas solat subuh bacalah surah yusuff, kemudian minum air suam sebanyak tiga teguk sahaja. Wajah kalian akan kelihatan muda daripada umur sebenar kalian.

Petua 6 : Hafalkan ayat 35 ~38 surah Al-Waqiah. Bacalah dalam hati setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala.

Petua 7 : Amalkan bangun pagi dan mandi embun. Usap embun dari hujung daun pada wajah, rambut dan kulit badan. Khasiat air embun amat banyak. Wajah kalian akan berseri dan tubuh badan menjadi sihat serta awet muda.

Petua 8 : Amalkan mandi air telaga sulung iaitu air telaga yang diambil pada waktu pagi sebelum ada orang lain mengambilnya terlebih dahulu daripada kita. Mandilah sebelum air telaga itu ditimba orang. InsyaAllah wajah akan berseri dan badan sentiasa ramping. *ni kalau kalian ada air telaga la yer.

Petua 9: Muka kita biasanya akan berminyak selepas bangun dari tidur. Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah. Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan di letakkan di bawah mulut (dagu). Pusingkan jari kalian ke pipi, pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi. Lakukan setiap pagi di susuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sesekali mengurut wajah kalian dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

Siapakah dia lelaki di sebelah saya tuh?


Nanti saya cerita next entry ye....

Nota kaki* Entry Auto Publish

Nih lah jadinya kalau dah stress buat kerja...kohkohkoh

Entry Auto Publish


Hahaha...Angin meroyan dah sampai...Tabik hormat kat incik hubby den..kohkohkoh....Nih lah jadinya bila dah stress...Jangan contohi saya....Tak pasal pasal meroyan..hahaha

Nota kaki* Pic nih saya snap Jumaat lepas...

Segmen : Ucapan Selamat Hari Lahir buat 'Si Gule'

klik banner untuk join

Semua page facebook dan blog sponsor saya dah like dan follow....Kawan kawan yang nak join WAJIB ye like page dan follow blog sponsor...

Ucapan Hari Lahir buat 'Si Gule'

Selamat Hari lAhir
Semoga dimurahkan rezeki
dan diberkati olehNya sentiasa

Semoga awak teruskan kemanisan dalam senyuman
Kemanisan dalam hidup
Kemanisan dalam akhlak
Kemanisan dalam budi pekerti
Kemanisan dalam segala galanya
Semanisnya nama awak iaitu 'Si Gule'

Walaupun saya tak tahu siapa awak
Saya harap awak sentiasa mengecapi kemanisan dalam hidup awak



Kek birthday yang manis untuk 'Si Gule' yang manis

"Allah selamatkan kamuuuuuu"
"Allah selamatkan kamuuuuuu"
"Allah selamatkan Si Gule....."
"Allah selamatkan kamu"

Tarikh tutup segmen : 19/03/2013

Cara nak elak selipar kena curi


Ada berani nak buat macam nih?kohkohkoh

Siapa anak ke dua? Jom baca entry nih (^_^)



ANAK MANJA EMAK ♥
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. ^^

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih
degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul.dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ.kemahuan dia
kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh.kalau tak nak tu, tak nak lah
jawabnya, boleh dipujuk tapi
selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak
pandai pujuk makwe or pakwe dia. (ciannn)

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia.sanggup berkorban. :D

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang.kalau
hitam, hitam lah kalau putih, putih lah.degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje
keras.tp hati dia lembut.SATU lagi pe'el dia.dia tak boleh ditegur.

BERDIKARI
Very independent.memang betul.tp kalau terlebih
independent pun payah.mudah bergaul.very take care.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan.dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun
pemaaf dan caring.TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

PAKAIAN
Nak semua up to date.semua nak kemas.


Nota kaki* Teringat pulak Auni kat rumah..hikhikhik

How To Win Friends and Influence People :)


Betul tak?


Nota kaki* Kohkohkoh...Saya guna lppy office sebab kena buat ABM 2014...Sambil tuh curi2 update entry..

Maaf ye kawan kawan

Assalamualaikum....

Sob..sob..sob...Sedihnya saya bila nak taip entry nih...uwaaa.....Terpaksa pinjam lappy officemate nak publish entry nih...

Saya mintak maaf kat kawan kawan kalau saya tak dapat nak balas jejak korang sebab my lappy rosak..Saya sendiri tak pasti bila saya dapat "aktif" semula...Rasa separuh jiwa saya pergi bila tak dapat bukak blog setiap hari dan terjah rumah kawan kawan....Tak lupa jugak saya ucapkan terima kasih kepada kawan kawan yang banyak beri support dan suggestions yang perlu saya buat...InsyaALLAH, kita kan bertemu lagi ye....

Nota kaki* Sedang berusaha kuatkan hati terima kenyataan lappy saya tengah nazak...T_T

Lepas nih jarang saya online nampaknya T_T

Saya ada berita sedih nih nak bagitahu korang...huhuhu....Tadi masa tengah syok dok layan cerita Suamiku Jururawat tiba tiba skrin laptop jadi gelap..Uwaaa.....Saya nak menangis sudah nih....Saya still boleh online macam biasa tapi gelaplah..Kira macam saya boleh baca blog kawan kawan dan update entry tapi kena tenung betul betul skrin laptop nih...

Meraba raba saya cari mana pergi anak panah nih tau..Jenuh bijik mata nih mencari..Kira macam online di dalam gua sudah...

Cuba korang tengok kat bawah nih saya tengah terjah blog siapa...Agak agak korang namapak tak?Nih pun saya online mengharapkan cahaya dalam office nih....


Skrin laptop pun saya terpaksa buat senget macam nih...Uwaaaaa....Nak nangis lagi. Tanya officemates yang pakar bab bab nih, dia cakap kena hantar kedai sebab berkaitan dengan hardware...Selalunya kena caj dalam RM200-RM350...

Nak nangis lagi...Dah lah tengah bulan nih, laptop pulak buat hal...Mengadu kat incik hubby dia tak reply mesej saya pun...Busy la tuh....Uwaaaa.....Lagi sadis officemate saya cakap compaq memang problem bab bab macam nih....

Sangat sedih tengok laptop nih wei....Rasa mahu saja hantuk hantukkan kepala kat dinding T_T....Meranalah saya macam nih...

Nota kaki* Nih yang buat nak tukar beli Acer @ Lenovo nih....Aishhh

Wah....besarnya!!!


Nota kaki* Pisang tanduk nih ayah saya tanam...Masa nih adik saya letak kat sebelah Aina nak tengok mana lagi besar..hahaha

Wordless Wednesday #17 - Eyebag dah kurang


Alhamdulillah eyebag dah semakin kurang....

Sejuk perut saya (^_^)


Semalam saya bawak Aina dan Auni pergi KL. Saya pergi dengan officemate ada hal kat sana. Pergi naik kereta dia…Masa on the way pergi sana, officemate saya drive slow ajelah kan. Nak dijadikan cerita, masa tengah drive tuh, officemate saya break mengejut. Lepas tuh, dia punya spek terjatuh dari tempat yang digantung depan Auni….Sekali Auni cakap, “Allah.”

Officemate saya dengar bantai tergelak. Dia cakap “ Apa Auni, Allah?” Terus dia ketawa bila dengar Auni sebut Allah. Saya pun ikut tergelak dan terharu sebab Auni pandai sebut Allah. Saya sendiri tak tahu sejak bila Auni pandai sebut Allah. Saya cium dia banyak kali sambil cakap bijaknya anak Ummi…Dia cuma tersenyum aje bila saya cium dia.

Kali kedua pun sama jugak masa dalam kereta, bila kasut yang Auni pegang tuh terjatuh. Auni terus sebut Allah. Officemate saya gelak lagi sebab dia cakap comel aje bila dengar Auni sebab Allah. Dia cakap Auni bijak macam anak saudara dia. Siap puji lagi cakap anak saya bagus kecik kecik dah pandai sebut Allah.

Kembang semangkuk jugak bila officemate puji Auni. Sejuk perut saya mengandungkan dia. Tak sia sia saya mengandungkan dia lebih seminggu dari due date..Walaupun saya bertarung nyawa dan agak payah nak melahirkan dia sebab makan masa 19 minit jugak nak keluarkan dia (teran banyak kali tapi tak jugak keluar) tapi Allah berikan saya amanah yang sangat bijak dan cerdik. Syukur padaMu Ya Allah. Akan aku jagai dan didik amanahMu ini sebaik yang mungkin. InsyaAllah.

Nota kaki* Kawan kawan janganlah anggap entry saya nih seolah olah bangga sangat ada anak yang bijak. Saya  cuma nak share aje cerita pasal Auni dengan korang. Setiap anakkan ada kebijaksanaan masing masing kan? Saya pun kadang kadang suka baca cerita anak anak korang yang mencuit hati dan bijak tuh..

Aina memang anak yang bijak (^_^)


Sebelum nih saya ada cakap Aina nih jenis yang kalau cakap suka sebut yang hujung hujung aje kan…Saya tahu, walaupun Aina lambat cakap dia memang seorang anak yang bijak. Tapi bijak Aina tuh tak terjangkau dek fikiran saya…

Contohnya macam semalam. Time tuh aina dan Auni dah merengek nak susu + serbuk koko. Macam biasalah kan saya sukat susu banyak mana. Pastu saya nak bubuh lah serbuk koko. Tapi saya tak boleh ambik serbuk koko tuh sebab kena bukak penutup tin tuh. Saya punya meraban cara something yang boleh bukak penutup tin tuh.  Masa tuh saya nampak Aina pergi dapur, saya suruh dia keluar jangan mengocah kat dapur. Sekali Aina keluar bawak sudu. Pastu dia hulurkan kat saya. Rupa rupanya dia suruh saya bukak penutup tin tuh guna sudu. Alahai bijaknya kamu hai anak…Tapi time tuh, saya dah pun bukak penutup tin tuh guna hujung senduk nasi yang ada atas meja. Saya tetap jugak ucapkan terima kasih dan puji Aina budak yang pandai. Suka tengok dia tersenyum bila kena puji…

Lepas tuh, bila dah masukkan serbuk koko tuh, saya tengok Aina capai botol susu dia pergi kat bekas yang berisi air suam..Ala bekas tuh kalau ada apa apa majlis ke mesti kita akan guna bubuh air pastu tekan punat tuh terus keluar air..Saya tak tahu nak panggil apa tuh…Saya fikirkan Aina tak tahu nak tekan punat tuh, rupanya dia memang dah tahu dan boleh agak berapa banyak sukatan air tuh. Sekali lagi saya puji Aina.

Saya tak pernah pun ajar Aina semua tuh tapi saya agak dia belajar dari pemerhatian. Setiap kali apa yang saya atau sesiapa lakukan, Aina akan tengok, belajar dan simpan dalam otak dia. Walaupun Aina masih tidak berapa fasih bercakap (masih ambik hujung hujung perkataan) tapi saya bangga punya anak yang bijak seperti dia. Walaupun dia kurang dari segi percakapan tapi dia ada kelebihan dari segi perbuatan.
Alhamdulillah, sekurang kurangnya saya tahu kelebihan yang ada pada Aina. Saya akan berusaha ajar Aina sehingga dia petah bercakap.

Nota kaki* Entry nih bukannya nak menunjuk nunjuk ye.

Setiap kali cuti am macam nih lah jadinya


Jalan dah mula nak jammed.....Pagi2 okey lagi, masuk pukul 10 ke atas kereta bergerak macam kura kura....Setiap kali cuti am macam nih lah jadi kat Dataran Sri Kemang...Apa pun tak boleh...

Masakan untuk lunch : Ikan masak asam dan sambal telur




Dua jenis lauk yang saya masak untuk hari nih...Hari hari masak pening jugak kepala nak fikir menu apa nak masak...Akhirnya, dua menu nih yang keluar kat kepala saya...Walaupun ringkas tapi sedap...

Bodoh vs Pandai...Mana satu pilihan korang?

Usia semakin lanjut tetapi semakin bodoh?

****************

Situasi 1:

Murid-murid darjah 1 kelihatan biasa apabila tidak mampu membaca dengan baik.

Situasi 2: 
Pelajar-pelajar tingkatan 1 kelihatan bodoh apabila tidak mampu membaca dengan baik.

****************

Berdasarkan situasi di atas, pelajar tingkatan 1 dikatakan bodoh kerana tidak mampu membaca dengan baik.

Mengapa?

Peningkatan usia sepatutnya seiring dengan peningkatan ilmu pengetahuan.

Formula penilaian masyarakat kita,

=> Seorang kanak-kanak mampu menyelesaikan masalah matematik universiti - GENIUS (Contoh Adi Putra)
=> Seorang pelajar sekolah menengah mampu menyelesaikan masalah matematik universiti - PANDAI
=> Seoran profesor univerisiti menyelesaikan masalah matematik universiti - BIASA

****************

Usia semakin lanjut bukan PILIHAN kerana setiap manusia pasti menjadi tua tetapi menjadi cerdik atau bodoh adalah PILIHAN kita ditangan kita.

Jangan berasa selesa dengan ilmu yang ada di dada, tuntutlah ilmu sebanyak mungkin dengan menghadiri kuliah-kuliah agama atau apa sahaja program ilmu. Bila semakin meningkat usia biar seiring denga peningkatan ilmu. Baru OK!

Jangan jadi seperti ini, seorang kanak-kanak tanya pada seorang pak cik tua satu soalan mudah.

Kanak-kanak > Salam pak cik, nak tanya boleh?
Pak Cik > Boleh..
Kanak-kanak > Nama bulan ke-9 dalam kalendar Islam apa?
Pak Cik > Err..Muharram kot..hhmm..Zulhijjah kot.

Ingat, ilmu Allah itu seluas lautan dan Ilmu yang ada pada manusia ini hanyalah setitis dari ilmu Allah. Maka tuntutlah sebanyak mungkin walaupun sudah mempunyai pHD, ijazah, dan diploma

ALlah berfirman dalam surah Yusuf ayat 76 : (Dengan ilmu pengetahuan), Kami tinggikan pangkat kedudukan sesiapa yang Kami kehendaki dan tiap-tiap orang yang berilmu pengetahuan, ada lagi diatasnya yang lebih mengetahui."

**Sekali lagi usia lanjut bukan pilihan tetapi menjadi PANDAI atau BODOH adalah pilihan.

Ciri ciri wanita hantaran RM10,000 ke atas


Tak perlu jealous dengan sweet couple


Bila isteri minta cerai

Isteri : Kita dah berkawin 15 tahun dah, saya rasa saya tak sesuai lagi bersama dengan awak...Saya nak mintak cerai dengan awak.....

Si suami diam dan terus memandu kereta ...bertambah laju....(70km)

Isteri : Saya dah tak cintakan awak lagi...Sebenarnya saya dah ada teman lelaki....Dia akan berkawin dengan saya lepas awak ceraikan saya...Saya malas nak cerita panjang lagi dan saya tak nak awak cuba pujuk saya..Saya dah bosan hidup dengan awak....!!

Si suami terus memandu dengan penuh perasaan marah...Masih diam...

Isteri : Bila kita bercerai, saya nak rumah kita...

Si suami masih diam ...Memandu dengan lebih laju.....(80km)

Isteri : Saya nak anak kita juga...Awak bukan boleh pelihara mereka.....

Si suami masih diam ..tambah kelajuan (100 km)

Isteri : Saya nak kereta ini, kredit card dan saving akaun kita

Si suami masih diam, membelok kereta ke arah Jaya Jusco.......

Isteri : Awak ada ingin minta apa2??

Suami : Tak perlu....Saya dah ada apa yang saya perlukan...

Isteri : Ya kah?? Apa yang awak ada..??

Si suami menjawab sebelum beliau melanggar dinding konkrit Jaya Jusco... 


Suami: Saya ada 'air bag'.....awak tak ada..

Kulit muka sudah cacat meh!!


Assalamualaikum…

Sejak seminggu yang lepas kulit muka saya mengelupas tapi tak teruk lah…Kalau tengok dari dekat memang nampak…Kawan saya siap cakap saya baby tua sebab kulit mengelupas…Ada jugak cakap bagus sebab buang sel kulit mati…

Sekarang kulit muka dah kurang pengelupasan tapi muka saya dah cacat sikit kat bahagian tepi dagu saya. Gara gara geram tengok muka mengelupas, saya gosok gosok kulit yang mengelupas tuh….

Tak sangka pulak bila dah mengelupas jadi macam nih….Tak pasal pasal ada bekas macam terbakar dekat kulit muka….Nak menyesal tak guna kan. Siapa suruh tangan tuh menggatal tenyeh muka tuh kan? Padan dengan muko den…koh..koh..koh..


See, kesian kan saya sebab muka dah cacat…Takde kerja, cari kerja..Tak pasal pasal muka ada tanda…Confirm incik huby balik nanti tanya muka tuh kenapa…

Nota kaki* Silap sendiri kan...T_T

Suamiku Jururawat




Malam semalam pukul 10.00 malam siapa ada tengok cerekarama TV3 sempena CNY iaitu Suamiku Jururawat…Saya tertinggal nak tengok 40 minit awal drama tuh lah tapi takpe, sekarang IT di hujung jari, search aje kat youtube…Leh download..koh..koh..koh..

Best sangat sangat cerita nih nak nak gabungan comel Yana Samsudin dan Tomok….cerita mengisahkan seorang doktor berkahwin dengan lelaki jururawat tanpa rasa cinta. Bila tengok diorang bergaduh manja, alahai sweetnya..Kelakar pun ada…Saya dah banyak kali ketawa besar tengok telatah si Yana dan Tomok…

Yang saya geli hati Mikail kenakan Dr.Fitri dengan menampal  nota di belakang badan Dr.Fitri..Pura pura mintak maaf konon padahal dia nak mendajalkan doctor Fitri tuh…

Part yang paling saya suka bila, Mikail (Tomok) pura pura sakit dan nak makan bubur. Yang tak menahan Mikail siap muncung muncung lagi nak mintak bubur kat bini dia..Alahai comelnye….

Boleh dikatakan semua part dalam cerita tuh saya suka..Sweet aje tengok diorang berlakon sama sama. Macam menjadi gandingan diorang kan?

Officemate belanja makan KFC

Hari Jumaat lepas time rehat , officemate saya merangkap my EO ajak pergi KFC, dia nak belanja saya dan officemate lagi sorang makan...Kitorang pergi KFC yang berdekatan dengan office jela...


Selalu saya kalau pergi KFC makan Zinger burger tapi kali nih nak tukar selera pulak makan Snack Plate...Bila orang belanja makan, tekak semendang rasa sedapkan...hahaha....

Thank you EO belanja saya makan...Lain kali belanja makan lagi..

26 Pesanan Buat Suami



Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah-

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand jimak sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

Allah s.w.t. berfirman, “Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan”


Nota kaki* Saya dapat nih dari facebook UAI tapi saya tak tahu mana pulak pergi hilangnya 3 pesanan...huhuhu

Selamat Bercuti & Selamat Tahun Baru Cina


Selamat bercuti kepada kawan kawan dan Selamat Tahun Baru Cina kepada seluruh rakyat berbangsa Cina..Gong Xi Fat Cai...

Sabah mari!



Dua kerongsang yang saya beli daripada  officemate...Saya memang pengumpul kerongsang....Kerongsang mari dari Sabah bah!

Bakal terbit Mac 2013....tak sabar nak grab!!


SINOPSIS :

Berkawan sejak kecil, Adrian dan Puteri Sara Ibrani berkongsi segala suka dan duka. Puteri Sara, gadis yang kuat merajuk namun Adrian ada cara terbaik untuk memujuk. Hadiahkan bunga tulip… seluruh hati Puteri Sara cepat saja cair!

Mereka hanya saying-menyayangi. Istilah cinta tidak terpahat dalam sanubari. 
Namun bohonglah kalau tidak ada sekelumit cinta!

Dalam geram menunggu luahan Adrian, Puteri Sara ingin mencapai satu impian. Dia ingin pulang ke Malaysia, merungkai rahsia yang dipendam oleh papanya selama 21 tahun. Dia perlukan pertolongan Adrian untuk meyakinkan papanya yang dia sudah cukup dewasa untuk pulang ke kampung halaman.

Adrian resah. Perlukah dia melepaskan gadis yang dicintai itu pergi meninggalkannya?
Sudah cukup kuatkah dia untuk berhadapan dengan papa Puteri Sara agar melepaskan anak gadisnya pulang ke Malaysia? Dia juga punya nekad. Dia mesti sampaikan kata-kata ini kepada Puteri Sara:

Ich Liebe Dich…! (Aku Cinta Kamu...!)

Nih yang tak sabar nak beli nih.....Tapak tangan nih dah gatal nak kuar duit beli novel baru..hehehe

Lawak betul budak nih lah


Hukum merenjis beras ke atas pelamin pengantin


Aina melatah? Oh no!!

Semalam balik dari kerja saya melepaskan penat kat beranda rumah mak...Masa duduk duduk tuh adik sepupu saya mengadu pasal Aina....

Adik sepupu : Kak Mimi, tadikan Aina melatah...
Saya : Ye ye o la kau Nabil..
Adik sepupu : Ye..Aina cakap Omak kau...

Saya tak puas hati lah sebab takkan Aina melatah dan yang mengejutkan tuh dia sebut perkataan tuh penuh..Selalu dia kalu nak bercakap ambik hujung hujung aje..Sekali mak sedara saya merangkap mama adik sepupu tadi mengiyakan..Dia cakap Aina melatah sambil sebut "Omak kau" sebab dia pegang barang pastu hampir nak terjatuh...

memang saya terkejutlah. Saya sampai tanya Aina, betul ke Aina melatah? Aina cuma senyum sambil menganggukkan kepalanya....


Aina...Aina...Kecik kecik dah pandai melatah ye...Lain yang ummi ajar lain yang dia belajar...hehehe..hopefully melatah tuh first and last la...

Nota kaki* Saya tetap bangga sebab Aina dah pandai sebut sesuatu perkataan tuh penuh....

Kisah 50 sen

ringggg.. Terima kasih cikgu, semua pelajar beredar ke kantin. Tapi seorang pelajar ni tak keluar utk rehat.
Awak tak rehat ke Alif? Ujar sy kpd pelajar ni. Tak cikgu. Jawab alif ringkas.

Kenapa alif tak rehat? Jawab alif "Mak sy beri 50 sen sehari cikgu. Kat kantin 50 sen ni dpt beli nugget je sekeping. Malu la cikgu beratur panjang2 dpt beli nugget je. Jadi sy kumpul duit hari ini utk makan hari esok. Jadi sy dpt la makan nugget 50 sen dan air sirap 50 sen. Sy kat kantin hari Selasa dan Khamis je cikgu " alif tertunduk malu

Perasaan sy mula bercampur baur, sedih sebak. Di zaman 2013 ini masih ada pelajar yg membawa 50 sen ke sekolah. Ramai di antara kita memandang 50 sen jumlah yg kecil sedangkan bg pelajar ini 50 sen sgt besar ertinya.

Saya tanya lg, kalau hari jumaat awak tak pergi kantin la ye?
Owh hari jumaat duit 50 sen ni sy sedekah masa bacaan yasiin cikgu. Jawab alif dgn bersahaja. Mak sy kata kalau kita sedekah rezeki kita akan bertambah..
Mata saya dah berkaca...Sy terkejut dan bertambah sebak. Dah la duit ada 50 sen. Siap boleh sedekah pulak. Ya Allah, limpahkanlah rezeki bg keluarga pelajarku ini..luaskan rezeki mereka semoga mereka tidak lagi berada dalam kemiskinan.

Huh macam terpukul sungguh sy, bayangkan duit 50 sen yg diberi utk makan, dia infakkan 50 sen utk tabung sekolah setiap jumaat semasa bacaan yasiin.
Mungkin kisah ini nampak simple tp bagi saya ia memberi seribu pengajaran. Mungkin Allah nak temukan sy dgh pelajar ini supaya lebihkan sedekah. berinfak.

Bagaimana pula dgn kita? Mampukah kita istiqomah bersedekah setiap hari jumaat?

Hari ini hari Jumaat. Ayuh kita berazam utk lebihkan sedekah pd hari jumaat yg mulia ini. Semoga Allah s.w.t memberikan ganjaran kpd anda semua.

Apo kono eh jang!


Apo kono eh jang? Tibo tibo leh hilang lak...Alahai....Macam macam hal lah ekau nih!!!!

Dua beradik santai sambil makan aiskrim

Petang semalam Aina dan Auni mintak saya belikan aiskrim calong yang pak sedara saya jual kat depan rumah mak. Saya mula mula memang tak nak bagi tapi tak sampai hati pulak saya belikan jugak....tapi saya siap warning diorang jangan makan aiskrim sangat...


Tengoklah diorang bukan main lagi duduk sama sama menikmati aiskrim...Diorang tak perasan saya saya ambik gambar dari belakang...


Wajah wajah ceria dapat menikmati aiskrim calong....


Anak anak saya nih memang suka makan aiskrim....Tapi saya kalau boleh tak nak diorang makan aiskrim sangat sebab takut tekak diorang sakit memandangkan cuaca tak menentu...

Kerana incik hubby saya turutkan

Sekarang nih kan sibuk pasal drama Setia Hujung Nyawa....Hari nih last episod kan? Saya dah lama tak tengok...Rasanya dah banyak ketinggalan...huhuhu...

Semalam incik hubby mesej saya. Dia nak mintak tolong saya...Nak tahu dia nak mintak tolong apa? Mintak tolong download kan drama Setia Hujung Nyawa. Saya nih rasa peliklah kan sebabnya setahu saya incik hubby nih payah nak layan cerita cerita cintan cintun nih. Saya siap cakap dia buat lawak. Dia punyalah merayu suruh saya download cerita tuh sebab dah banyak episod yang dia ketinggalan...Sayangkan suami punya pasal, saya gagahkan jugak download Setia Hujung Nyawa...Kerana incik hubby saya turutkan kemahuan dia..Kang tak buat apa yang dia nak merajuk pulak kan (^_^)


Nota kaki* incik hubby saya takde...Dia masuk hutan kat Pahang tuh yang banyak miss cerita nih...hehehe

Sarapan saya


Sarapan merangkap makan tengahari saya (^_^)

Video yang saya download untuk Aina dan Auni

Tadi saya ada update entry tentang Aina dan Auni yang belajar Alif Ba Ta malam tadi. Ada lah beberapa kawan blogger yang mintak share nama video tuh. So, saya dengan murah hatinya sertakan nama video tuh ye tapi saya tak dapat nak sertakan video sebab hujan line lembab macam siput. Nanti kawan kawan ari kat youtube ok.....

a) mari kita belajar alif ba ta - video lagu
b) Belajar Alif Ba Ta (JAWI) untuk kanak kanak : DEMO
c) CD Komputer Belajar ABC, Alif Ba Ta dan 123

Lepas tuh kawan kawan boleh jugak cari video tentang kisah kisah nabi....

Saya dah malas ambil pusing pasal dia

Tak tahulah apa akan ajdi kesudahan hubungan dua orang retis nih. Sama sama kita doakan yang terbaik untuk mereka berdua....Benarlah kata kata ini --> Cinta kepada manusia tidak akan kekal, cinta kepada ALLAH yang kekal abadi...


Sharnaaz seolah olah merajuk dengan tindakan Sihila yang mengutuskan surat untuk menjelaskan konflik yang berlaku antara bapanya ND Lala dan kekasihnya Sharnaaz.....Nak baca lebih lanjut klik SINI...